Ζαββός: Εθνική επιτυχία διεθνούς βεληνεκούς το σχέδιο "Ηρακλής"

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
10 Οκτωβρίου 2019 | Πολιτική & Οικονομία
Για μία εθνική επιτυχία διεθνούς βεληνεκούς, η οποία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το πρόβλημα των NPLs σε ολόκληρη την ευρωζώνη, έκανε λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαββός, σε άτυπη ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους μετά την έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου "Ηρακλής” για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

"Υπήρξε σαφής και ξεκάθαρη κατεύθυνση πρωθυπουργικής εντολής να κινηθούμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Η στόχευσή μας ήταν για μια συστημική λύση, δεν θέλαμε να συνεχιστουν οι μηρυκασμοί των τελευταίων ετών”, είπε ο κ. Ζαββός, αναφέροντας ότι σε πρώτη φάση ο "Ηρακλής” στοχεύει σε μείωση των NPLs κατά 30 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού όγκου των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Ζαββός τόνισε την καινοτομία του "Ηρακλή”, καθώς για πρώτη φορά χώρα με πιστοληπτική αξιολόγηση στη βαθμίδα B βγαίνει στις αγορές εγγυόμενη senior ομόλογα αξιολόγησης ΒΒ-. "Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά από το ιταλικό μοντέλο όπου υπήρχε επενδυτική διαβάθμιση για τις τιτλοποιήσεις, και το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Ηρακλή που μπορεί να αποτελέσει λύση για όλη την Ευρώπη”.


Όπως είπε, ο "Ηρακλής” είναι μια λύση της αγοράς, όχι στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου, η εγγύηση που θα παρέχει το Δημόσιο δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση, ούτε επίπτωση στο buffer, το χρέος και το έλλειμμα.

Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι το σχήμα είναι ιδιαίτερα θετικό για τις τράπεζες,  τους πολίτες, την ελληνική οικονομία αλλά και την Ευρώπη, και εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα κάνουν χρήση του "Ηρακλή”, "σε μία περίοδο αρνητικών επιτοκίων και ανόδου των τιμών στις αγορές ομολόγων, όπου οι αγορές διψάνε για ένα τέτοιο προϊόν όπως ο Ηρακλής”.

Όπως είπε, το σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται πυρετωδώς ώστε ο νόμος να είναι έτοιμος προς ψήφιση περί τα τέλη του μήνα και το σχήμα να λειτουργήσει στην πράξη πριν από το τέλος του έτους. Όπως σημείωσε, η αρχική διάρκεια του "Ηρακλή” είναι 18 μήνες και υπάρχει πρόβλεψη παράτασης. Οι τράπεζες θα μπορούν να μπουν στο σχήμα όποτε αυτές κρίνουν, ανάλογα με τον βαθμό ετοιμότητάς τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ