Οι ενδιαφερόμενους επενδυτές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
22 Νοεμβρίου 2020 | Επιχειρήσεις
Η εταιρεία ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υπόσχονται επιστροφή στις ένδοξες ημέρες. 

 

 

Μια νέα περίοδο ακμής υπόσχονται για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι μέχρι τώρα εμφανιζόμενοι διεκδικητές του ενεργητικού της υπό ειδικής εκκαθάρισης «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ-ΕΝΑΕ» όπως είναι το επίσημο όνομα της εταιρείας που ελέγχει τις μεγαλύτερες και παλαιότερες ναυπηγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

 

Όπως αναφέρει η Euro2Day.gr, μέχρι τώρα επισήμως έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τα ναυπηγεία δυο επενδυτές ο όμιλος ONEX του Πάνου Ξενοκώστα που ελέγχει τα ναυπηγεία Σύρου και εμπλέκεται ήδη στα ναυπηγεία Ελευσίνας και ο πολυσχιδής επιχειρηματικός όμιλος North Star του Έλληνα εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου.

Ο όμιλος ONEX υποστηρίζει ότι κατέχοντας τα τρία ναυπηγεία (Νεώριο, Ελευσίνα και Σκαραμαγκά) δημιουργεί ένα ισχυρό hub ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, το οποίο όμως θα ασχοληθεί και με τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων. Μαζί του ο όμιλος ONEX υποστηρίζει ότι έχει τα κεφάλαια της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζαςDFC,καθώς οι αμερικανοί ενδιαφέρονται και για γεωπολιτικούς λόγους για τον ναυπηγικό τομέα στην Ελλάδα καθώς επιδιώκουν να βάλουν ένα φρένο στην κινεζική επέκταση μέσω Cosco αλλά και να διασφαλίσουν την τεχνική στήριξη των πολεμικών τους πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και των ενεργειακών τους σχεδίων.

Ο όμιλος ΟΝΕΧ επιζητεί και την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας του Πειραιά και για τον λόγο αυτό ο κ. Ξενοκώστας, έχει παραβρεθεί δυο φορές σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΠ, το οποίο αποφάσισε να αποκτήσει συμβολικό ποσοστό μετοχών στο επιχειρηματικό σχήμα της ομίλου που θα αποκτήσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Τα πρακτικά του Δ.Σ. του ΕΒΕΠ για τη συγκεκριμένη απόφαση, αναφέρουν: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στη συνεδρίαση της 12ης Οκτωβρίου 2020, εκπροσωπώντας το σύνολο των 17.000 επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής, με σύνολο 70.000 εργαζομένων, αποφάσισε την επενδυτική συμμετοχή του στον Ενιαίο Ναυπηγικό Κόμβο, εθνικής σημασίας, υπό την ιδιοκτησία του Ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards, σε συνέχεια του επιτυχημένου μοντέλου των Ναυπηγείων Σύρου. Ο Όμιλος, με τη σύζευξη των τριών Ναυπηγείων, της Σύρου, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, δημιουργεί έναν εθνικό πρωταθλητή που χρειάζεται η χώρα να σταθεί με επιτυχία στον διεθνή ανταγωνισμό. Ειδικότερα, ο φορέας θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ευρείας κλίμακος ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων, υποστήριξης ενεργειακών υποδομών για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και κατασκευής κάθε τύπου πλοίου, τόσο του ελληνικού και αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, όσο και συμμαχικών στόλων.

Το Δ.Σ. του ΕΒΕΠ θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερης επενδυτικής σημασίας η στρατηγική εμβάθυνση της βιομηχανικής συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς, μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, η οποία θα οδηγήσει στον επαναπατρισμό του ελληνόκτητου στόλου και την επιστροφή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη χώρα, με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

Από την άλλη πλευρά ο όμιλος North Star θα κατέβει στον διαγωνισμό μόνος του, και όπως υποστηρίζει πρόκειται για μία επένδυση αμιγώς ελληνικών κεφαλαίων. Ο όμιλος της North Star αποφάσισε, όπως επισημαίνει, να εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον ανεξάρτητο πλειοδοτικό διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), δια της εταιρείας του Pyletech Shipyards (μέλους της Pyletech Technologies). Όπως προσθέτει, πήρε αυτή την πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη της IHS Markit, για τους κλάδους προς τους οποίους θα πρέπει να στοχεύουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα (ναυπήγηση σκαφών υψηλής τεχνολογίας, εξαρτήματα αεροναυπηγικής και διαστήματος, ρομποτική κ.λπ.) και έχοντας πολυετή εμπειρία ναυπήγησης δεκάδων πλοίων.

Η Pyletech Shipyards εταιρεία αμιγώς ελληνικής ιδιοκτησίας και συμφερόντων, όπως και η Pyletech Technologies, εμφανίζεται να έχει εκπονήσει ένα λεπτομερές επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο, το οποίο όπως υποστηρίζει κινείται σε τέσσερις άξονες: Ο πρώτος είναι η τεχνολογική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ναυπηγείου, ώστε να είναι διεθνώς ανταγωνιστικό. Ο δεύτερος είναι η δημιουργία, μέσα στον χώρο του ναυπηγείου, ενός Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της επιστήμης, θα ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και νέα υλικά και θα ενισχύει τις ικανότητες κατασκευής και απόδοσης του ναυπηγείου. Ο τρίτος είναι η προσθήκη νέων υποδομών σε συγγενείς τομείς, που θα βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές της νέας επιχείρησης και ο τέταρτος είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με τη συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού, την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και την αξιοποίηση της διεθνούς και εγχώριας εμπειρίας σε συνεργασία με ΑΕΙ και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Κέντρα.

Σε ορίζοντα τετραετίας, η συνολική επένδυση υποστηρίζει ο όμιλος θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Επίσης, οι επενδύσεις της Pyletech Technologies θα έχουν σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική οικονομία, υπογραμμίζει ο όμιλος North Star.

Ο όμιλος North Star δηλώνει ότι θέλει να δημιουργήσει στον Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και ναυτιλιακό τεχνολογικό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής σκαφών υψηλής προστιθέμενης αξίας (εμπορικών και πολεμικών), θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας. Επίσης, όπως διευκρινίζει, ο έχει την πρόθεση να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, αν και δεν είναι ακόμη γνωστοί οι ακριβείς όροι και οι προϋποθέσεις και για το ακίνητο στον Σκαραμαγκά που περιλαμβάνει και τη δεξαμενή Νο5, το οποίο έχει στην κατοχή της η ΕΤΑΔ.

Πάντως το τι υποστηρίζει σε επίπεδο επικοινωνίας ο κάθε ενδιαφερόμενος λίγη σημασία έχει καθώς ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός χωρίς κάποιο ποιοτικό στοιχείο. Αυτό που μετράει είναι το ύψος του τιμήματος και μάλιστα τοις μετρητοίς. Έτσι όποιος δώσει τα πιο πολλά στις 27 Νοεμβρίου θα πάρει τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Επίσης λόγω ακριβώς της φύσης του διαγωνισμού δεν αποκλείεται και η εμφάνιση και άλλων διεκδικητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ