Έναρξη εργασιών του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Songs for Europe"

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
02 Δεκεμβρίου 2020 | Κόσμος
Τέσσερα διεθνή εκπαιδευτικά μουσικά προγράμματα ενώνουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους για την καθιέρωση και διάδοση καινοτόμων διδακτικών μεθόδων.

 

 

 

 

Τα διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης, wirth music academy,  El Sistema Greece, Superar Slovakia και House of Good Tones Srebrenica, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου τους κοινού διαδικτυακού εργαστηρίου, ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας τους για την υλοποίηση του πρωτοποριακού προγράμματος Songs for Europe, σχεδιασμένο από εκπαιδευτικούς για εκπαιδευτικούς. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η εφαρμογή και καθιέρωση καινοτόμων μεθόδων μουσικής διδασκαλίας, με την υποστήριξη υπερσύγχρονων εργαλείων πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης. 

 

 

Το Songs for Europe, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δημιουργική Ευρώπη», θα επιτρέψει σε δώδεκα έμπειρους δασκάλους, τρεις από κάθε οργανισμό, να ταξιδέψουν στις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Ελλάδα, Βοσνία και Σλοβακία) και να ενώσουν τις δυνάμεις και τις φωνές τους, συμμετέχοντας σε κοινά εργαστήρια, όπου θα μοιραστούν μουσικές εμπειρίες αλλά και τις πιο αποτελεσματικές εκπαιδευτικές τους μεθόδους. Τους τέσσερις εταίρους ενώνει το κοινό τους όραμα για την κοινωνική ένταξη παιδιών και νέων από ποικίλα κοινωνικά περιβάλλοντα, στα οποία προσφέρουν καθημερινά στις χώρες τους δωρεάν μουσική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. 

Τα πολλαπλά οφέλη της μουσικής εκπαίδευσης στην αμφίπλευρη ανάπτυξη του εγκεφάλου, την ευφυΐα, την ακαδημαϊκή απόδοση αλλά και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των κοινωνικών δεξιοτήτων, επιβεβαιώνονται πια επιστημονικά. Παράλληλα, με τη συμμετοχή σε μουσικά σύνολα, κάθε παιδί μαθαίνει από τα άλλα, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα προσωπική ευθύνη  για την πρόοδο της ομάδας.

Ο καλλιτεχνικός επικεφαλής του Songs for Europe, καθηγητής Gerald Wirth, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα ανωτέρω οφέλη, δημιούργησε μία μοναδική διδακτική μέθοδο που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του ταλέντου και της αποδοτικότητας των μαθητών, ενισχύοντας τη μαθησιακή τους ικανότητα μέσω μίας διαδραστικής, διασκεδαστικής και ενθαρρυντικής προσέγγισης. Η περίφημη μέθοδος wirth αναδεικνύει ως κοινό πρωταρχικό στόχο κάθε σωστής διδακτικής μεθόδου παγκοσμίως, την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, την ανταπόκριση και το θετικό συναίσθημα. Η μετάδοση συνδυαστικών γνώσεων μέσα από τη διασκέδαση και το παιχνίδι, είναι μία μέθοδος που τελικά οδηγεί στην κατάκτηση υψηλού επιπέδου μουσικών δεξιοτήτων, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά από κάθε δάσκαλο μουσικής.

Για την υποστήριξη της μεθόδου χρησιμοποιείται το πρωτοποριακό ΙΤ σύστημα SMART (Systemic Music Analytics Response for Teachers), το οποίο καθιστά δυνατή τη συνεχή μέτρηση της συμμετοχής, τη συγκέντρωσης και της τραγουδιστικής απόδοση των μαθητών κατά τη διάρκεια ενός ομαδικού μαθήματος μουσικής. Τα στοιχεία που συλλέγει κάθε δάσκαλος από το SMART, βοηθούν στη βελτίωση των διδακτικών πρακτικών που χρησιμοποιεί και στην στρατηγική οργάνωση της δομής του μαθήματός του, με αποτέλεσμα η μαθησιακή διαδικασία να γίνεται πιο στοχευμένη και ευχάριστη για τα παιδιά και να μετατρέπεται σε μία συναρπαστική εμπειρία.

«Τα παιδιά που μαθαίνουν διασκεδάζοντας σημειώνουν ραγδαία πρόοδο και ανακαλύπτουν τις πραγματικές τους δυνατότητες». – Gerald Wirth


Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Songs for Europe, θα δημιουργηθεί επίσης μία πλούσια  ψηφιακή βιβλιοθήκη με μουσικές ενορχηστρώσεις για όλα τα επίπεδα διδασκαλίας μουσικών συνόλων. Η πρόσβαση στο υλικό αυτό θα είναι ελεύθερη για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, επιτρέποντας στους εκπαιδευτικούς παγκοσμίως να αντλούν δωρεάν υλικό για ομαδικά μαθήματα μουσικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ