Κορρές: Το θετικό 2019 και το πλάνο εξωστρέφειας για το 2020

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
17 Νοεμβρίου 2020 | Λιανεμπόριο & FMCG
Αύξηση πωλήσεων 14% το 2019 και στόχος για περαιτέρω ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές

 

Του Δημήτρη Τσουκαλά

Θετικό ήταν το 2019 για την Κορρές. Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της, οι πωλήσεις, κατά την χρήση του 2019, διαμορφώθηκαν στα 60 εκατ.  ευρώ από 52,68 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 14

 

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις παρέμειναν στα επίπεδα του 2018. Πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη ήταν οι στρατηγικές κατηγορίες του προσώπου και του μακιγιάζ, οι οποίες μέσα από τα επιτυχημένα λανσαρίσματα νέων πρωτοποριακών προϊόντων καθώς και από το υψηλής απόδοσης συντονισμένου πλάνου επικοινωνίας και προώθησης τους στο κανάλι του φαρμακείου και στο κανάλι της επιλεκτικής λιανικής, κατέγραψαν υψηλούς ρυθμούς αύξησης.

Στο εξωτερικό, στις αγορές προτεραιότητας της Ευρώπης όπως είναι η Γερμανία, η Νορβηγία, κι η Γαλλία οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά μεσο ορο 11,4%. Τα βασικά κανάλια διανομής στην Αμερική συνέχισαν να αναπτύσσονται με σημαντικούς ρυθμούς αποτέλεσμα του λανσαρίσματος νέων προϊόντων και της στρατηγικής υποστήριξης. Σημαντική ήταν και η ανάπτυξη στην Κινα με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 3,4εκ. ευρώ από 0,9εκ. ευρω το 2018

Το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 31.412 χιλ. ευρώ το 2019 από 30.509 χιλ. ευρώ το 2018, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 3%. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στα 52,35% από 57.91% την αντίστοιχη χρήση του 2018, σημειώνοντας μια μικρή διαφοροποίηση εξαιτίας της αλλαγής του μίγματος των αγορών στις συνολικές πωλήσεις.

Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και εξόδων αναδιοργάνωσης (Adjusted EBITDA)*, εάν αφαιρεθεί η επίπτωση των εκτάκτων Εξόδων Αναδιοργάνωσης (σύμφωνα με την σημείωση 34 στα οποία προέβη ο Όμιλος, ανήλθαν στα 12.440 χιλ. ευρώ από 8.750 ευρώ το 2018. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)** διαμορφώθηκαν στα 9.752 χιλ. ευρώ το 2019 από 8.673 ευρώ το 2018, αυξημένα κατά 12%.

Τα Αποτελέσματα προ Φόρων διαμορφώθηκαν στα 2.292 χιλ. ευρώ το 2019 από -322 χιλ. ευρώ 2018.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα 1.649 χιλ ευρώ το 2019 στα από -685 χιλ. ευρώ το 2018.

To πλάνο για το 2020

Έχοντας κάνει σημαντικά βήματα στην εισαγωγή και εδραίωση του brand σε στρατηγικά επιλεγμένες διεθνείς αγορές, το 2020 η εστίαση της KΟΡΡΕΣ παραμένει στην εξαγωγική δραστηριότητα και στη διαμόρφωση της διεθνούς εικόνας της μάρκας, χωρίς, ωστόσο, η Ελλάδα να χάνει την ηγετική θέση της στο business της εταιρείας. Όπως αναφέρεται στην οικονομική εκθεση το 2021 είναι ένα σημαντικό έτος για την Εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ σε συνέχεια των εξελίξεων μετά την απόκτηση των μετοχών της ΚΟΡΡΕΣ από την NISSOS, καθώς στόχος είναι η ενδυνάμωση της αναπτυξιακής στρατηγικής, με την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας στις υφιστάμενες αγορές, καθώς και την επέκταση σε νέες αγορές (Κίνα και εν συνεχεία σε άλλες περιοχές της Ασίας).

Η εξέλιξη των δραστηριοτήτων το 2020 αναπόφευκτα καθορίζεται από τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας

COVID-19 και τους απαραίτητους περιορισμούς μετακινήσεων και επαφών, έχουν ήδη επηρεάσει και αναμένεται να επηρεάσουν και στο άμεσο μέλλον, αρνητικά τα αποτελέσματα, την ρευστότητα και τη λειτουργία της Εταιρείας κυρίως κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης 2020. Ειδικότερα, η απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων και μετακινήσεων προσωπικού και αγοραστικού κοινού, πρωτίστως του τουριστικού, καθώς και η αναπόφευκτη μείωση καταναλωτικού ενδιαφέροντος, είναι οι κύριες πηγές των επιπτώσεων στα έσοδα της Εταιρείας.

Η πλήρης λειτουργία του κύριου δικτύου διανομής προϊόντων της Εταιρείας που αποτελούν τα φαρμακεία καθώς και το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτέλεσαν αμυντικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Η επίδραση της πανδημίας στις πωλήσεις και στην ρευστότητα αλλά και γενικότερα στη λειτουργία της Εταιρείας είναι απόλυτα διαχειρίσιμη στο βαθμό που να μην δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα της να συνεχίσει ομαλά τη δραστηριότητά της.

Ακόμη στην οικονομική έκθεση αναφέρεται πως σε επίπεδο προϊοντικής καινοτομίας, η εταιρεία θα παρουσιάσει μία σειρά νέων προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες στρατηγικής σημασίας, επενδύοντας στην επιστημονική έρευνα για τη μελέτη και ανακάλυψη νέων ισχυρών φυσικών δραστικών και εστιάζοντας στα πολύτιμα ελληνικά φυτά και βότανα για να δημιουργήσει καλλυντικές φόρμουλες σε αρμονία με τη φύση.

Νέα προϊόντα θα ενισχύσουν τις δημοφιλείς συλλογές Άγριο Τριαντάφυλλο και Ελληνικό Γιαούρτι –ανάμεσα στα οποία και η αφρώδης κρέμα καθαρισμού με πραγματικό γιαούρτι που είναι το Νο1 καθαριστικό προσώπου της μάρκας παγκοσμίως. Την προσεχή χρονιά η εταιρεία θα επανέλθει και στις σειρές Λευκή Πεύκη, Καστανιά Αρκαδική και Χρυσός Κρόκος με καινοτομικά προϊόντα αντιγήρανσης.

Στον τομέα της αντηλιακής προστασίας, η KΟΡΡΕΣ παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη σειρά για την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας βρεφών και παιδιών. Ήπιες συνθέσεις βασισμένες σε pharma-grade φυτικά έλαια καρύδας και αμυγδάλου, για υψηλή προστασία από το ευρύ φάσμα της ακτινοβολίας UVA/UVB, ενυδάτωση, απαλότητα και θρέψη. Πρωταγωνιστής είναι το βρεφικό αντηλιακό της συλλογής, το μοναδικό που συνδυάζει τις καλύτερες δυνατές επιλογές ανάπτυξης για το βρεφικό δέρμα, σύμφωνα και με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ασφαλών καλλυντικών για βρέφη: χωρίς άρωμα, χωρίς σιλικόνες, με μόνο 1x φυσικό non-nano αντηλιακό φίλτρο και την απολύτως απαραίτητη ποσότητα ασφαλών φυσικών δραστικών συστατικών. Παράλληλα, το πρωτοποριακό Διφασικό Αντηλιακό Splash με water υφή -χωρίς σιλικόνες, OMC και octocrylene- θα είναι ένα από τα βασικά λανσαρίσματα του έτους: σε δύο εκδοχές -Αγγούρι & Υαλουρονικό και Ginseng & Υαλουρονικό- με τεχνολογία wet-tech, συνδυάζει υψηλή προστασία από τον ήλιο, ενισχυμένη ενυδάτωση, αντιγηραντική δράση και ένα μοναδικό cooling effect.

Το β’ εξάμηνο περιλαμβάνει και μία νέα σειρά premium, ξεχωριστών αρωμάτων, που αποκαλύπτει και στοιχεία της νέας εικαστικής κατεύθυνσης της μάρκας.

H Εταιρεία θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων στρατηγικών αγορών όπως είναι η Αμερική και στην Ευρώπη, η Γερμανία, η Νορβηγία κι η Γαλλία, ενώ παράλληλα με έναν εκ των μετόχων της, την Profex, θα επεκταθεί στην Κίνα & το Χονγκ Κονγκ αλλά

και σε άλλες περιοχές της Ασίας.

Συγκεκριμένα,

 Στην Βόρεια Αμερική, η Εταιρεία μέσω της θυγατρικής της εταιρείας KORRES USΑ Ltd θα ενισχύσει την μάρκα με νέα στρατηγικά προϊόντα και με προωθητικές ενέργειες στα Korresusa.com, στο τηλεοπτικό κανάλι HSN και σε νέους retailers.

 Στη Γερμανία, η Εταιρεία μέσω της θυγατρικής της εταιρείας D-A-CH Gmbh δραστηριοποιείται σε 3 αγορές -Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, με παρουσία σε άνω των 700 σημείων πώλησης, με το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων και της παρουσίας της να αποτελούν η εν λόγω αγορά. Για το 2020, η Εταιρεία θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας, στην ενίσχυση των υφιστάμενων σημείων πώλησης (ειδικά στα επώνυμα καταστήματα τύπου Muller, Budni, Coop κ.α.) με προωθητικές ενέργειες, αλλά και στην ενδυνάμωση των ηλεκτρονικών πωλήσεων που παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική μέσα κι από το νέο Korres webshop.

 Στη Νορβηγία, η Εταιρεία στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας ενδυναμώνοντας τις κατηγορίες Προσώπου και Μακιγιαζ που θα υποστηριχθουν κι από έντονες προωθητικές ενέργειες, καθώς και καμπάνιες τηλεοπτικής & έντυπης προβολής, Social Media και PR.

 Στη Γαλλία, όπου η ΚΟΡΡΕΣ έχει διευρυμένη παρουσία σε πολλά κανάλια διανομής, όπως η αλυσίδα Carrefour. Στόχος για το 2020 είναι η περαιτέρω αύξηση αναγνωρισιμότητας της μάρκας, η αναπτυξη κατηγοριων που παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική όπως το Προσωπο και το Μακιγιαζ, καθώς και η περαιτέρω διείσδυση στην αλυσίδα Marionnaud.

 Στην Κίνα & το Χονγκ Κονγκ κι εν συνεχεία σε άλλες περιοχές της Ασίας, η Profex, βάσει της σύμβασης αποκλειστικής διανομής και χρήσης σημάτων που έχει συνάψει με την ΚΟΡΡΕΣ, θα έχει το δικαίωμα να διανείμει τα προϊόντα της εταιρίας.

Βασικοί άξονες της στρατηγικής ανάπτυξης της Εταιρείας το 2020, θα συνεχίσουν να αποτελούν 1) η σταθερή επένδυση στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων στις στρατηγικές κατηγορίες 2) η ενεργή συμμετοχή σε εξαιρετικής έκτασης και σημασίας διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα φυσικά συστατικά, 3) η ανάδειξη και αξιοποίηση των ελληνικών βοτάνων, μέσω της ενίσχυσης του δικτύου ηθικών συνεργασιών στις βιολογικές καλλιέργειες ανά την Ελλάδα και την παραγωγή ελληνικών εκχυλισμάτων, υψηλής βιολογικής αξίας 4) το ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνίας και προώθησης των στρατηγικών προϊοντικών κατηγοριών ΚΟΡΡΕΣ, με τηλεοπτική & έντυπη προβολή/προωθητικές ενέργειες/Εκπαίδευση, ενισχύοντας το προφίλ του Φαρμακείου ως σημείου πώλησης ποιοτικών, αποτελεσματικών και προσιτών φυσικών προϊόντων, ενώ με την είσοδο των νέων μετόχων ενισχύεται 5) και η σταθερή επέκταση σε νέες αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ