Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020
Διεθνής αναταραχή στις τράπεζες - Πάνω από 5% η πτώση του κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών
BusinessNewsNews.gr BusinessNewsNews.gr

Διεθνής αναταραχή στις τράπεζες - Πάνω από 5% η πτώση του κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πάνω από 11% η πτώση της Deutsche Bank στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Τα ομόλογα διεθνώς πραγματοποιούν ράλι την Παρασκευή, καθώς η εκ νέου ένταση των ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο εντείνει με τη σειρά της τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, ενώ ενισχύει και τα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν για πολύ την πολιτική νομισματικής σύσφιξης.

Αντίθετα, οι επενδυτές πυροβολούν τις τραπεζικές μετοχές και κυρίως τις Deutsche Bank και UBS. Η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank σημείωσε πτώση για τρίτη μέρα, χάνοντας πάνω από 11% σήμερα μετά από απότομη άνοδο του κόστους ασφάλισης των ομολόγων της έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας. Πτώση 7% σημειώνει και η Commerzbank.

Μεγάλες απώλειες και για τις ελληνικές τράπεζες στο Χρηματισστήριο

Στην Αθήνα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας βουλιάζει πάνω από 5%, ρίχνοντας και τον Γενικό Δείκτη Τιμών πάνω από 2,5% (λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι). Να σημειωθεί πως το ελληνικό χρηματιστήριο είχε παρουσιάσει εφέτος από τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς λόγω της ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου. Και τώρα ήρθε μια διεθνής κρίση να συμπαρασύρει και τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές.

Οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα και τα συμβόλαια πιστωτικής αθέτησης (CDS) - μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων - σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξαγοράζει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια τραπεζογραμματίων Tier 2 που λήγουν το 2028, έχοντας εκδώσει χρέος για να τα αντικαταστήσει τον Φεβρουάριο.

Ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας έχει κλονιστεί από την ξαφνική κατάρρευση αυτόν τον μήνα δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ που πυροδότησε φόβους για μετάδοση σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα όπως στην credit Suisse.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόνισαν ότι η αναταραχή είναι διαφορετική από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, λέγοντας ότι οι τράπεζες κεφαλαιοποιούνται καλύτερα και τα κεφάλαια είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.

Ωστόσο, οι ανησυχίες εξαπλώθηκαν γρήγορα και την Κυριακή οταν η UBS έσπευσε να εξαγοράσει την Credit Suisse AG.

Οι πτώσεις των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών ακολούθησαν τις απώλειες της Πέμπτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι επενδυτές έψαχναν να δουν πόσο μακριά θα έφταναν οι αρχές για να στηρίξουν τον κλάδο, ιδιαίτερα τις εύθραυστες περιφερειακές τράπεζες.

Για τέταρτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν μίλησε με στόχο να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές.

Είπε στους αμερικανούς νομοθέτες ότι οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών και το Υπουργείο Οικονομικών ήταν διατεθειμένες να παράσχουν ολοκληρωμένες εγγυήσεις καταθέσεων σε άλλες τράπεζες, όπως έκαναν στη Silicon Valley Bank (SVB) και την Signature Bank.

Ωστόσο, οι πολιτικοί παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά την αντίληψη του κοινού ότι οι τράπεζες διασώζονται ξανά, μετά την οργή για την δαπανηρή διάσωση του κλάδου το 2008.

Η εξαγορά της Credit Suisse έχει επίσης πυροδοτήσει ευρύτερες ανησυχίες για την έκθεση των επενδυτών σε έναν εύθραυστο τραπεζικό τομέα. Η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στους μετόχους σε σχέση με τους κατόχους ομολόγων Πρόσθετου Tier 1 (AT1) συντάραξε την αγορά ομολόγων AT1 των 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτά τα μετατρέψιμα ομόλογα σχεδιάστηκαν για να επικαλούνται κατά τη διάρκεια των διασώσεων για να αποτραπεί το κόστος των προγραμμάτων διάσωσης που βαρύνουν τους φορολογούμενους.

Ως μέρος της συμφωνίας, η ελβετική ρυθμιστική αρχή αποφάσισε ότι τα ομόλογα AT1 της Credit Suisse με πλασματική αξία 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα εξαφανίζονταν, μια απόφαση που εξέπληξε τις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered, Bill Winters, δήλωσε την Παρασκευή ότι η εξάλειψη είχε «βαθιές» επιπτώσεις στους παγκόσμιους τραπεζικούς κανονισμούς.

Είπε επίσης σε ένα οικονομικό φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ ότι η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να εγγυηθεί τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις αποτελεί «ηθικό κίνδυνο».

Οι αρχές των ΗΠΑ είχαν επικαλεστεί «εξαιρέσεις συστημικού κινδύνου» μετά τις αποτυχίες της SVB και της Signature Bank που τους επέτρεψαν να προστατεύσουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων πλούσιων στελεχών τεχνολογίας και επενδυτών κρυπτονομισμάτων.