Βρούτσης: Μέχρι τις 20 Φλεβάρη το νέο ασφαλιστικό θα είναι νόμος του κράτους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
28 Ιανουαρίου 2020 | Οικονομικές
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μίλησε στο Θέμα 104,6.

 Την εκτίμηση ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου το νέο ασφαλιστικό θα είναι νόμος του κράτους εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΘΕΜΑ 104.6 και στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι «με θετικό πρόσημο και δεν προβλέπουν καμία μείωση παρά μόνο αυξήσεις».

Αρχικά ο υπουργός διευκρίνισε ότι, πέραν του νομοσχεδίου, υπάρχουν οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα από τις οποίες δεν προκύπτουν μειώσεις, αλλά αυξήσεις, έστω και οριακές.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης με το νέο ασφαλιστικό «όλοι οι εργαζόμενοι που θα βγουν με τον νέο νόμο θα πάρουν αύξηση σε σχέση με τον νόμο Κατρούγκαλου εφόσον έχουν 30 χρόνια και 1 ημέρα εργασίας».

Όσον αφορά στους σημερινούς συνταξιούχους υπάρχουν δύο περιπτώσεις: εάν η αύξηση υπολείπεται της προσωπικής διαφοράς θα συμψηφιστεί και εάν η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη ή δεν υπάρχει θα υπάρχουν αυξήσεις. Με αυτό το δεδομένο οι ωφελούμενοι από αυξήσεις θα «είναι πάνω από εκατομμύριο συνταξιούχοι».

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις στους οποίους είχε μπει πλαφόν στα 1.300 ευρώ από τον νόμο Κατρούγκαλου «ο αριθμός των ανθρώπων που θα δουν αυξήσεις φτάνει τις 300.000 με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 5 ευρώ έως 200 ευρώ και μεσοσταθμικά τα 99,5 ευρώ».

«Στο νομοσχέδιό μας υπάρχει η πρωτοφανής διαφορά ότι δεν υπάρχει ούτε μια σύνταξη που θα μειωθεί» επανέλαβε ο Γιάννης Βρούτσης, διαβεβαιώνοντας ότι η καταβολή των αναδρομικών από 1/10/2019 θα γίνει σε μία δόση.

Έχουμε ένα «υγιές, σταθερό, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα περί διαφωνιών του με τον Χρήστο Σταϊκούρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κόντρα με τον Σταϊκούρα ισχύει στη φαντασία κάποιων με δημοσιογραφικά σενάρια, συνεργασία μου μαζί του είναι άριστη».

Σημείωσε δε ότι η μεγάλη προσπάθεια γίνεται ώστε ο επανυπολογισμός των συντάξεων να γίνει το συντομότερο, έως το καλοκαίρι, ενώ επανέλαβε ότι «από 1η Ιουνίου 2020 προσπαθούμε το 1/3 των νέων συντάξεων να βγαίνει με ένα κουμπί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ