Shamma Jain (Πρέσβειρα της Ινδίας): Τεράστιες δυνατότητες για Ελλάδα και Ινδία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
24 Μαΐου 2019 | Πρόσωπα
Η Shamma Jain, Πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα, μίλησε στο Business News Magazine για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τονίζει πως η συνεργασία μεταξύ τους μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Προϊδεάζει για τη συμμετοχή της Ινδίας ως Τιμώμενης Χώρας στη φετινή 84η ΔΕΘ, ενώ επισημαίνει τις σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των δύο λαών.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

Η Shamma Jain, Πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα, μίλησε στο Business News Magazine για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τονίζει πως η συνεργασία μεταξύ τους μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Προϊδεάζει για τη συμμετοχή της Ινδίας ως Τιμώμενης Χώρας στη φετινή 84η ΔΕΘ, ενώ επισημαίνει τις σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των δύο λαών.

Η Ινδία αποτελεί την ταχύτερα  αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, της αντιστοιχεί το 55% της παγκόσμιας IT - BPM (Information Technology - Business Process Management) outsourcing επιχειρηματικής δραστηριότητας για το οικονομικό έτος 2018 και αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή γενοσήμων φαρμάκων στον κόσμο. Αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο και τον μεγαλύτερο παραγωγό μπανάνας και γάλακτος διεθνώς. Εκτιμάται πως θα συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις 3 κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο τα επόμενα 10-15 χρόνια, πρωταγωνιστώντας, μεταξύ άλλων, στο πεδίο της πληροφορικής και της τεχνολογίας και στη φαρμακευτική. 

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της με την Ελλάδα, δικαιολογούν απόλυτα την επιλογή της Ινδίας ως Τιμώμενης Χώρας στη φετινή 84η ΔΕΘ (7-15 Σεπτεμβρίου 2019), που υπολογίζεται να προσελκύσει 300.000 επισκέπτες, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ επισκεψιμότητας αλλά και εκθετών.

Με αυτή την αφορμή, η Shamma Jain, Πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα, μίλησε στο Business News Magazine εστιάζοντας στις πολύ σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης των εμπορικών αλλά και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της Πρεσβείας της Ινδίας στην Ελλάδα; Ποια θέματα βρίσκονται στην «κορυφή» της ατζέντας σας;

Στο πλαίσιο των παραδοσιακά εξωτερικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας, οι τεράστιες δυνατότητες επέκτασης των εμπορικών και επενδυτικών μας συνεργασιών παραμένουν ανεξερεύνητες. Συνεπώς, κορυφαία προτεραιότητα για μας αποτελεί να εστιάσουμε σε αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα. Επίσης, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διμερή συνεργασία στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας, τον πολιτισμό και τις διαπροσωπικές  (people-to-people) επαφές.

Πώς θα περιγράφατε το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας σήμερα; 

Οι σχέσεις μας είναι ισχυρές και σταθερές. Βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, τη σύμπνοια απόψεων σε μείζονα περιφερειακά και διεθνή θέματα και στην αλληλοϋποστήριξη σε βασικά ζητήματα στρατηγικής σημασίας. 

Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποια στοιχεία αναφορικά με την εξαγωγική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών αλλά και την παρουσία επιχειρήσεων ινδικών συμφερόντων στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας από το Υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2017-18 (Απρίλιος-Μάρτιος) άγγιξε τα 529,98 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και κατά το διάστημα Απρίλιος 2018-Ιανουάριος 2019 σταθεροποιήθηκε στα 541 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Μέσα σε αυτούς τους δέκα μήνες καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 33% στις ελληνικές εξαγωγές στην Ινδία.

Αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν παρουσία στην Ινδία, κυρίως σε συνεργασία με Ινδούς συνεταίρους. Οι δραστηριότητές τους κυμαίνονται σε ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα βιομηχανικά ορυκτά και υλικά, η επαγγελματική ψύξη, οι ναυτιλιακές υπηρεσίες, τα logistics, η στρατολόγηση Ινδών ναυτικών, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μηχανολογικά ζητήματα, η παραγωγή υφασμάτων και ενδυμάτων, η παραγωγή γλυκισμάτων κ.ά. 

Από την άλλη μεριά, οι ινδικές επιχειρήσεις δεν έχουν αφήσει ακόμη το στίγμα τους στην ελληνική αγορά. Πρόσφατα, όμως, η GMR Airports Limited, η κορυφαία εταιρεία της Ινδίας στο χώρο των υποδομών, προχώρησε σε joint venture με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το ύψους 850 εκατ. ευρώ έργο που αφορά την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Hρακλείου, στην Κρήτη. Είμαστε αισιόδοξοι πως η είσοδός της στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες επενδύσεις και συνεργασίες από την Ινδία. 

Η Ινδία θα αποτελέσει την Τιμώμενη Χώρα στη φετινή 84η ΔΕΘ. Ποιο είναι το σχόλιό σας γι’ αυτή την τιμητική συμμετοχή και τι προβλέπει ο προγραμματισμός σας για την έκθεση τον Σεπτέμβριο (7-15 Σεπτεμβρίου 2019);

Θεωρώ πως είναι απόλυτα φυσικό η Ινδία -η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία αυτήν τη στιγμή στον κόσμο- να αποτελεί την Τιμώμενη Χώρα στη φετινή Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πιστή στο μήνυμα «Νέα Ινδία» της 84ης ΔΕΘ, η πολυτομεακή συμμετοχή μας θα αντικατοπτρίζει την τεχνολογική ισχύ και την επιχειρηματικότητα (entrepreneurship), που ορίζουν τη νέα «Απίστευτη Ινδία» (“Incredible India”).

Σε ποιους τομείς θεωρείτε πως η Ινδία και η Ελλάδα μπορούν και θα πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο;

Πραγματικά, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων μας πέρα από το σημερινό επίπεδο του μισού δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Η ενισχυμένη συνεργασία σε τομείς όπως η ναυτιλία, η φαρμακοβιομηχανία, η ψηφιακή τεχνολογία και οι start-ups, τα έργα υποδομών, ο τουρισμός, η γεωργία και η κινηματογραφική βιομηχανία, όπου η Ινδία διαθέτει το Bollywood, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά παραγωγική και αμοιβαία επωφελής.

Ένα συγκεκριμένο στοιχείο που θα ήθελα να επισημάνω είναι πως καθώς η Ινδία προβλέπεται να εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο και παράλληλα το 27,7% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου ανήκει σε  Έλληνες εφοπλιστές, θεωρείται βέβαια η ανάπτυξη της εμπορικής μας σύνδεσης στο χώρο της ναυτιλίας στο άμεσο μέλλον.

Aξίζει, επίσης, να σημειωθεί πώς αν και το αργό πετρέλαιο και τα ορυκτέλαια (mineral oils) αποτέλεσαν το μεγαλύτερο εισαγόμενο αγαθό για την Ινδία κατά το οικονομικό έτος 2017-2018, αντιστοιχώντας σε 465 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, το ραφιναρισμένο πετρέλαιο (refined oil) και τα ορυκτέλαια υπήρξαν, παράλληλα, και το μεγαλύτερο εξαγόμενο προϊόν μας, με την αξία τους να ανέρχεται σε 303 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Θεωρείτε  πως η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό; Τι θεωρείτε πως πρέπει ακόμη να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Η Ελλάδα μπορεί οπωσδήποτε να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από την Ινδία.  Ένα θεσμικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων θα συμβάλει σε σημαντικό βαθμό να έρθουν οι δύο χώρες πιο κοντά.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων;

Πρόκειται για ένα ζήτημα διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας. 

Εντοπίζετε ομοιότητες όσον αφορά τον τρόπο ζωής και τη γενικότερη κουλτούρα μεταξύ Ινδών και Ελλήνων;

Η ζεστασιά και η φιλοξενία των Ελλήνων και οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί εμφανίζουν εντυπωσιακές ομοιότητες με όσα ισχύουν στην ινδική κουλτούρα. Επίσης, και οι δύο λαοί τοποθετούν ιδιαίτερα υψηλά την εκπαίδευση και τη μάθηση.

Πώς βρίσκετε τη ζωή στην Ελλάδα; Υπάρχει κάτι που σας αρέσει ιδιαίτερα ή κάτι στο οποίο ακόμη δυσκολεύετε να προσαρμοστείτε;

Η ζωή στην Ελλάδα είναι απολαυστική, καθώς η χώρα προσφέρει ένα εξαιρετικό μείγμα  ευθυμίας (conviviality), αρχαίας κληρονομιάς, φιλοσοφίας, γαστρονομίας, τέχνης και λογοτεχνίας, σε συνδυασμό με παρθένα φυσική ομορφιά. Νιώθω σαν στο σπίτι μου στην Ελλάδα, από την πρώτη μέρα.

Who is who

Η πρέσβειρα Shamma Jain αποτελεί διπλωμάτη καριέρας και ανέλαβε καθήκοντα στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου 2017. Προηγουμένως διετέλεσε, από το 2014 έως το 2017, πρέσβειρα της Ινδίας στον Παναμά, όπου ήταν παράλληλα διαπιστευμένη στη Νικαράγουα και την Κόστα Ρίκα. 

Έχει επίσης διατελέσει, από το 2008 έως το 2011, πρέσβειρα της Ινδίας στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου ήταν παράλληλα διαπιστευμένη στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Νωρίτερα ήταν Joint Secretary στο Τμήμα Πολιτικού Σχεδιασμού και Αντι-Τρομοκρατίας (Policy Planning and Counter-Terrorism Division) του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ινδίας στο Νέο Δελχί καθώς και μέλος του Ινδικού Συμβουλίου Παγκοσμίων Υποθέσεων (Indian Council of World Affairs) στο Δελχί, που έχει ανακηρυχθεί «θεσμός εθνικής σημασίας» από το Ινδικό Κοινοβούλιο.

Επίσης, έχει εργαστεί ως Director στο Τμήμα της  Ένωσης της Νοτιοανατολικής Ασίας για Περιφερειακή Συνεργασία (South Asian Association for Regional Cooperation-SAARC) στο Υπουργείο.  Έχει υπηρετήσει σε διάφορες Ινδικές Αποστολές (Indian Missions), όπως αυτές σε Ιταλία, ΗΠΑ και Φιλιππίνες, ενώ έχει διατηρήσει διπλωματικούς ρόλους σε Τουρκία, Γαλλία, Αργεντινή αλλά και στην Unesco. 

Έχει σπουδάσει International Politics στο Jawaharlal Nehru University στο Δελχί και έχει ανακηρυχθεί Επίτιμη Διδάκτωρ στη Λιβερία από την 24η πρόεδρο της χώρας (2006-2018) και τιμημένη με βραβείο Nόμπελ Ellen Johnson Sirleaf, για τη συνεισφορά της στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Λιβερίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ