Οποιαδήποτε λίστα, η οποία περιλαμβάνει celebrities με επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα θα ήταν ελλιπής χωρίς τη συμμετοχή της Oprah Winfrey

Γράφει η Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

 

 

Οποιαδήποτε λίστα, η οποία περιλαμβάνει celebrities με επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα θα ήταν ελλιπής χωρίς τη συμμετοχή της Oprah Winfrey. Ξεκίνησε την καριέρα της δειλά ως ραδιοφωνική παραγωγός σε ηλικία 17 ετών και εξελίχθηκε σε μία από τις διασημότερες παρουσιάστριες της Αμερικής.

Η καριέρα της εκτινάχθηκε από το 1986 όταν άρχισε να παρουσιάζει τη δική της εκπομπή, που έμελλε να χαράξει τηλεοπτική ιστορία. Το πολυβραβευμένο talk show με το όνομα «The Oprah Winfrey Show», καθιερώθηκε στην τηλεόραση και επί 25 συναπτά έτη σημείωνε τεράστια επιτυχία από άποψη θεαματικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1993, ο Michael Jackson, ο οποίος επί 14 χρόνια δεν είχε δώσει καμία συνέντευξη, δέχτηκε να μιλήσει στην Oprah Winfrey. Η συνέντευξη προβλήθηκε ζωντανά από τη Neverland σε όλο τον κόσμο και αποτέλεσε το τηλεοπτικό γεγονός της δεκαετίας, προσελκύοντας περίπου 40 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Η Oprah Winfrey από το 1986 έως σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Harpo Productions, ενώ το 2011 ίδρυσε το τηλεοπτικό δίκτυο Oprah Winfrey Network ως θυγατρική των εταιρειών Harpo Productions και Discovery Communications.

Το τηλεοτπικό δίκτυο Oprah Winfrey Network είναι το πρώτο και μοναδικό που φέρει το όνομα μιας διάσημης ηγετικής φυσιογνωμίας. Η καρδιά και το δημιουργικό ένστικτο της Oprah Winfrey διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο για το brand και το ...μαγνητισμό του καναλιού.

Η Winfrey κατέχει ηγετική θέση στον προγραμματισμό και προσελκύει superstars για την primetime ζώνη, δημιουργώντας μια παγκόσμια κοινότητα τηλεθεατών η οποία επικοινωνεί και μέσω των social media του καναλιού. 

Τον Δεκέμβριο του 2017 η Winfrey πούλησε στην Discovery Communications – η οποία μέχρι πρότινος κατείχε το 50%- ένα επιπλέον ποσοστό 24,5% της OWN έναντι του ποσού των 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι τώρα η Discovery Communications κατέχει ποσοστό 74,5% της OWN.

Σε δηλώσεις της σχετικά με την πώληση του ποσοστού των μετοχών η Oprah Winfrey ανέφερε ότι «η δημιουργία της OWN και η ανάπτυξή της, υποστηριζόμενη από την Discovery και μία ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων της τηλεόρασης είναι ένα από τα επιτεύγματά μου, το οποίο με κάνει να νιώθω πολύ υπερήφανη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση της ιστοσελίδας www.thebalance.com όταν αναγνώστες ρωτήθηκαν να απαντήσουν ποιον επιχειρηματία θαυμάζουν περισσότερο τα αποτελέσματα ήταν υπέρ της Oprah Winfrey. Βγήκε πρώτη και μάλιστα με διπλάσιο αριθμό ψήφων σε σύγκριση με τους Bill Gates και Richard Branson.

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Fortune είχε υπογραμμίσει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό της επιχειρηματία προσθέτοντας πώς «φοβάμαι τι θα συμβεί αν πιστέψω ότι είμαι επιχειρηματίας».

Με μια καριέρα γεμάτη πρωτιές, η Oprah Winfrey κατάφερε να αποκτήσει μια αρκετά μεγάλη περιουσία, να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της βιομηχανίας ψυχαγωγίας, διατηρώντας όμως μια ταπεινή εικόνα με έντονη φιλανθρωπική δράση στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ