Αυξηση 16,1% στα έσοδα από τον τουρισμό παρά την Thomas Cook

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
22 Οκτωβρίου 2019 | Πολιτική & Οικονομία
Παρά τις συντηρητικές εκτιμήσεις που διατυπώνονταν νωρίτερα φέτος, ιδιαίτερα θετικά εξελίσσονται οι εισπράξεις από τον τουρισμό.

Τα έσοδα τον Αύγουστο εμφανίζονται κατά 16,1% αυξημένα ή κατά 579 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως ακόμα και αν συνυπολογιστούν οι απλήρωτες υποχρεώσεις της χρεοκοπημένης Thomas Cook (221 εκατ. σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος) η χρονιά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου κατά το τέταρτο τρίμηνο, θα είναι θετική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13,6% και 3,6% αντίστοιχα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Τον Αύγουστο οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 16,1% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018. Σε απόλυτα νούμερα αυτό μεταφράζεται σε έσοδα 4,182 δισ. φέτος τον Αύγουστο έναντι 3,6 δισ. τον ίδιο μήνα πέρυσι. 

Τη σημαντική αυτή αύξηση των εσόδων πιστώνονται κυρίως οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι τουρίστες –που είναι περισσότεροι φέτος και εμφανίζουν υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από άλλες εθνικότητες– αλλά και η Αθήνα, λόγω της μεγάλης ανόδου της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα.

Σε κάθε περίπτωση τα έσοδα στο οκτάμηνο υπερβαίνουν μακράν ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αναμένεται να έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ