Ευ.Επιτροπή: Δημοσίευσε εγχειρίδιο για τη χρήση του ορισμού της IHRA για τον αντισημιτισμό

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08 Ιανουαρίου 2021 | Κόσμος
Το εν λόγω έγγραφο συντάχθηκε κατόπιν ανάθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το δημοσίευσε από κοινού με τη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος, με την υποστήριξη της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

 

Ο λειτουργικός ορισμός της IHRA για τον αντισημιτισμό, αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικός, αποτελεί ένα εργαλείο που πλέον χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντισημιτισμό, καθώς και για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των εκδηλώσεών του. Το εγχειρίδιο που βασίζεται σε επισταμένη έρευνα που διεξήγαγε η γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Κέντρων Έρευνας και Πληροφόρησης για τον Αντισημιτισμό (Bundesverband RIAS), παρέχει μια επισκόπηση των ορθών πρακτικών διεθνών οργανισμών, εθνικών αρχών, της κοινωνίας κοινωνία των πολιτών και εβραϊκών κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη.

Οι 35 ορθές πρακτικές ποικίλλουν, από την κατάρτιση για την επιβολή του νόμου, έως την καταγραφή και αναφορά περιστατικών. Επιπλέον, το εγχειρίδιο περιλαμβάνει 22 περιστατικά αντισημιτισμού από την Ευρώπη, τα οποία καταδεικνύουν τη σημασία του λειτουργικού ορισμού της IHRA για τον αντισημιτισμό κατά την αξιολόγηση αντισημιτικών φαινομένων.

 

 

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να καταπολεμούμε τον αντισημιτισμό οπουδήποτε τον συναντάμε. Η εβραϊκή ζωή ανήκει στις κοινωνίες μας και είμαστε αποφασισμένοι να την προστατεύσουμε. Χάρη στο νέο αυτό εγχειρίδιο, οι πάντες μπορούν να εκπληρώσουν αυτή τη δέσμευση ευκολότερα. Το εγχειρίδιο ανταποκρίνεται στα αιτήματα των κρατών μελών μας για καλύτερη ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τη χρήση του ορισμού της IHRA. Το εγχειρίδιο θα αποτελέσει ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο χάρη στο οποίο τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά την δήλωση-ορόσημο του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού». Η Επιτροπή φιλοδοξεί να εγκρίνει φέτος μια ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ κατά του αντισημιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ