Τα δύο σενάρια για το κοινωνικό μέρισμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
17 Οκτωβρίου 2019 | Πολιτική & Οικονομία
Το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί  για μια ακόμη χρονιά χριστουγεννιάτικο μποναμά για πολλούς συμπολίτες μας. Κι αποτελεί ευχάριστη έκπληξη διότι με βάση τα δεδομένα του καλοκαιριού δεν φαινόταν πως θα υπάρξει φέτος δημοσιονομικός χώρος για το μέρισμα.

Του Γιώργου Δημοσθένους

Επί του παρόντος πάντως δεν έχει προσδιορισθεί ποιοι πολίτες θα το λάβουν και με βάση ποια εισοδηματικά κριτήρια καθώς το ποσό που αναμένεται να μοιραστεί είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με πέρσι. Το 2018 είχαν μοιραστεί 800 εκατ. ευρώ ενώ φέτος θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση στόχος είναι να βοηθηθούν οι μη έχοντες. Με δεδομένο λοιπόν τον περιορισμένο ύψος του διαθέσιμου προϋπολογισμού εξετάζονται δυο σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο το μέρισμα θα μοιραστεί σε όλους τους δικαιούχους όπως έγινε το 2018 αλλά θα λάβουν σημαντικά μικρότερα ποσά. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει να καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) με αυστηρά περιορισμένα εισοδηματικά κριτήρια για τους υπόλοιπους.

Να σημειωθεί ότι το 2018 μοιράστηκαν 1,4 εκατ. νοικοκυριά τα 800 εκατ. ευρώ και τα ποσά που πήραν ξεκινούσαν από τα 200 ευρώ και έφταναν τα 1.200 ευρώ.

Δικαιούχοι του μερίσματος πέρσι ήταν νοικοκυριά με πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων έως και 27.000 ευρώ. Προϋπόθεση ήταν το ύψος της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 185.000 ευρώ, ενώ το ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν έπρεπε  να ξεπερνά τα 9.000 ευρώ.

Στα εισοδηματικά κριτήρια, προσμετρούταν το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης -προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση- όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Στο συνολικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας συμπεριλαμβανόταν το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Ειδική πρόνοια υπήρχε για όσους είχαν συμπληρώσει στις 30/11/2018 τουλάχιστον 6 μήνες συνεχόμενης ανεργίας εντός του 2018 καθώς δεν λαμβανόταν υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του φορολογικού έτους 2017 από μισθωτή εργασία έως το ύψος των 9.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό των 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας πέραν των 6 μηνών εντός του 2018.

Στην κινητή περιουσία περιλαμβανόταν το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ