Zhang Qiyue: Η φιλία Ελλάδας-Κίνας παγιώθηκε με την κοινή μάχη ενάντια στον Covid-19

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Σεπτεμβρίου 2020 | Πρόσωπα
Η Zhang Qiyue, πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, μιλάει στο Business News για τη φιλία των δύο λαών και την κοινή μάχη απέναντι στον κορονοϊό. 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

Για τη φιλία και τα κοινά στοιχεία που μοιράζονται οι δύο χώρες, τη μάχη που δίνουν μαζί για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης του Covid-19, καθώς και για την πλήρη, πολυεπίπεδη και γεμάτη προοπτικές συνεργασία τους σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, μίλησε στο Business News, η Zhang Qiyue, πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

 

 Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η πρεσβεία της στην Ελλάδα προσέφεραν την υποστήριξη και τη βοήθειά τους στον ελληνικό λαό και το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά την περίοδο της κρίσης της πανδημίας του Covid-19. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν και να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για τη βοήθεια που προσφέρθηκε;

Η Κίνα και η Ελλάδα, σαν δύο αρχαίοι πολιτισμοί, μοιράζονται μια μακρά ιστορία φιλίας, η οποία έγινε εμφανής για ακόμη μια φορά στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στον Covid-19. Από το ξέσπασμα της επιδημίας έως σήμερα, οι δύο χώρες μάχονται αυτήν την κοινή παγκόσμια πρόκληση όντας η μια στο πλευρό της άλλης. Όταν η Κίνα βρέθηκε στο πιο κρίσιμο στάδιο της έξαρσης της επιδημίας, οι Έλληνες ηγέτες, οι κυβερνητικές αρχές αλλά και ο ελληνικός λαός εξέφρασαν την πολύτιμη στήριξή τους στην κυβέρνηση και το λαό της Κίνας. Στη συνέχεια, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα γινόταν πιο δύσκολη, η κινεζική πλευρά προσέφερε άμεση υποστήριξη και ουσιαστική βοήθεια, ενώ παράλληλα μοιράστηκε την εμπειρία της αναφορικά με την πρόληψη, τη θεραπεία και την επιστημονική έρευνα.

Μετά από επείγον αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας προσέφερε και μετέφερε ιατρικές προμήθειες μέσα σε 8 ημέρες, τον Μάρτιο. Επίσης, σε επίπεδο τοπικών αρχών, για να αναφέρω μόνο κάποιες από τις περιπτώσεις, η δημοτική αρχή της Σαγκάης δώρισε περισσότερες από 20.000 μάσκες (N95 και χειρουργικές) στην Αθήνα και στον Πειραιά, ενώ οι αρχές της επαρχίας της Hainan προχώρησαν σε δωρεά 53.000 μασκών (N95 και χειρουργικές) στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς οι δύο περιοχές έχουν αδελφοποιηθεί. Επίσης, ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας δώρισε 130.000 μάσκες στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Όλες οι κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα, όπως οι COSCO Shipping, State Grid, Bank of China, ICBC και Huawei μαζί με την τοπική κινεζική κοινότητα, ανταποκρίθηκαν άμεσα και συνέδραμαν με πολλούς τρόπους την ελληνική κοινωνία. Οι δωρεές τους ανέρχονται σε συνολικά περισσότερες από 1 εκατομμύριο μάσκες καθώς και σε προστατευτικό εξοπλισμό και αναπνευστήρες.

Ποιο είναι το σχόλιό σας αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ελλάδα το πρόβλημα του κορονοϊού;

Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά όσον αφορά τις προσπάθειες πρόληψης και περιορισμού του Covid-19. Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό, οι προσπάθειες της Ελλάδας έχουν αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικές από αυτές των περισσοτέρων χωρών. Αυτό που χρήζει ιδιαίτερου σχολιασμού, είναι πως η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε μια άκρως υπεύθυνη και ανθρωποκεντρική πολιτική, λαμβάνοντας δυναμικά μέτρα νωρίς, ακολουθώντας αυστηρά τις συμβουλές των επιστημόνων. Αυτή ήταν η κεντρική στρατηγική και της δικής μου κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Οι δύο χώρες μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες μεταξύ τους σε αυτό το ζήτημα.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία σχετικά με τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και για την κινεζική επιχειρηματική κοινότητα στην Ελλάδα;

H εμπορική και επενδυτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας σημειώνει σταθερά πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Κινεζικών Τελωνείων (China Customs), το διμερές μας εμπόριο άγγιξε τα 8,5 δισ. δολάρια το 2019, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, οι εισαγωγές της Κίνας από την Ελλάδα παρουσίασαν νέο υψηλό, καθώς ανήλθαν σε 0,73 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 28%. Στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, το διμερές εμπόριό μας γνώρισε κάμψη της τάξης του 16% εξαιτίας της επιδημίας, αλλά οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν σημαντικά και συγκεκριμένα κατά 32,7%. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής πλευράς για το 2019, η Κίνα έχει εξελιχθεί στον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας γενικά και στον μεγαλύτερο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκεκριμένη τάση αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη.

Οι κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται σε μεγάλο βαθμό για επιχειρηματικές συνεργασίες με ομόλογους οργανισμούς στην Ελλάδα. Το Λιμάνι του Πειραιά αποτελεί υποδειγματική περίπτωση win-win συνεργασίας. Το εμπορικό λιμάνι (container port) αναρριχήθηκε φέτος στην 25η θέση της παγκόσμιας λίστας με κριτήριο τον όγκο TEU που εξυπηρετεί. Έχει δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για την Ελλάδα. Η περαιτέρω ανάπτυξή του θα προσφέρει ακόμη περισσότερες δυνατότητες και οφέλη στους ανθρώπους της περιοχής και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Οι Huawei και ZTE, από τότε που έκαναν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά, το 2005, έχουν συνεισφέρει στην ψηφιοποίηση (digitalization) της Ελλάδας. Η συνεργασία της State Grid της Κίνας με τον ΑΔΜΗΕ από το 2017 έχει επίσης αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής. Η Bank of China και η Industrial and Commercial Bank of China είναι έτοιμες να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Αθήνα, δίνοντας ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Είμαι σίγουρη πως με τις καλές διμερείς σχέσεις και το βελτιωμένο επενδυτικό περιβάλλον, όλο και περισσότερες εταιρείες και επενδυτές από την Κίνα θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.

Η Κίνα υπήρξε η πρώτη χώρα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία. Με βάση αυτή την εμπειρία, τι θα πρέπει να περιμένουμε στην Ευρώπη στους επόμενους μήνες; Ποια είναι η κατάσταση αυτήν τη στιγμή στην Κίνα όσον αφορά τον κορονοϊο;

Η κυβέρνηση και ο λαός της Κίνας κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες και πραγματοποίησαν μεγάλες θυσίες για να θέσουν υπό έλεγχο το ξαφνικό ξέσπασμα του Covid-19. Εντούτοις, πρόκειται ακόμη για μια σκληρή και επίπονη μάχη. Πρόσφατα, υπήρξε μια νέα αναζωπύρωση στο Πεκίνο, κατά κύριο λόγο κοντά σε μια μεγάλη χονδρεμπορική αγορά λαχανικών και ψαριών. Επιβεβαιωμένα κρούσματα που σχετίζονται με την αγορά καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες. Χάρη στην εμπειρία που πλέον διαθέτουμε, γρήγορα ελήφθησαν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου και η κατάσταση τελεί υπό πλήρη έλεγχο.

Την ίδια στιγμή δε που αντιμετωπίζει την επιδημία στα εδάφη της, η Κίνα επίσης συνεισφέρει στην παγκόσμια πρόληψη και στον έλεγχο του φαινομένου. Από την πρώτη στιγμή, η Κίνα λειτούργησε με ειλικρίνεια, διαφάνεια και υπευθυνότητα. Έχει προσφέρει πληροφορίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όλες τις χώρες, δημοσιεύοντας τη γονιδιακή ακολουθία του ιού στο Διαδίκτυο. Προκειμένου να βοηθήσουν άλλες χώρες να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία, οι επιστήμονές μας έχουν δημιουργήσει και ανανεώνουν συνεχώς το σχετικό πρωτόκολλο (Diagnosis & Treatment Protocol), που έχει εξελιχθεί σε πρωτόκολλο αναφοράς για τους επαγγελματίες υγείας σε όλη την υφήλιο. Οι έγκαιρες και δυναμικές ενέργειες της Κίνας έχουν συμβάλει στον περιορισμό του ιού, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για όλο τον κόσμο.

Η πανδημία του Covid-19 μας δίδαξε πως οι άνθρωποι όλων των χωρών μοιράζονται «ευτυχίες και δυστυχίες» καθώς και ότι ανήκουμε σε μια κοινότητα με κοινό μέλλον. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και εξακολουθεί να «σαρώνει» σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλες τις χώρες στη μάχη με αυτή την παγκόσμια πρόκληση. Θα συνεχίσει μέχρι την τελική νίκη, προκειμένου να χτίσει μια παγκόσμια κοινότητα υγείας για όλους.

O Covid-19 συνέτριψε τις οικονομίες μας. Δεν πρέπει, όμως, να είμαστε απαισιόδοξοι. Πρέπει να αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες. Η πρωτοβουλία «Belt and Road Initiative» αποτελεί μια πλατφόρμα όπου όλες οι χώρες μπορούν να καλλιεργήσουν την οικονομική ανάπτυξη μέσω της συνεργασίας. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος Xi Jinping στο μήνυμά του στην υψηλού επιπέδου τηλεδιάσκεψη των χωρών της πρωτοβουλίας «Belt and Road» (ΒRI), η Κίνα θα εργαστεί μαζί με τους εταίρους της, προκειμένου να εξελίξει το BRI σε ένα μοντέλο: α) συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων μέσω της ενότητας, β) υγείας για την προστασία της ασφάλειας και της ευεξίας των ανθρώπων, γ) ανάκαμψης για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και δ) ανάπτυξης για το «ξεκλείδωμα» της αναπτυξιακής προοπτικής. Πρόκειται για ένα διεθνές δημόσιο αγαθό, το οποίο προτάθηκε από την Κίνα προς όφελος όλων των κρατών.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της πρεσβείας στην Ελλάδα; Πώς θα περιγράφατε τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σήμερα και σε ποιους τομείς θα λέγατε πως οι δύο χώρες μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό;

Η Κίνα και η Ελλάδα εδραίωσαν διπλωματικές σχέσεις το 1972 και ξεκίνησαν εμπεριστατωμένη στρατηγική συνεργασία το 2006. Σήμερα, οι δύο χώρες συνεργάζονται για την από κοινού δημιουργία της πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative, τη Συνεργασία της Κίνας με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (17+1) και την οικοδόμηση διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, παρουσιάζοντας ένα μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης και win-win συνεργασίας μεταξύ χωρών διαφορετικών μεγεθών, συστημάτων και πολιτιστικών υποβάθρων. Πιστεύω πως καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλές κοινές προκλήσεις, οι δύο χώρες μας, οι οποίες προέρχονται από τους αρχαίους πολιτισμούς, μπορούν να συνεισφέρουν στις λύσεις και να εργαστούν μαζί για να διαμορφώσουν μια κοινότητα με ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Βλέπουμε μεγάλη προοπτική στη συνεργασία. Στις συζητήσεις μας, οι δύο πλευρές έχουν αναγνωρίσει τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), την παραγωγή, την επιστήμη και τα χρηματοοικονομικά ως βασικές περιοχές προτεραιότητας.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επίσημη επίσκεψη την προηγούμενη χρονιά στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στις σχέσεις Κίνας-Ελλάδας. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ξανά την προθυμία μας να επεκτείνουμε την πρακτική συνεργασία μας σε όλους αυτούς τους τομείς. Αυτήν τη στιγμή, τόσο η Κίνα όσο και η Ελλάδα προσπαθούν σκληρά να περιορίσουν την επιδημία και να επανεκκινήσουν την οικονομία. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να επεκτείνουμε τη συνεργασία και τις επιχειρηματικές μας σχέσεις με τρόπο που θα ταιριάζει στη νέα κανονικότητα. Το γραφείο μου, μάλιστα, έχει υιοθετήσει μια proactive προσέγγιση όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Οργανώνουμε συζητήσεις και video conferences και ερχόμαστε σε επαφή με επιχειρήσεις και από τις δύο χώρες, για να διερευνήσουμε νέες περιοχές και κανάλια συνεργασίας για το επόμενο στάδιο.

Πέρα από τους υπάρχοντες τομείς, ελπίζουμε να δούμε πρόοδο και σε υγεία, νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, IT, E-commerce, πράσινη τεχνολογία και καινοτομία. Απλά, για να σας αναφέρω ένα παράδειγμα, πρόσφατα το κινεζικό ίδρυμα Mammoth (Mammoth Foundation) προχώρησε σε δωρεά εργαστηριακού εξοπλισμού για την ανίχνευση του Covid-19 στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενισχύοντας τις δυνατότητές του. Θεωρώ πως αυτό το γεγονός θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα αρχή για τη συνεργασία μας στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης και έρευνας.

Πιστεύω πως η φιλία μας, παγιωμένη από την κοινή μάχη ενάντια στον Covid-19, θα μετασχηματισθεί σε μια ισχυρή κινητήρια δύναμη. Η διμερής συνεργασία σίγουρα θα αποδώσει περισσότερους καρπούς και θα ωφελήσει και τους δύο λαούς μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αδράξουμε αυτές τις ευκαιρίες.

Θεωρείτε πως η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από την Κίνα στη μετά-Covid-19 εποχή; Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει ακόμη;

Τόσο η Κίνα όσο και η Ελλάδα έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και αποφασιστικότητα όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της επενδυτικής συνεργασίας. Οι κινεζικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στις αρχές Ιουνίου, περισσότερες από 200 κινεζικές επιχειρήσεις συμμετείχαν στο “Investing in Greece” Online Forum, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη του ενθουσιασμού από την πλευρά της κινεζικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους, υπάρχουν πολλές πλατφόρμες διαθέσιμες. Για παράδειγμα, οι Asian Infrastructure Investment Bank, Silk Road Fund, SINO-CEEF και Inter-bank Union αποτελούν όλες μηχανισμούς που θα μπορούσαν να προσφέρουν την αναγκαία χρηματοδότηση για projects με προοπτικές.

Πολλοί Κινέζοι entrepreneurs μου αναφέρουν πως τους ενθαρρύνει το γεγονός ότι η ελληνική αγορά γίνεται όλο και πιο φιλική για επενδύσεις. Νομίζω πως από την ελληνική πλευρά, λοιπόν, απαιτούνται περισσότερες συναλλαγές και μεγαλύτερη επικοινωνία αναφορικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις πολιτικές. Θα βοηθούσε πολύ τους Κινέζους επενδυτές.

Όπως αναφέρατε και εσείς, η Ελλάδα αποτελεί μέλος της πρωτοβουλίας «17+1». Μπορείτε να μας παρουσιάσετε συνοπτικά αυτό το πλαίσιο συνεργασίας της Κίνας με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης;

Η πρωτοβουλία αυτή (China-CEEC Cooperation) αποτελεί μια πλατφόρμα ρεαλιστικής συνεργασίας. Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχει αναγνωρίσει 8 διαφορετικά πεδία: 1. Συνδεσιμότητα, 2. Οικονομία, Εμπόριο, Χρηματοοικονομικά, 3. Γεωργία, Δασοκομία, Περιβαλλοντική Προστασία, 4. Καινοτομία και Συνεργασία στην Ενέργεια, 5. Συνεργασία μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και μεταξύ ανεξάρτητων τρίτων μερών, στην οποία η πλατφόρμα δίνει ιδιαίτερο βάρος, 6. Ανταλλαγές και συνεργασία ανθρώπων, 7. Ανταλλαγές μεταξύ media, think tanks και κοινωνικών οργανισμών, 8. Συνεργασία γυναικών, νέων και σε sub-national επίπεδο.

Η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και μια από τις μείζονες οικονομίες αυτής της περιοχής. Αποτελώντας πλέον πλήρες μέλος της πρωτοβουλίας «17+1», θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να αξιοποιήσει αυτές τις πρωτοβουλίες.

Βρίσκεστε σχεδόν δύο χρόνια πλέον στην Ελλάδα. Εντοπίζετε ομοιότητες μεταξύ του κινεζικού και του ελληνικού τρόπου ζωής και της κουλτούρας των δύο χωρών;

Όντας δύο από τους πλέον αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, η Κίνα και η Ελλάδα μοιράζονται έναν ειδικό δεσμό καθώς και ανάλογες αξίες και απόψεις. Όπως είπε κάποτε ο διάσημος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης: «Εάν ξύσεις έναν Κινέζο θα βρεις από κάτω έναν Έλληνα και εάν ξύσεις έναν Έλληνα θα βρεις έναν Κινέζο». Όσο πιο πολύ γνωρίζει κανείς τους δύο λαούς, τόσο περισσότερες ομοιότητες ανακαλύπτει. Είμαστε και οι δύο υπερήφανοι για τους πολιτισμούς μας και παράλληλα διατηρούμε ανοιχτό πνεύμα όσον αφορά τις συνδιαλλαγές μας με άλλες κουλτούρες, μαθαίνοντας από αυτές. Και οι δύο θεωρούμε πολύ σημαντική την εκπαίδευση όπως και τον πολιτισμό και τιμάμε τις οικογενειακές αξίες. Αυτά τα ισχυρά κοινά χαρακτηριστικά αποτελούν τη στέρεα βάση της ολοκληρωμένης σχέσης και συνεργασίας μας.

Πώς βρίσκετε τη ζωή στην Ελλάδα; Τι σας αρέσει ιδιαίτερα και τι δυσκολεύεστε ακόμη να συνηθίσετε;

Πραγματικά απολαμβάνω να ζω και να εργάζομαι εδώ στην Ελλάδα, μια χώρα πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, είχα πολλές επαφές με τους Έλληνες φίλους, ανακαλύπτοντας πάρα πολύ κοινό έδαφος και συνέργειες μεταξύ μας. Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο είναι η πραγματική φιλία που συναντώ εδώ καθώς και η διάθεση και των δύο λαών να μάθουν ο ένας για τον άλλον. Το μόνο που θεωρώ δύσκολο είναι να μάθω την ελληνική γλώσσα.

Who is who

Η πρέσβειρα Zhang Qiyue είναι διπλωμάτης καριέρας, με πλούσια πείρα σε πολυμερείς και διμερείς διπλωματικές υποθέσεις. Έχει διατελέσει πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Βασίλειο του Βελγίου και στη Δημοκρατία της Ινδονησίας καθώς και γενική πρόξενος (σε επίπεδο πρέσβειρας) στο Γενικό Προξενείο της Κίνας στη Νέα Υόρκη.

Ξεκίνησε τη διπλωματική της καριέρα το 1982 και εργάστηκε για τη Γενική Γραμματεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (United Nations Secretariat) στα κεντρικά της γραφεία σε Νέα Υόρκη και Γενεύη. Επίσης, έχει υπάρξει μόνιμη αντιπρόσωπος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη (Minister of the Permanent Mission of the People’s Republic of China to the United Nations). Από το 1998 έως το 2004, υπήρξε εκπρόσωπος (Spokesperson) του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας καθώς και αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Information Department του ίδιου υπουργείου. Από το 2012 έως το 2014, διατήρησε τη θέση της γενικής διευθύντριας του Τμήματος για τις Διπλωματικές Αποστολές στο εξωτερικό (Department for Diplomatic Missions Abroad, MFA).

Ανέλαβε καθήκοντα πρέσβειρας της Κίνας στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ