Κρίσιμος μήνας για συμφωνία παροχών και κλείσιμο 4ης αξιολόγησης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
17 Οκτωβρίου 2019 | Πολιτική & Οικονομία
Δύο ακόμα διαπραγματευικά μέτωπα έχει ανοιχτά η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από την προκαταρκτική αποδοχή του προϋπολογισμού του 2020 αναφορικά με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%.

Αρχικά θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει την υπεραπόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2019 και του 2020. Πέρα από το επίδομα θέρμανσης και την έκπτωση στην προκαταβολή εταιρικών φόρων που έχουν συμφωνηθεί, θέλει να διανείμει νέο κοινωνικό μέρισμα φέτος. Για το 2020 το επιθυμητό είναι να δεχθούν οι θεσμοί υπεραπόδοση 200 περίπου εκατ. ευρώ (πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,6% του ΑΕΠ), με τα οποία θα μπορούσε να προωθήσει και άλλες παρεμβάσεις για την τόνωση της οικονομίας.

Το δεύτερο και ίσως το πιο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης, τα οποία ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Περιλαμβάνουν από το νέο σχέδιο απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, το φορολογικό νομοσχέδιο (που πρέπει να έρθει έως το τέλος χρονιάς στη Βουλή και κάποιες διατάξεις χρήζουν ακόμα διαπραγματεύσεων), την προώθηση του τραπεζικού νομοσχεδίου και των παρεμβάσεων απομείωσης των κόκκινων δανείων έως την προώθηση των παρεμβάσεων στο δημόσιο, στο εργασιακό, στην αγορά ενέργειας αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων (με έμφαση στο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο Ελληνικό και στη ΔΕΠΑ).

Όλα αυτά  θα πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα Νοεμβρίου, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. Στόχος είναι μία ιδιαιτέρως θετική έκθεση των Θεσμών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου που θα τεθεί προς επικύρωση στη σύνοδο του Eurogroup του Δεκεμβρίου. Όταν δηλαδή η κυβέρνηση επιθυμεί όχι μόνο να ολοκληρώσει τη διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και να προωθήσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων με πρώτο βήμα την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων για "συμφωνημένες επενδύσεις".

Μία ευκαιρία για πολιτικές ζυμώσεις δίνεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να έχει προγραμματίσει σειρά ραντεβού με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο οριστικοποιεί τη νέα του έκθεση για την Ελληνική οικονομία.

Πηγή: capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ