Μητσοτάκης: Τον Δεκέμβριο η καταλυτική ημερομηνία για κυρώσεις στην Τουρκία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
16 Οκτωβρίου 2020 | Πολιτική & Οικονομία
«Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά την διάρκεια της, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει για τα πεπραγμένα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε αρχικά ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία σε όλες τις χώρες για τον κορoνοϊό και όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε σίγουροι πότε θα συναντηθούμε ξανά».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις τηλεδιασκέψεις που θα γίνονται με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ προκειμένου να εκτιμάται η πορεία της πανδημίας. 

Σε ερώτηση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Είναι σημαντικός για εμάς ο δείκτης θετικότητας. Στην Ελλάδα είναι 1 στα 50 τεστ θετικά. Για παράδειγμα στο Βέλγιο 1 στα 10 είναι θετικά.  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα τοπικά περιοριστικά μέτρα σαν την Κοζάνη θα είναι ωφέλιμα. Αυτή την στιγμή αυτό συμβαίνει μόνο στην Κοζάνη και ελπίζουμε να παραμείνει εκεί».

Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης έκανε αναφορά σε όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο: Το Brexit, το περιβάλλον, αλλά και τη σχέση που πρέπει να έχει η Ευρώπη με την Αφρική. 

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με την επιμονή του ίδιου και του κ. Αναστασιάδη συζητήθηκε το θέμα.

Ζητήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων η προκλητικότητα της Τουρκίας. Συμφώνησαν οι υπόλοιποι ηγέτες και υπάρχουν ρητές αναφορές για την Τουρκία και τον σεβασμό που πρέπει να δείξει στα ψηφίσματα.

«Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Δεκέμβριο είναι η καταλυτική ημερομηνία για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν συνετιστεί. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία. Η θέση μου έγινε απόλυτα κατανοητή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είπε: «Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Χωρικά ύδατα είναι χώροι σκληρής κυριαρχίας. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της και στην θάλασσα και στον αέρα. Η συζήτηση για επέκταση των χωρικών μας υδάτων δεν μπορεί να γίνεται με τον τρόπο που γίνεται από την αντιπολίτευση. Διατηρούμε αναφαίρετο το δικαίωμά μας και θα το κάνουμε όποτε το κρίνουμε. Όλοι ξέρετε γιατί δεν έχει γίνει ακόμη».

Σε ερώτηση σχετικά με το Oruc Reis, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πολλές χώρες αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την επιλογή της Τουρκίας να το ξαναβγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τον χρόνο που απαιτείται μέχρι τον Δεκέμβριο και αν αυτός είναι μεγάλος τόνισε: «Το χρονοδιάγραμμα ήταν σαφές. Αν θέλαμε κάτι γρηγορότερο είναι μία άλλη συζήτηση. Για να ξέρετε ότι για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία και απαιτήθηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας. Η Ευρώπη δεν προχωρά ποτέ γρήγορα».

Σχετικά με το Brexit, ο κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι μία καλή συμφωνία είναι χειρότερη από καμία συμφωνία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο τέλος θα βρεθεί η λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ