Αρθούρος Ζερβός: Ενισχύουμε την αξιοπιστία της χώρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2014 | Επενδύοντας στην Ελλάδα
Δήλωσε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ

 

 

 

Η πορεία και τα σχέδια ανάπτυξης της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Μπορείτε να μας «συστήσετε» τον Όμιλο ΔΕΗ μέσα από τα οικονομικά του μεγέθη και τους τομείς δραστηριοποίησής του;
Η ΔΕΗ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1950, με σκοπό την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την ελληνική επικράτεια. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 6 δισ. ευρώ και περίπου 7,4 εκατομμύρια πελάτες.

 

 

Σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου η αγορά της ενέργειας είναι απελευθερωμένη, η ΔΕΗ Α.Ε. είναι μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία, με δραστηριότητες που καλύπτουν όλους τους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις ως προς τα πάγια ενεργητικά της στοιχεία.

Διαθέτει μεγάλη υποδομή σε εγκαταστάσεις ορυχείων λιγνίτη, εργοστάσια παραγωγής, καθώς και θυγατρικές, στους τομείς μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο τέλος του 2012 κατείχε το 68% της εγκατεστημένης ισχύος των Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα. Στο παραγωγικό της δυναμικό περιλαμβάνονται Σταθμοί με καύσιμο λιγνίτη, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς και Σταθμοί Υδροηλεκτρικοί και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με το διαχωρισμό των κλάδων Μεταφοράς και Διανομής, το νέο οργανωτικό σχήμα εξασφαλίζει στον  Όμιλο ΔΕΗ μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες και μεγαλύτερη οικονομική αποτελεσματικότητα.

Η ΔΕΗ επενδύει κατ’ έτος περίπου 1 δισ. ευρώ. Τι ακριβώς περιλαμβάνει, ποιοι είναι οι στόχοι και πώς εξελίσσεται;
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι συνολικές επενδύσεις υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση, εξασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, την έναρξη λειτουργίας νέας μονάδας φυσικού αερίου κατά το προηγούμενο έτος, νέου υδροηλεκτρικού σταθμού, που μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί και νέας μονάδας φυσικού αερίου, που βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο κατασκευής. Η αναβάθμιση της ενεργειακής ισχύος στα μη-διασυνδεδεμένα νησιά αποτελεί επίσης σημαντικό τμήμα του επενδυτικού σχεδιασμού. Προς αυτή την κατεύθυνση δύο από τα πιο φιλόδοξα έργα είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε ως όμιλος να αξιοποιήσουμε τις «προκλήσεις» που διανοίγονται μέσω της δημιουργίας δύο θυγατρικών εταιρειών σε γειτονικές χώρες και της συμμετοχής της μητρικής εταιρείας σε νέα μεγάλα ενεργειακά έργα εκτός της Ελλάδας. Φυσικά, το πιο φιλόδοξο επικείμενο έργο μας είναι η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, με ισχύ 660 MW και συμβατική αξία 1,4 δισ. ευρώ. Η νέα μονάδα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα και τη μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ποια μέτρα έχει λάβει ο  Όμιλος ΔΕΗ για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή τους τα τελευταία χρόνια της γενικευμένης οικονομικής ύφεσης στη χώρα;
Πέρα από τις δομικές αλλαγές χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των εσόδων των επιχειρήσεων της χώρας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, με τις πολιτικές που υλοποιήσαμε, βγήκαμε πάλι μπροστά για την κοινωνία, προσφέροντας προγράμματα διακανονισμών των οφειλών και ακόμα ευνοϊκότερους όρους για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα, σε περιόδους που επικρατούν ακραίες κλιματικές συνθήκες, δε γίνονται διακοπές ρεύματος στους ευάλωτους καταναλωτές και έχουμε υλοποιήσει πάνω από 1 εκατ. διακανονισμούς, εντάσσοντας πάνω από 500.000 καταναλωτές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.

Παράλληλα, ο όμιλος έχει εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση από εγχώριες τράπεζες αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την πραγματοποίηση άλλων επενδύσεων. Μπορείτε να μας παρουσιάσετε τις συγκεκριμένες συμφωνίες αλλά και τις επενδύσεις που συνδέονται με αυτές; Θεωρείτε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και θα προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια;
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην προσπάθειά μας για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, υλοποιήσαμε μια σειρά από σημαντικές ενέργειες, όπως την πολύ σημαντική μείωση του κόστους μας -πιστεύουμε τη μεγαλύτερη που έγινε από οποιονδήποτε άλλο φορέα στην Ελλάδα-, την επιτυχημένη απόσχιση των Δικτύων και συνολικές επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ - οι μεγαλύτερες που υλοποιήθηκαν την τελευταία τριετία στην Ελλάδα.

Αυτά και πολλά άλλα αντικατοπτρίζονται στην αναβάθμιση της επιχείρησης, από διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης κατά 3 βαθμίδες. Η σημαντική αυτή αναβάθμιση αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια που κατέβαλε η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας για να αντεπεξέλθει στις πιο αντίξοες συνθήκες της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και ακολούθησε μια περίοδο εντατικών θετικών νέων για την Επιχείρηση, όπως ήταν η σύναψη του πενταετούς διάρκειας κοινοπρακτικού δανείου με τις ελληνικές τράπεζες, ύψους 2,2 δισ., η πρόσφατη σύναψη δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 235 εκατ. ευρώ. - από συνολική χρηματοδοτική γραμμή 415 εκατ. ευρώ. για επενδύσεις δικτύων, αλλά και δάνειο με Κοινοπραξία ξένων τραπεζών ύψους 739 εκατ. ευρώ για τη μερική χρηματοδότηση του πιο φιλόδοξου έργου μας, της νέας Μονάδας V στην Πτολεμαΐδα.

Η δυναμική αυτή αποτυπώθηκε και από την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, από τις οποίες αντλήσαμε 700.000.000 με ευνοϊκό επιτόκιο. Να σημειωθεί ότι οι προσφορές ήταν 6 φορές μεγαλύτερες από το αρχικό ποσό της έκδοσης που είχε ανακοινωθεί.

Με αυτές τις ενέργειες, καθώς και με άλλες πολιτικές, συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη δημιουργία και επίτευξη μιας υγιούς αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα μπορέσει να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, οι στρατηγικές επιλογές της ΔΕΗ και τα μετρήσιμα επιτεύγματα, ενίσχυσαν και συνεχίζουν να ενισχύουν την αξιοπιστία της εταιρείας αλλά και την αξιοπιστία της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ