Τα «κόκκινα» δάνεια στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης ΥΠΟΙΚ με τράπεζες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14 Ιανουαρίου 2021 | Τράπεζες
Στο επίκεντρο της ατζέντας της αυριανής τηλεδιάσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους με τους CEOs των τραπεζών βρίσκεται ο νέος πτωχευτικός νόμος.

 

 

 


Στην ατζέντα της συνάντησης είναι το θέμα των δανείων που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής δόσεων και τα μέτρα που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες μετά τη λήξη των μορατόριουμ σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μέτρου της επιδότησης των τόκων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το παρατεταμένο lockdown στην οικονομία. 

 

 

Πρόκειται για διευκόλυνση που θα δοθεί πριν την ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα», που μελετάται επίσης για τις επιχειρήσεις κατά το πρότυπο του αντίστοιχου προγράμματος που εφαρμόστηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα η επιδότηση των τόκων εξετάζεται να καλύψει χρονικό διάστημα τριών έως και πέντε μηνών και θα αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής καταβολής των δόσεων από τις τράπεζες. 

Υψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος είναι επίσης η επέκταση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, του «Ηρακλή», στη βάση των παρατηρήσεων που έχουν κληθεί να διατυπώσουν οι τράπεζες για τη βελτίωση του μηχανισμού. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα υποβάλλει προς έγκριση στην DG Comp αίτημα για την επέκταση του μηχανισμού έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να εντάξουν και νέες τιτλοποιήσεις εντός του 2021.

Το ύψος των εγγυήσεων στο πλαίσιο του «Ηρακλή 1» ανήλθε στα 13 δισ. ευρώ για τιτλοποιήσεις ύψους 32 δισ. ευρώ περίπου και η κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει το ακριβές ύψος των νέων εγγυήσεων που θα εντάξει στον «Ηρακλή 2». Η επέκταση εκτιμάται ότι θα καλύψει διάστημα 18 μηνών μετά τη λήξη του «Ηρακλή 1» στα τέλη Μαρτίου. Οι τράπεζες αναμένεται να θέσουν από την πλευρά τους το μείζον θέμα των αναγκαστικών μέτρων, που έχουν παγώσει μαζί με τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί έως και την 1η Ιουνίου, αλλά τόσο οι τράπεζες όσο και οι servicers που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια για λογαριασμό των τραπεζών και των funds, ζητούν να ξεπαγώσει η διαδικασία για τις αναγκαστικές εκτελέσεις, που απαιτεί ούτως ή άλλως χρόνο έως την υλοποίηση της ρευστοποίησης ενός ακινήτου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την πλευρά των θεσμών βρίσκεται η προετοιμασία για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου μετά και την παράταση για την 1η Μαρτίου που δόθηκε στη διαδικασία εξυγίανσης για τις μεγάλες και τις μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για την ενεργοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις την 1η Ιουνίου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ