Θ. Ντόκος: Προσωπική άποψη η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, χρησιμοποίησα ακραίο σενάριο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
04 Φεβρουαρίου 2020 | Πολιτική & Οικονομία
Για δύο λάθη στην διατύπωση της «καθαρά προσωπικής» θέσης περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος.

 Για δύο λάθη στην διατύπωση της «καθαρά προσωπικής» θέσης περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος.

«Δεν είναι καινούργια δήλωση» σημείωσε αρχικά για όσα είπε στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος. «Όμως έκανα δύο λάθη. Το πρώτο επειδή η συνήθεια είναι δεύτερη φύση και επειδή επί 20 χρόνια εξέφραζα προσωπικές απόψεις ως καθηγητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ έκανα το λάθος να θεωρήσω ότι αυτό σε ένα βαθμό ισχύει. Το δεύτερο λάθος ήταν ότι χρησιμοποίησα ένα υποθετικό και ακραίο σενάριο για να πω κάτι απλό: αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες».

«Πρόκειται για καθαρά προσωπική άποψη την οποία κάποιοι εξέλαβαν ως θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Δεν είναι έτσι» είπε ο κ. Ντόκος.

Εξηγώντας γιατί χρησιμοποιεί τους χαρακτηρισμούς «υποθετικό και ακραίο» ο Θάνος Ντόκος είπε «ούτε η Τουρκία δείχνει διάθεση να αλλάξει συμπεριφορά. Για να συζητήσει συνεκμετάλλευση πρέπει να υπάρχει αντικείμενο, να έχει κάτι βρεθεί. Οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί αυτό το σενάριο είναι πολύ χαμηλές, κακώς το χρησιμοποίησα».

Κληθείς να αναλύσει το περιεχόμενο της συνεκμετάλλευσης, ο κ. Ντόκος είπε ότι «πρώτα θα κάναμε διευθέτηση σε διεθνές δικαστήριο και αν τυχόν βρισκόταν κάτι μπορούσαμε να κάτσουμε να μιλήσουμε για συνεκμετάλλευση με βάση ποσοστά. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι έχουμε πάει στη Χάγη ή έχουμε συμφωνήσει για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. Ούτε κοντά στη Χάγη είμαστε ούτε έχει βρεθεί κάτι. Αν συμβεί και το ένα και το άλλο θα το συζητήσουμε».

Σε ερώτηση για την ανησυχία του σχετικά με «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας είπε ότι «η ανησυχία είναι δεδομένη, η προετοιμασία είναι σε εξέλιξη. Προφανώς και η άλλη πλευρά καταλαβαίνει ότι δεν είναι απλό. Έχουν σταλεί μηνύματα και από τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν παραβιάσει την κόκκινη γραμμή».

«Δεν λέω ότι είναι το πιθανότερο σενάριο αλλά δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραγνωρίσουμε» κατέληξε για το θέμα ο κ. Ντόκος.

Για το «Ορούτς Ρέις», ο κ. Ντόκος είπε ότι «έκανε αβλαβή διέλευση και δεν έκανε κάτι παράνομο, παρακολουθήθηκε και δεν έκανε χρήση οργάνων των οργάνων του, δεν έκανε έρευνα , είναι δυστυχώς μέρος του καθημερινού άσχημου παιχνιδιού που γίνεται στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές μεταξύ των δύο χωρών».

Για το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης ο κ. Ντόκος ανέφερε ότι υπάρχει ελπίδα να ακυρωθεί « αλλά φαίνεται ότι επί του πεδίου των μαχών υπάρχει μία σχετική ισορροπία, δηλαδή προφανώς ο Χάφταρ ελέγχει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά δεν έχει μπορέσει να πετύχει μία τελική νίκη και φαίνεται ότι η παρέμβαση και των διαφόρων τρίτων, Ευρωπαίων, Αμερικανών, Ρώσων κλπ, είναι να περιμένει να βρεθεί μία λύση εθνικής ενότητας που ενδεχομένως να αποκλείει και τους δύο κεντρικούς παίκτες, να έχουμε δηλαδή μία κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται κάποιος τρίτος, αλλά φοβάμαι ότι το σενάριο της ολοκληρωτικής ήττας Σάρατζ και άρα ακύρωσης του μνημονίου με τον τρόπο αυτό δεν είναι το πιο πιθανό».

''Η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού'' είπε στον Real Fm

Για τις δηλώσεις του Θάνου Ντόκου ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά τον κάλυψε: «δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Το μόνο θέμα που τίθεται υπό διευθέτηση είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο κ. Ντόκος έχει δηλώσει ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

Θυμίζουμε ότι ο Θάνος Ντόκος, σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο της Κύπρου την περασμένη Κυριακή είχε πει:

«Η συγκεκριμένη φράση, που δυστυχώς παρερμηνεύθηκε, ήταν η ακόλουθη: «Ακόμη και η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί, υπό την προϋπόθεση της πρότερης οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο». Αυτό σημαίνει μια ξεκάθαρα εμπροσθοβαρή, υπέρ ημών, συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξασφαλίζει αυτό που επεδίωξαν διαδοχικές ελληνικές Κυβερνήσεις, δηλαδή την προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Τα επόμενα βήματα είναι υποθετικά: εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα.

Η Ελλάδα εξασφαλίζει λοιπόν τη βασική της επιδίωξη (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών) με ένα υποθετικό αντάλλαγμα που έτσι κι αλλιώς δεν θα τη βλάψει, καθώς θα στηρίζεται στα δεδομένα της οριοθέτησης που θα έχει προηγηθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ