Ανδρέας Αθανασόπουλος: Στρατηγική απόφαση η επένδυση στην ελληνική αγορά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2014 | Επενδύοντας στην Ελλάδα
Είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της DIXONS SOUTH EAST EUROPE – ΚΩΤΣOΒΟΛΟΣ

 

 

 

Η πορεία στην ελληνική αγορά του leader του τομέα του λιανεμπορίου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, η προσφορά στην κοινωνία και οι εκτιμήσεις για το μέλλον.

Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η Κωτσόβολος έχει επιδείξει θετική πορεία όσον αφορά τα οικονομικά. Μπορείτε να μας δώσετε συγκεκριμένη οικονομική εικόνα της εταιρείας όσον αφορά τόσο τον κύκλο εργασιών, την κερδοφορία και τα μερίδια αγοράς, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό και το δίκτυο καταστημάτων σας;
Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά τα τελευταία χρόνια η πορεία μας είναι πράγματι ικανοποιητική. Βέβαια, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να μπορέσουμε να πούμε ότι βγαίνουμε από την κρίση ως κλάδος και ως οικονομία ή ότι αναστρέφεται η καταναλωτική αυτοπεποίθηση ώστε να έχουμε στη συνέχεια και θετικό αντίκτυπο στην αγορά. Το οικονομικό μας έτος ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο και πρακτικά μπορούμε να πούμε ότι είχαμε θεαματική βελτίωση στο τελικό οικονομικό μας αποτέλεσμα διατηρώντας θετικό πρόσημο στα κέρδη προ φόρων και προ αποσβέσεων.

 

 

Στις εποχές μας αυτή η επίδοση είναι άξια αναφοράς.  Επιπλέον η εταιρεία είχε γενικότερο θετικό αποτύπωμα στα αποτελέσματά της, καθώς αυξήθηκε το ποσοστό νέων πελατών αλλά και το ποσοστό των νέων σε ηλικία πελατών μας. Τέλος, την προηγούμενη χρονιά είχαμε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο σκορ ικανοποίησης πελατών (NSAΤ) που μετράμε καθημερινά σε δείγμα πελατών μας, μέσω ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών. Θα πρέπει, επίσης, να υπογραμμίσω ότι είμαστε η πρώτη αλυσίδα στην αγορά με ένα μερίδιο που ξεπερνά το 24%. Η ομάδα μας αποτελείται από 1.800 εργαζομένους σε όλη την επικράτεια, ενώ το δίκτυό μας αριθμεί 98 καταστήματα και, φυσικά, το ηλεκτρονικό www.kotsovolos.gr.  

Ποιο είναι το ύψος των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει στην ελληνική αγορά η εταιρεία τα τελευταία χρόνια για την επέκταση του δικτύου της, την παρουσίαση εξελιγμένων υπηρεσιών και την αναβάθμιση των καταστημάτων της; Υπάρχουν δρομολογημένες επόμενες κινήσεις;  
Έχουμε επιλέξει στρατηγικά να επιμείνουμε και να επενδύσουμε στην ελληνική αγορά αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τη συνεχιζόμενη ύφεση. Από το 2008 έχουμε διαθέσει περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ στην αναβάθμιση του δικτύου των καταστημάτων μας. Επιπλέον, έχουμε εστιάσει τις προσπάθειες και τις επενδύσεις μας ώστε να είμαστε καλύτεροι για τους πελάτες μας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην εμπειρία τους και στην ολιστική εξυπηρέτησή τους σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων που επιλέγουν.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακατασκευάζουμε ή μεταφέρουμε σε καινούργιους και σύγχρονους χώρους τα υπάρχοντα καταστήματά μας ώστε να αναδείξουμε τα προϊόντα και να βοηθήσουμε τους πελάτες μας στις επιλογές τους.  

Ήδη μέσα στο 2014 έχουμε επενδύσει σε πάνω από 10 καταστήματα είτε μεταστεγάζοντάς τα, όπως κάναμε στις Σέρρες, είτε ανοίγοντας νέα, όπως το 2ο κατάστημά μας στο Ηράκλειο Κρήτης, είτε ανακαινίζοντάς τα ριζικά. Επίσης, μεγαλώνουμε σταδιακά το δίκτυό μας αναζητώντας νέες συνεργασίες franchise, ώστε να έχουν ακόμη περισσότεροι καταναλωτές την πρόσβαση στην εμπειρία εξυπηρέτησης που προσφέρουμε. Μεγάλο μέρος των προσπαθειών μας έχει επικεντρωθεί στις υπηρεσίες και τη διαχείριση των πελατών μας με κύριο «όχημα» το ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών Support 360° και τις πολυάριθμες παροχές που προσφέρει για κάθε ανάγκη. Από την ολοκληρωμένη κάλυψη μέχρι τις παραδόσεις, την τηλεφωνική εξυπηρέτηση, τις συντηρήσεις, τις τοποθετήσεις, τις επισκευές και τις αναβαθμίσεις είμαστε Πάντα Δίπλα στον Πελάτη μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε διαμορφώσει ένα σύγχρονο μεγάλο επισκευαστικό κέντρο στη Μαγούλα Αττικής, και πολλά σημεία εξυπηρέτησης Support 360° στα καταστήματά μας, όπου απασχολούνται εξειδικευμένοι και έμπειροι τεχνικοί. Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη σημασία που δίνουμε στις ηλεκτρονικές αγορές, με το www.kotsovolos.gr να αναβαθμίζεται ριζικά μέσα στη χρονιά που πέρασε και πλέον να είναι ακόμα πιο εύχρηστο και φιλικό, με μεγάλη ποικιλία προϊοντικών κατηγοριών, σημαντικά περισσότερο πληροφοριακό περιεχόμενο και μοναδικές ευκαιρίες. Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και αυτό σημαίνει ότι θα επενδύσουμε περαιτέρω στις νέες εξελίξεις και την ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών μας.

Επενδύετε σημαντικά και στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Ποιες δράσεις πραγματοποιείτε για να σταθείτε στο πλευρό των ευπαθών ομάδων;   
Στην Κωτσόβολος έχουμε ομαδοποιήσει τις πρωτοβουλίες Εταιρικής Υπευθυνότητας κάτω από το «Πράττειν». Είναι η πλατφόρμα εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας σε 4 βασικούς άξονες, για την υποστήριξη: της Κοινωνίας, της Αγοράς, του Ανθρώπου και του Περιβάλλοντος.

Μέρος του Πράττειν είναι και η «Ημέρα Καλής Πράξης», η μεγαλύτερη ετήσια συντονισμένη προσπάθεια εταιρικού εθελοντισμού της Κωτσόβολος με συμμετοχή 800 περίπου εθελοντών, οι οποίοι σχεδιάζουν και υλοποιούν κοινωφελείς δράσεις για την τοπική τους κοινωνία.

Επιπλέον, ενισχύουμε τακτικά διάφορους σκοπούς αλλά τρεις βασικούς μας κοινωνικούς εταίρους. Για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκεντρώνουμε τρόφιμα και άλλα αναλώσιμα προϊόντα, ενώ κάθε χρόνο κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων διπλασιάζουμε τα χρήματα που συγκεντρώνονται στους κουμπαράδες του οργανισμού.

Συχνά κάνουμε δωρεές προϊόντων στην «Κιβωτό του Κόσμου», έχουμε εξοπλίσει πλήρως έναν από τους ξενώνες της οργάνωσης στον Πειραιά και το φθινόπωρο συγκεντρώνουμε σχολικά είδη και αναλώσιμα για τις ανάγκες των παιδιών. Τέλος, βοηθάμε με προϊόντα τεχνολογίας στην πραγματοποίηση ευχών για το «Make a Wish Ελλάδος», ενώ υποστηρίζουμε την προσπάθειά του και με μια σειρά άλλων δράσεων όπως ο στολισμός των καταστημάτων μας με «αστέρια ευχών» τα Χριστούγεννα και η συμμετοχή εθελοντών μας σε διάφορες πρωτοβουλίες.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Μπορούμε να μιλάμε για σημάδια ανάκαμψης;
Συνηθίζω να λέω πως αυτό το διάστημα η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο στάδιο της «ανάρρωσης» μετά από ένα μεγάλο σοκ τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι όλα τα δύσκολα έχουν περάσει. Πρέπει όλοι μας να βρούμε τα βήματά μας μέσα σε ένα καινούργιο περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Χρειάζεται να δουλέψουμε συστηματικά και με όρεξη για να ανακτήσουμε κάποια πράγματα όπως είναι η αυτοπεποίθηση της αγοράς και του κοινού.

Πιστεύω, επίσης, ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε παράγοντες, όπως είναι η τεχνολογία, που για πολύ καιρό δεν έχουμε εκμεταλλευθεί και που σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη και πιο ουσιαστική πρόοδο αυτού που ο καθένας μας έχει στο μυαλό του όταν ακούει τη λέξη «ανάκαμψη». Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη, αλλά νομίζω ότι έχουμε μπει πια στο σωστό δρόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ