Πρέσβειρα της Αυστρίας: Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
02 Απριλίου 2019 | Πρόσωπα
«Οι σχέσεις Αυστρίας- Ελλάδας είναι εξαιρετικές», τονίζει στη συνέντευξή της στο Βusiness News Magazine η Andrea Ikić-Böhm, Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Αθήνα από το 2015. Αναφέρεται αναλυτικά στα όσα ενώνουν τις δύο χώρες σε οικονομικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο, ενώ σχολιάζει και την πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

«Οι σχέσεις Αυστρίας- Ελλάδας είναι εξαιρετικές», τονίζει στη συνέντευξή της στο Βusiness News Magazine η Andrea Ikić-Böhm, Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Αθήνα από το 2015. Αναφέρεται αναλυτικά στα όσα ενώνουν τις δύο χώρες σε οικονομικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο, ενώ σχολιάζει και την πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών.

Ποιες θα λέγατε πως είναι οι βασικές προτεραιότητες για την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Ελλάδα; Ποια θέματα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας σας;

Η Αυστριακή Πρεσβεία εργάζεται για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας καθώς και για τη συνεργασία μας σε διεθνή fora με την Ελλάδα, μια χώρα με μακρά ιστορία και εξαιρετικό πολιτισμό και εταίρο μας σαν κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία μοιραζόμαστε τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Με αυτόν το στόχο, οργανώνουμε πολιτικές επισκέψεις, για παράδειγμα, στο πεδία της εξωτερικής πολιτικής, των εσωτερικών θεμάτων, της δικαιοσύνης και της άμυνας. Επίσης, διευκολύνουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα εντός του πλαισίου φορέων όπως η Ε.Ε., ο ΟΑΣΕ (OSCE), το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΗΕ και υποστηρίζουμε τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοβουλίων καθώς και τις ανταλλαγές μεταξύ περιφερειών και πόλεων.

Η Πρεσβεία αποτελεί, επίσης, το πρώτο σημείο επαφής για τους Αυστριακούς πολίτες που διαβιούν στην Ελλάδα ή μένουν στη χώρα σαν τουρίστες. Επιπρόσθετα, η Αυστριακή Πρεσβεία έχει στόχο να φέρνει Αυστριακούς και  Έλληνες πιο κοντά μέσα από τον πολιτισμό και να παρουσιάζει την Αυστρία ως μια σύγχρονη και καινοτόμο χώρα μέσω βιώσιμων πολιτιστικών projects σε όλη την Ελλάδας καθώς και μέσω διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου.

Μαζί με το “Advantage Austria” (σ.σ. πρόκειται για τον οργανισμό εξωτερικού εμπορίου και επενδύσεων της Αυστρίας στην Ελλάδα) υποστηρίζουμε Αυστριακούς επενδυτές στην Ελλάδα και είμαστε, με αυτόν τον τρόπο, χαρούμενοι να συνεισφέρουμε στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Επίσης, παρακολουθούμε τις εξελίξεις αναφορικά με πολιτικά, οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και μεταναστευτικά ζητήματα.

Μια επιτυχημένη, ευημερούσα και σταθερή Ελλάδα με ενεργές διμερείς σχέσεις και εξαιρετική συνεργασία στα διεθνή fora μαζί μας είναι προς το συμφέρον της Αυστρίας και της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου.

Πώς θα περιγράφατε τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας σήμερα;

Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τη χώρα μας, όταν τόσο η υπουργός Εξωτερικών (Federal Minister for Europe, Integration and Foreign Affairs) Dr. Karin Kneissl όσο και ο υπουργός  Άμυνας (Federal Minister of Defence) Mario Kunasek, επισκέφθηκαν αμφότεροι την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, υπήρξαν πολλές υψηλού επιπέδου επισκέψεις από την Ελλάδα στην Αυστρία του 2018, όπως η συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Όσον αφορά την οικονομία, θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα για την ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος τον περασμένο Αύγουστο. Με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Οι αυστριακές εταιρείες, που είναι ενεργές στην Ελλάδα, έχουν σε γενικές γραμμές παραμείνει ιδιαίτερα πιστές στους πελάτες και τους επιχειρηματικούς συνεργάτες τους παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, ενώ, όπου κρίθηκε απαραίτητο, αναδιοργάνωσαν τη λειτουργία τους.

Μερικές, μάλιστα, αυστριακές επιχειρήσεις επέκτειναν τις δραστηριότητές τους. Οι Αυστριακοί αγαπούν την Ελλάδα, και αυτό υπογραμμίζεται και στην ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού τομέα. Οι Αυστριακοί πολύ συχνά επιστρέφουν στο σπίτι τους με έντονο ενδιαφέρον αλλά και κατανόηση της ελληνικής κουλτούρας και του πληθυσμού της χώρας.  Έρχονται σαν τουρίστες αλλά επιστρέφουν διαρκώς σαν φίλοι.

Η Ελλάδα και η Αυστρία έχουν παρόμοιο μέγεθος, μοιραζόμαστε τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες και αποτελούμε -και οι δύο- χώρες με πλούσια ιστορία και έντονη πολιτιστική ζωή. Με πρωτοβουλία της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το 2018 έλαβε χώρα για τρίτη φορά το «Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι», στο πνεύμα μιας ενωμένης Ευρώπης.

Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 20 συναυλίες Αυστριακών, Ελλήνων και διεθνών μουσικών σε 13 διαφορετικά μέρη σε όλη την Ελλάδα, ενώ ήδη έχει σχεδιαστεί η 4η έκδοση του προγράμματος για το 2019. Ο πολιτισμός δημιουργεί ευκαιρίες, εμπνέει και ενώνει μέσα από την ποικιλία.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία σχετικά με α) την εξαγωγική δραστηριότητα των δύο χωρών και β) την αυστριακή επιχειρηματική κοινότητα και ειδικά την παρουσία αυστριακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της «Statistik Austria» (σ.σ. της Στατιστικής Αρχής της Αυστρίας) για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, οι εξαγωγές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά + 4,8% (338,5 εκατ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές από την Ελλάδα στην Αυστρία αυξήθηκαν κατά +11, 6% (189 εκατ. ευρώ).

Σήμερα υπάρχουν 50 εγγεγραμμένες αυστριακές θυγατρικές ή υποκαταστήματα στην Ελλάδα.  Όπως ανέφερα προηγουμένως, οι αυστριακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα παρέμειναν πιστές στους πελάτες και τους επιχειρηματικούς συνεργάτες τους στη χώρα παρά τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο της κρίσης. Κάποιες μέχρι και επέκτειναν τις δραστηριότητές τους. Ειδικά οι εγκαταστάσεις παραγωγής στο χώρο των υλικών συσκευασίας μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις αυξανόμενες απόπειρες ελληνικών εταιρειών να εξάγουν τα προϊόντα τους.

Οι ελληνικές εταιρείες συνειδητοποίησαν στα χρόνια της κρίσης πως πρέπει να βασίζονται στις εξαγωγές.

Επιπρόσθετα, καταγράφηκε αυξημένη συνεργασία στον τομέα των τεχνοδομών. Η ιδιωτικοποίηση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε έναυσμα για αυστριακές επενδύσεις. Η αυστριακή εταιρεία Rail Cargo δημιούργησε Joint Venture με την ελληνική εταιρεία Gold Air. Μαζί αιτήθηκαν και απέκτησαν την άδεια να λειτουργούν ως η πρώτη ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία εμπορικών δρομολογίων (cargo) railway company in Greece.

Παράλληλα, χάρη στον αναπτυσσόμενο ελληνικό τουριστικό τομέα, η Austrian Airlines πλέον πραγματοποιεί πτήσεις σε 17 προορισμούς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, φέροντας συνεχώς περισσότερους αυστριακούς τουρίστες στην Ελλάδα.

Θεωρείτε πως η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό; Τι πιστεύετε πως πρέπει ακόμη να γίνει;

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να ξεπεράσει τις οικονομικές προκλήσεις που προκάλεσε η κρίση. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις επιτέλους έχουν αρχίσει να καρποφορούν και πολλοί μακροοικονομικοί δείκτες, όπως οι ρυθμοί ανάπτυξης αλλά και η μείωση του ποσοστού ανεργίας, δείχνουν μια θετική τάση.

Ειδικά μετά την έξοδο από το οικονομικό πρόγραμμα, η θετική τάση έχει γίνει αισθητή. Προκειμένου να προσελκυσθούν άμεσες ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να εδραιωθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Η σταθερότητα όσον αφορά το φορολογικό περιβάλλον και η φιλική προς την επιχειρηματικότητα δημόσια διοίκηση, που αποτελούν σήμερα προαπαιτούμενα, καθώς και η σταθερή κοινωνική συνεργασία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τις επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών. Είμαστε αισιόδοξοι πως ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον είναι εφικτό και θα επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας;

Τόσο ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz όσο και η υπουργός Εξωτερικών Karin Kneissl αμφότεροι συνεχάρησαν την Αθήνα και τα Σκόπια για την επίλυση της διαμάχης για την ονομασία, που κρατούσε δεκαετίες.

Πραγματικά, η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορική ευκαιρία, που αναδεικνύει τον σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγει το δρόμο στα Σκόπια για να επαναπροσεγγίσουν την Ευρωπαϊκή  Ένωση και αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για την περιφέρεια και την Ευρώπη. Η Αυστρία κοιτάζει αυτή την περιφέρεια από τον Βορρά και η Ελλάδα από τον Νότο, επομένως είναι προς το συμφέρον και των δυο μας να έχουμε σταθερότητα στη γειτονιά μας.  

Πώς βρίσκετε τη ζωή στην Ελλάδα; Τι σας αρέσει ιδιαίτερα και τι βρίσκετε δύσκολο να συνηθίσετε;

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα με εξαιρετικά όμορφα τοπία και ζωντανές πόλεις με καταπληκτική πολιτιστική ζωή. Είναι επίσης ένα μέρος που μπορείς να ζήσεις την αληθινή «φιλοξενία», όπως την αποκαλείτε - μια συντριπτική εγκαρδιότητα και φιλικότητα. Πολλοί  Έλληνες που συναντώ μου λένε για την αγάπη τους για την Αυστρία, τις επισκέψεις τους στη Βιέννη ή το Σάλτζμπουργκ, τις διακοπές τους σε θέρετρα για σκι ή για την περίοδο που σπούδαζαν εκεί.

Είμαι εξαιρετικά χαρούμενη, που όλο και περισσότεροι φίλοι της Αυστρίας και της Ελλάδας εντάσσονται στη σχετική  Ένωση και με αυτό τον τρόπο καταδεικνύουν πόσο κοντά βρίσκονται.

Η θετική στάση απέναντι στη ζωή εκφράζεται, επίσης, στην ελληνική παράδοση των καλών ευχών -για την ημέρα, την εβδομάδα, το μήνα, τις εορταστικές περιστάσεις- όποτε και όσο συχνά υπάρχει κάποια περίσταση. Μου αρέσει πολύ η ελληνική γλώσσα και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζει ευχές ή προχωρά σε εκλεπτυσμένους διαλόγους. Οι προσωπικές μου επαφές με  Έλληνες από κάθε πτυχή της ζωής μου είναι πολύ αγαπητές. Η μόνη πρόκληση που μπορώ να σκεφτώ είναι η κίνηση στους δρόμους, αλλά θεωρώ πως αυτό ισχύει τόσο για τους  Έλληνες όσο και τους ξένους.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας

Όπως γνωρίζω, η Αυστρία και η Ελλάδα διατηρούν έναν ενεργό ακαδημαϊκό δεσμό μέσω του ΕCI, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (European Communication Institute). Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραπάνω στοιχεία;

Το ECI, με έδρα τόσο στην Αυστρία όσο και στην Ελλάδα, συνεισφέρει σημαντικά στο έργο της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, στην ανταλλαγή μεταξύ των ανθρώπων της Ευρώπης και την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση ενός ενεργού πολίτη που συμμετέχει. To ECI συναποτελείται από το κρατικό Αυστριακό Πανεπιστήμιο Donauuniversität Krems in Lower Austria, τo Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το  Ίδρυμα για την Προαγωγή της Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση και το Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του ΕΜΠ. Επίσης, από το 2015, μέρος της συνεργασίας αποτελεί και η  Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου. Είμαι χαρούμενη που η Αυστριακή Δημόσια Τηλεόραση ORF - Österreichischer Rundfunk, τιμήθηκε με ειδική διεθνή διάκριση κατά την απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ. Μπότση» το 2016 για την κάλυψη της κρίσης στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των projects που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ECI σήμερα είναι η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ “So far, so close”, που αποτελεί τη διπλωματική εργασία  Έλληνα φοιτητή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ECI και πραγματεύεται και συγκρίνει τα κοινά χαρακτηριστικά της οινοπαραγωγού πόλης του Krems στην Aυστρία με την ανάλογη περιφέρεια της Νάουσας στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ