1,5 εκατ. ευρώ για τις startups από το EIT Health

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
26 Οκτωβρίου 2020 | Startups
Το EIT Health διοργανώνει τον διαγωνισμό RIS Innovation Call 2021 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

 

 

 

Το EIT Health, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στο πεδίο της καινοτομίας στον τομέα της υγείας, διοργανώνει τον διαγωνισμό RIS Innovation Call 2021 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προκειμένου να υποστηρίξει νέες ιδέες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που υλοποιούνται από καινοτόμες ομάδες στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των πολλά υποσχόμενων ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Κάθε επιλεγμένο έργο λαμβάνει χρηματοδότηση, καθοδήγηση, ευκαιρίες δικτύωσης και αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο των κορυφαίων «παικτών» της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, ώστε οι δημιουργικές ομάδες να αναπτύξουν τις καινοτόμες λύσεις τους. Τα τελευταία δύο χρόνια, χρηματοδοτήθηκαν με συνολικά 3 εκατ. ευρώ, έξι νεοφυείς επιχειρήσεις από τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, τέσσερις από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κροατία και μια από την Εσθονία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους έως και 15 Νοεμβρίου 2020 εδώ.

 

Οι προτεινόμενες λύσεις θα πρέπει να βρίσκονται σε συγκεκριμένο επίπεδο ωριμότητας σύμφωνα με το μοντέλο του CIMIT: Τα έργα που θα επιλεχθούν θα πρέπει αυστηρά να έχουν περάσει από το στάδιο IML 2 (Ιδέα) και να μπαίνουν στο στάδιο IML 3 (Proof of Concept) τουλάχιστον σε 2 από τους 4 τομείς). 

Οι λύσεις θα πρέπει να εντάσσονται στις βασικές περιοχές εστίασης (focus areas) που έχει επιλέξει το EIT Health:

Αναδιαμόρφωση όλων των σταδίων παροχής φροντίδας από την πρόληψη έως την θεραπεία. (Reforming Care Pathways),
* Μετασχηματισμός της παροχής υγειονομικής φροντίδας (Healthcare Transformation),
* Αξιοποίηση των δεδομένων πραγματικού κόσμου (Harnessing Real-world Data),
* Φέρνοντας την φροντίδα στο σπίτι (Bringing care home),
* Υγεία στον χώρο εργασίας (Health in the Workplace)
* Ενίσχυση της υγιούς διαβίωσης (Fostering Healthier Lives).

Κάθε χρηματοδοτούμενο έργο λαμβάνει συνολικά έως και 75.000 ευρώ για περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτοποριακού προϊόντος ή της υπηρεσίας, με το μέγιστο ποσό ανά εταίρο να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.

 

 

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο διαγωνισμό εάν πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να έχουν μια συνεργασία που αποτελείται από έναν επιχειρηματικό εταίρο (υποχρεωτικό) και τουλάχιστον έναν ακόμη συνεργάτη (από τον ακαδημαϊκό ίδρυμα, ερευνητικό φορέα ή μονάδα υγειονομικής περίθαλψης).
  • Ο κύριος συνεργάτης θα πρέπει να διαθέτει υποκατάστημα στην περιοχή NUT2 όπου βρίσκεται ένας από τους κόμβους του EIT Health. Στην περίπτωση της Ελλάδας ο συντονιστής πρέπει να έχει έδρα στην Αττική.
  • Οι προτεινόμενες λύσεις θα πρέπει να βρίσκονται σε συγκεκριμένο επίπεδο ωριμότητας σύμφωνα με το μοντέλο του CIMIT: Τα έργα που θα επιλεχθούν θα πρέπει αυστηρά να έχουν περάσει από το στάδιο IML 2 (Ιδέα) και να μπαίνουν στο στάδιο IML 3 (Proof of Concept) τουλάχιστον σε 2 από τους 4 τομείς (Δείτε το παράρτημα της πρόσκλησης).

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες που έχουν λάβει χρηματοδότηση από τις αντίστοιχες προσκλήσεις του 2017, 2018, 2019 δεν μπορούν να συμμετέχουν. Επίσης, οι συμμετέχοντες που έχουν λάβει χρηματοδότηση από τα προγράμματα InnoStars Awards, European Health Catapult, EIT Health Headstart, Startups Meet Pharma και Bridgehead funding για τα προαναφερθέντα έτη δεν μπορούν να υποβάλουν πρόταση.

Δείτε περισσότερα στην πρόσκληση και παρακολουθήστε το διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο στις 26/10/2020, 11:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος), ακολουθώντας τον σύνδεσμο EIT Health RIS Innovation Call Webinar

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ