Mehdi Khoubbane: Η L’Oréal Hellas ηγέτης της beauty tech

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14 Ιανουαρίου 2020 | Πρόσωπα
Ο Mehdi Khoubbane συμπλήρωσε πρόσφατα δύο χρόνια στη θέση του Γενικού Διευθυντή της L’Oréal Hellas.Στο Business News Magazine μίλησε για αυτή την πορεία αλλά και τα σχέδια και τη φιλοσοφία της L’Oréal Hellas.

Υπογραμμίζει τη χρόνια δέσμευση του ομίλου στην ελληνική αγορά και εκφράζει την ξεκάθαρη πίστη του στις προοπτικές της. Δεν παραλείπει, επίσης, να αναφερθεί σε όσα έχει μάθει στη διάρκεια της καριέρας του σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά και στην ιδιαίτερη εντύπωση που του έχει κάνει η ηπειρωτική Ελλάδα και οι άνθρωποί της.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

 

Είσαστε Γενικός Διευθυντής της L’Oréal Hellas από τον Νοέμβριο του 2017. Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτά τα δύο χρόνια της θητείας σας στην Ελλάδα; Ποιες ήταν οι προτεραιότητές σας και ποιες ήταν οι κύριες προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσετε;

Ήταν δύο συναρπαστικά χρόνια. Όταν ανέλαβα το ρόλο του Country General Manager, ήδη η εταιρεία είχε επιταχύνει τις επιδόσεις της. Συνεπώς, η ξεκάθαρη πρόκληση ήταν να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη δυναμική. Χάρη στην αφοσίωση, το ταλέντο και τη δέσμευση των ομάδων μας, καταφέραμε τον επιτυχημένο μετασχηματισμό της εταιρείας ώστε να προσαρμοστεί στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον το οποίο μπορεί ξεκάθαρα να χαρακτηριστεί ως VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity - Εχθρότητα, Αβεβαιότητα, Πολυπλοκότητα και Ασάφεια) και που απαιτεί συγκεκριμένες ικανότητες, ενώ παραμένουμε συνεχώς κινητοποιημένοι στον ίδιο στόχο: να αναπτυσσόμαστε πιο γρήγορα από την αγορά. Κάτι που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια.

Συνολικά ως εταιρεία θεωρούμε ότι σε αυτό το ρευστό περιβάλλον η αποστολή μας στην ελληνική αγορά είναι να είμαστε ο ηγέτης στην αγορά της ομορφιάς. Για να εκπληρώσουμε αυτή την αποστολή, επικεντρωνόμαστε σε τρεις κινητήριες δυνάμεις.

Πρώτον, σε μια κερδοφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη, που βασίζεται σε ένα μακροπρόθεσμο όραμα. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη χρόνια δέσμευσή μας προς την Ελλάδα. Η ιστορία των προϊόντων της L’Oréal ξεκίνησε το 1937 και η θυγατρική μας θα γιορτάσει τα 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα το 2021.

Δεύτερον, η πεποίθησή μας είναι ότι οι ομάδες μας είναι το κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο μας και η κινητήρια δύναμή μας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα βελτιστοποιημένο περιβάλλον εργασίας, μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εξελιχθούν. Ως προς αυτό, έχουμε ήδη αναγνωριστεί ως Top Employer 2019 από το Top Employer Institute για την αριστεία στις συνθήκες εργασίας και τις πρακτικές μας αναφορικά με το Ανθρώπινο Δυναμικό μας. Πολύ πρόσφατα εγκαινιάσαμε με ιδιαίτερη χαρά τα γραφεία μας, τα οποία εκτός από το βελτιωμένο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα παρέχουν στο προσωπικό μας ένα εργασιακό περιβάλλον αιχμής.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, στη σημερινή πραγματικότητα πιστεύουμε ότι οι εταιρείες έχουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο πέρα από τις οικονομικές επιδόσεις, απαντώντας σε όλες τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας δέσμευσής μας μέσω του προγράμματος Sharing Beauty With All για βιωσιμότητα, έχουμε εργαστεί τα τελευταία χρόνια για να βελτιώσουμε ουσιαστικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να συμβάλουμε θετικά στην κοινωνία μέσα από πολλές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη σε συνεργασία με την UNESCO και η συνεργασία μας με το Make-A-Wish Greece.

Πώς ολοκληρώθηκε το 2018 για τη L’Oréal Hellas ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα (έσοδα, κέρδη κτλ.); Ποιο είναι το status σε αυτούς τους 9 μήνες του 2019;

Μόλις αναγνωριστήκαμε από το Fortune ως μία από τις Top 15 πιο επιτυχημένες εταιρείες στην Ελλάδα και η πρώτη στον κλάδο των FMCG, κάτι που κάνει όλες τις ομάδες μας πολύ περήφανες. Με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μας είναι ξεκάθαρο ότι καταφέραμε να υπεραποδώσουμε σημαντικά σε σχέση με την αγορά, για ακόμα μία φορά. Παρόλο που δεν μπορώ να αποκαλύψω αυτή τη στιγμή κανένα οικονομικό στοιχείο για το 2019, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε πίστη στη δυνατότητά μας να ξεπεράσουμε σημαντικά για άλλη μία φορά τις επιδόσεις της αγοράς, σε όλα τα κανάλια και όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Μπορείτε να περιγράψετε την αγορά καλλυντικών στην Ελλάδα αυτή την περίοδο; Είναι μια αναδυόμενη αγορά και αν ναι, σε ποιες κατηγορίες;

Ανάμεσα στα έτη 2009 και 2015 η αγορά έχασε πάνω από το 1/3 της αξίας της ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, η οποία επηρέασε όλα τα κανάλια και τις κατηγορίες προϊόντων. Από το 2016 σταθεροποιήθηκε και επιταχύνει σταδιακά. Για την ακρίβεια, πρέπει να σημειωθεί ότι, βάσει των στοιχείων του ΠΣΒΑΚ, το 2018 η αγορά σημείωσε άνοδο κατά 2% σε σχέση με το 2017, όταν οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,4%. Για το 2019, τα στοιχεία του ΠΣΒΑΚ έδειξαν ότι η αγορά είναι στο ίδιο επίπεδο με το περασμένο έτος.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά brands στο χαρτοφυλάκιο της L’Oréal Hellas και ποια είναι αυτά που θα έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική;

Συνολικά, παρατηρούμε μία μεγάλη δυναμική στην αγορά ομορφιάς παγκοσμίως, και αυτό ισχύει και σε τοπικό επίπεδο. Βλέπουμε να υπάρχουν δύο κύριες τάσεις, στις οποίες είμαστε πολύ καλά τοποθετημένοι.

Από τη μία πλευρά, η αναζήτηση για εμπιστοσύνη και ο αντίκτυπος που επιφέρουν η τεχνολογία και οι αλγόριθμοι ενισχύουν την ελκυστικότητα μεγάλων και εμβληματικών μαρκών. Εφόσον οι μάρκες συνεχίζουν να εμπλουτίζουν τις αξίες τους και να αναπτύσσουν πραγματικές καινοτομίες στους καταναλωτές, βλέπουμε τις μεγαλύτερες μάρκες μας να πετυχαίνουν μεγαλύτερα μερίδια, όπως η L’Oréal Paris, η Lancôme, η Vichy και η L’Oréal Professionel. Αυτή είναι μία επιβράβευση σε όσους δεσμεύονται στο χτίσιμο της μάρκας, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε νέες προσδοκίες κυρίως από τις νεότερες γενιές και όχι μόνο, που αφορούν το σκοπό, τη βιωσιμότητα και την εξατομίκευση. Το χαρτοφυλάκιο των μαρκών μας μάς επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε και σε αυτές τις νέες ανάγκες μέσα από τις εδραιωμένες μάρκες μας και από τις πρόσφατες εξαγορές μας. Για παράδειγμα, η μάρκα NYX Professional Make Up, την οποία λανσάραμε το 2017, είναι το απόλυτο millennial hit.  Ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι η Cerave, η οποία λανσαρίστηκε το 2018, βασισμένη σε αποδεδειγμένα δερματολογικά αποτελέσματα, και η οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών που αναζητούν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Τι αναμένετε για τη L’Oréal Hellas; Πού πρόκειται να εστιάσετε στα επόμενα χρόνια; Θα παρουσιάσετε νέα προϊόντα;

Αποστολή μας παραμένει να προσφέρουμε «Ομορφιά για όλους». Και πιστεύουμε ότι η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα του στόχου μας.

Επομένως, έχουμε πολλά συναρπαστικά νέα στα σχέδιά μας για τις διαφορετικές κατηγορίες μας. Στην κατηγορία καταναλωτικών προϊόντων εισβάλλουμε στο χώρο της φυσικότητας & βιωσιμότητας με μία νέα σειρά περιποίησης μαλλιών, τη Botanicals της L’Oréal Paris, και με μία σειρά για περιποίηση προσώπου, τη Garnier Bio. Στην κατηγορία προϊόντων πολυτελείας μόλις λανσάραμε δύο καταπληκτικά αρώματα κάτω από τις μάρκες Idole της Lancôme και Libre της Yves Saint Laurent, τα οποία είχαν ένα φανταστικό λανσάρισμα. Στα επαγγελματικά προϊόντα, όπου οι βαφές μαλλιών είναι ο πυρήνας της κατηγορίας, παρουσιάσαμε τη νέα βαφή Glow της L’Oréal Professionel, επιπρόσθετα της μεγάλης επιτυχίας του προϊόντος Blond Absolu της Kerastase στις ξανθές αποχρώσεις. Στην κατηγορία δερμοκαλλυντικών, πέρα από την επιτυχία της Cerave, η περιποίηση της επιδερμίδας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα.  Έχουμε δύο σημαντικές καινοτομίες στην αντι-γήρανση, με το λανσάρισμα της Redermic Vitamin C10 της La Roche-Posay και του Mineral 89 Eyes της Vichy στην κατηγορία ενυδάτωσης.  Όπως βλέπετε, είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε όλες τις επιθυμίες ομορφιάς, όλων των κοινών, χάρη στη δυναμική των μαρκών μας.

Πριν το διορισμό σας στην Ελλάδα ήσασταν υπεύθυνος για τη L’Oréal Paris στη Γαλλία και επικεντρωθήκατε στο e-commerce και το ψηφιακό περιβάλλον. Έχετε παρόμοια σχέδια για την ελληνική αγορά;

Για την ακρίβεια, πρώτη φορά αντιλήφθηκα τον αντίκτυπο της ψηφιακής μετάβασης και του ηλεκτρονικού εμπορίου όσο εργαζόμουν στην Κίνα, όπου διατάραξε σημαντικά την αγορά και τη συμπεριφορά του καταναλωτή.

Η ελληνική αγορά δεν αποτελεί απολύτως καμία εξαίρεση από αυτό το φαινόμενο, το οποίο είναι βασισμένο στην αναζήτηση των καταναλωτών για ευκολία και νέες αγοραστικές εμπειρίες, και στις ικανότητες των λιανεμπόρων και αποκλειστικών λιανεμπόρων του ηλεκτρονικού εμπορίου να παρέχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Στη L’Oréal Hellas η προσέγγισή μας διακρίνεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, να προσφέρουμε στους συνεργάτες μας του ηλεκτρονικού εμπορίου την εξειδίκευση των ανθρώπων μας, που είναι εξαιρετικά δραστήριοι και καταρτισμένοι σε ένα περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται.

Δεύτερον, να προσφέρουμε και να παρουσιάζουμε τις υπηρεσίες μας που βασίζονται στην τεχνολογία, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, για να μεγιστοποιήσουμε τα ποσοστά μετατροπής σε αγορές και την προσέλκυση πελατών. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε σταδιακά στα sites μας την τεχνολογία που απέκτησε ο όμιλος μέσα από τη συνεργασία με τη Modiface, για να επιτύχουμε τη μέγιστη ποιοτική κίνηση (traffic) σε αυτά.

Τρίτον, αξιοποιούμε στο έπακρο μία από τις θεμελιώδεις αξίες του ηλεκτρονικού εμπορίου σε όλο τον κόσμο: οι μεγαλύτερες μάρκες και τα πιο εμβληματικά προϊόντα πάντα παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο περιβάλλον του e-commerce. Χάρη στο χαρτοφυλάκιο των μαρκών μας και την εξειδίκευση των ομάδων μας στην Ελλάδα και παγκοσμίως, είμαστε στην εξαιρετική θέση να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη των συνεργατών μας στα επόμενα χρόνια.

Πόσο σημαντική είναι η ελληνική αγορά για το L’Oréal Group; Αποτελεί η παρούσα κατάσταση της αγοράς αντικείμενο ανησυχίας;

Η ιστορία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη L’Oréal είναι μεγάλη και ξεκινάει από τη δεκαετία του ’30, όταν τα πρώτα προϊόντα L’Oréal ξεκίνησαν να διανέμονται μέσω αντιπροσώπων. Το 1971, το L’Oréal Group αποφάσισε να δημιουργήσει θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα. Το 2007, αυτές οι θυγατρικές ενοποιήθηκαν σε μία, τη L’Oréal Hellas, με τα κεντρικά γραφεία της να ορίζονται στη Νέα Ιωνία, όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα. Τόσο η ελληνική αγορά όσο και η χώρα, κατέχουν σημαντική θέση στο L’Oréal Group για ιστορικούς λόγους, όπως επίσης και γιατί εφαρμόζουμε και δρομολογούμε πιλοτικά πολλές πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς.

Προσωπικά, έχω μεγάλη πίστη στις προοπτικές της αγοράς. Πρώτον, γιατί όπως μπορούμε να δούμε σε μακροοικονομικό επίπεδο, όλο και περισσότεροι δείκτες γίνονται πράσινοι και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών επιστρέφει σε υψηλά επίπεδα. Δεύτερον, γιατί μπορούμε να βασιστούμε σε σταθερές συνεργασίες με λιανεμπόρους οι οποίοι έχουν δεχτεί τη νέα κατάσταση και χτίζουν τη νέα εμπειρία ομορφιάς για τους καταναλωτές. Και τρίτον, γιατί ο αντίκτυπος της ψηφιοποίησης σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, ενισχύει το ρόλο της ομορφιάς και της αλληλεπίδρασης των μαρκών μας με τους καταναλωτές.

Πώς σχολιάζετε τη σχέση ανάμεσα σε προμηθευτές και retailers στην ελληνική αγορά και την εκτεταμένη χρήση των promotions και εκπτώσεων;

Η εκτεταμένη χρήση προωθητικών ενεργειών είναι ένα φαινόμενο που παρατηρούμε σε όλη την Ευρώπη, και οι συνεργάτες μας στο λιανεμπόριο είναι ελεύθεροι να διαμορφώνουν τη δική τους στρατηγική τιμών.

Μια από τις δυνατές πεποιθήσεις μας είναι ότι ο ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας να δημιουργήσουν αξία μέσα από τις καινοτομίες και την ικανότητά μας να αξιοποιούμε τις μακροπρόθεσμες ισχυρές αξίες των μαρκών μας, για να ενισχύσουμε την επισκεψιμότητα και την πιστότητα μέσα στα καταστήματα. Η ισχυρή μας παρουσία στα ΜΜΕ, ως μία από τις 10 εταιρείες από όλες τις κατηγορίες προϊόντων που έχουν τη μεγαλύτερη επένδυση στα media, αποτελεί έναν αποφασιστικό παράγοντα για την επίτευξη αυτής της επιθυμητής κίνησης.

Και θα ήθελα να επαινέσω την εταιρική σχέση που έχουν χτίσει οι ομάδες μας εδώ και χρόνια με τους κύριους συνεργάτες του λιανεμπορίου για να επιτύχουμε αυτό το κοινό όραμα. Η μακρά ιστορία της L’Oréal στην Ελλάδα δείχνει ότι δεν αναπτύσσουμε ένα βραχυχρόνιο όραμα, αντιθέτως, συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη των συνεργατών μας.

Έχετε εργαστεί για τη L’Oréal σε ευρωπαϊκές αγορές όπως επίσης στη Βραζιλία και την Κίνα. Πώς σας βοήθησε να εξελιχθείτε ως manager αυτή η διεθνής πορεία; Τι κερδίσατε από την εμπειρία σας σε διαφορετικές κουλτούρες και περιβάλλοντα;

Τρία σημαντικά πράγματα έχω αποκομίσει.

Σε αυτή την αναζήτηση για αυθεντική ενσυναίσθηση και σεβασμό της κουλτούρας του άλλου έμαθα να εστιάζω στις κοινές αξίες παρά στους διαφορετικούς τύπους συμπεριφοράς. Και αυτή είναι μία σταθερή ανακάλυψη που επαναλαμβάνεται οπουδήποτε βρίσκεσαι.

Το δεύτερο είναι η απομυθοποίηση της έννοιας «terra incognita» και των προκλήσεων που δεν αντιμετωπίζονται. Τίποτα δεν είναι αδύνατο εφόσον επικεντρώνεσαι στην ικανότητα προσαρμογής σου και την ικανότητα να αποκωδικοποιείς σύνθετα περιβάλλοντα με τη βοήθεια των ομάδων σου.

Το τρίτο είναι ξεκάθαρα η σχέση σου με το χρόνο. Ως Business Manager συνεισφέρεις μόνο προσωρινά στη μακροπρόθεσμη ιστορία των ομάδων και των εταιρειών μας, και αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη.

Η L’Oréal είναι μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στον κόσμο στον τομέα της βιωσιμότητας και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ποια είναι η στρατηγική της εταιρείας για την Ελλάδα στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Η L’Oréal αναγνωρίζεται για την ηγετική της θέση στις προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη παγκοσμίως, και το Sharing Beauty with All είναι η βιώσιμη δέσμευσή της. Η L’Oréal είναι η μόνη εταιρεία, μεταξύ όλων των κλάδων, που έχει βραβευθεί για τρεις συνεχόμενες χρονιές, με την πολυπόθητη Τριπλή-Α διάκριση, για την αποτελεσματική διαχείριση και στις τρεις περιβαλλοντικές θεματικές που καλύπτονται από το CDP (Carbon Disclosure Project): κλιματική αλλαγή, διασφάλιση νερού και αποψίλωση των δασών. Η πρόσφατη παγκόσμια ετήσια αναφορά προόδου βιωσιμότητας αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να συνδυαστεί η ανάπτυξη με τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης: το 2018 μειώσαμε τις εκπομπές CO2 όλων των εργοστασίων και των κέντρων διανομής μας κατά 77%, ενώ παράλληλα αυξήσαμε την παραγωγή κατά 38%.

Στην L’Oréal Hellas μένουμε πιστοί σε αυτές τις αρχές και τις εφαρμόζουμε σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας. Από το 2005 θέσαμε στόχους σε τρεις βασικούς πυλώνες και τους πετύχαμε. Με τελικό στόχο μείωσης έως και 60% στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2020, καταφέραμε μείωση κατά 97%. Μειώσαμε την κατανάλωση νερού κατά 59% και των αποβλήτων κατά 64%. Το κέντρο διανομής μας στον Αυλώνα έχει ουδέτερες εκπομπές άνθρακα. Τα προσφάτως ανακαινισμένα γραφεία μας στην Αθήνα συμβάλλουν ήδη στις εντατικές προσπάθειές μας να γίνουμε μία ακόμα περισσότερο βιώσιμη εταιρεία. Είμαστε πολύ περήφανοι όταν λέμε ότι δεν περνάει απορριμματοφόρο πια από τις εγκαταστάσεις μας. Και την επόμενη χρονιά θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στο κέντρο της Αθήνας με 100% ηλεκτρικά οχήματα.

Σχετικά με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, τη θέσαμε ως μία από τις υψηλότερες προτεραιότητές μας, για να παραμείνουμε πιο κοντά στην τοπική κοινωνία με ουσιαστικό τρόπο, επιπρόσθετα των άλλων πρωτοβουλιών των μαρκών μας. Μεταξύ των δράσεών μας, επιλέξαμε να μοιραστούμε με το ευρύτερο ελληνικό κοινό τον εορτασμό των 20 χρόνων του προγράμματος «Για τις Γυναίκες» στην Επιστήμη, ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα της L’Oréal σε συνεργασία με την UNESCO. Φέραμε κοντά και τις 26 βραβευμένες Ελληνίδες επιστήμονες για να εμπνεύσουμε και άλλες γυναίκες επιστήμονες μέσα από τις ιστορίες τους. Επιπλέον, προβάλαμε το παράδειγμά τους για να ενδυναμώσουμε νέους φοιτητές να επιλέξουν μια καριέρα στην επιστήμη, μέσα από την εξαιρετικά πετυχημένη πρώτη διοργάνωση της ημερίδας, Women in Science Classes, Year 1, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 300 φοιτητές, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με το πάνελ των βραβευμένων γυναικών του προγράμματος.

Επίσης, αποφασίσαμε να γίνουμε Υπερήφανος Υποστηρικτής του Make-A-Wish Ελλάδας. Με τους εργαζομένους μας σθεναρά και ενεργά στο πλευρό μας, συμβάλαμε με πολλούς τρόπους στην ουσιαστική στήριξη του οργανισμού, για να μπορέσει να εκπληρώσει ακόμα περισσότερες ευχές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες και για να προωθήσει την ευαισθητοποίηση για το έργο του και την αξία του στη μεγάλη οικογένεια της L’Oréal Hellas και το ευρύτερο κοινό.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, θα ήθελα να αναφέρω ότι αυτή η δέσμευσή μας στην τοπική κοινωνία οδήγησε τη L’Oréal Hellas να δράσει άμεσα μετά τις φωτιές στην Αττική, τον Ιούλιο του 2018, και επιπλέον να ενώσει τις δυνάμεις της με το L’Oréal Foundation για μια σημαντική δωρεά για τη στήριξη συγκεκριμένων προγραμμάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας επιχειρησιακός ηγέτης στην Ελλάδα σήμερα;

Παρόλο που η κατάσταση σαφώς σταθεροποιείται, θα έλεγα οπωσδήποτε ότι είναι η ρευστότητα του περιβάλλοντος. Αλλά είμαι πραγματικά πεπεισμένος ότι αν έχεις τους σωστούς συνεργάτες, η αγορά αυτή τη στιγμή είναι γεμάτη από ευκαιρίες για ανάπτυξη. Και ως προς αυτό, πιστεύω ότι οι ομάδες μας στην Ελλάδα είναι πολύ καλά τοποθετημένες σε αυτό το περιβάλλον VUCA, καθώς έχουν ένα μοναδικό μείγμα εξαιρετικών μυαλών, προσαρμοστικότητας και επιχειρηματικότητας, το οποίο μαζί με τις ισχυρές ανθρώπινες αξίες βρίσκεται στον πυρήνα της απόδοσής μας.

Πώς σας φαίνεται η ζωή στην Ελλάδα έως τώρα; Τι σας αρέσει και τι σας φαίνεται δύσκολο να συνηθίσετε;

Μπορείς να νιώσεις ότι η χώρα και οι άνθρωποι συνέρχονται σταδιακά από την κρίση, και τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό για τους  Έλληνες που βαδίζουν ακόμα σε ένα τέτοιο μονοπάτι.

Περνάω πολύ χρόνο επαγγελματικά, αλλά και με την οικογένειά μου, ταξιδεύοντας πέρα από την Αττική και τα νησιά, σε όλη την Ελλάδα για να την ανακαλύψω.  Έχω να πω ότι, προσωπικά, με άγγιξε ιδιαίτερα η ηπειρωτική Ελλάδα. Παντού βρίσκεις ότι οι άνθρωποι πάντα ανοίγονται στους άλλους με δυνατές αξίες και απίστευτο «μεράκι»!

Who is who

O Mehdi Khoubbane έχει αναλάβει Γενικός Διευθυντής στη L’Oréal Hellas από την 1η Νοεμβρίου 2017 διαδεχόμενος την  Έρση Πυρίσιη, που βρισκόταν στο «τιμόνι» από την 1η Απριλίου 2015. Κατάγεται από τη Γαλλία και το Μαρόκο και εργάζεται στον όμιλο L’Oréal από το 2002. Η πολύ πλούσια διεθνής του σταδιοδρομία ξεκίνησε από τη Βραζιλία και στη συνέχεια τη Γαλλία, όπου ήταν μέλος της ομάδας marketing της Vichy. Στη συνέχεια ανέλαβε τη La Roche-Posay στο Βέλγιο, ενώ από τις αρχές του 2008 επιτέλεσε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Δερμοκαλλυντικών στην Πολωνία.

Ακολούθησε η μετακίνησή του στην Κίνα, όπου για 5 χρόνια διηύθυνε τον τομέα των Δερμοκαλλυντικών σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον. Επέστρεψε στη Γαλλία στις αρχές του 2016 για να αναλάβει την ηγεσία της μάρκας L’Oréal Paris. Στη γενέτειρα χώρα της εταιρείας τροφοδότησε τη διαδικασία μεταμόρφωσης της μάρκας και επικεντρώθηκε στην digital ανάπτυξή της και την επιτάχυνση του e-commerce, ενώ υιοθέτησε και μια νέα στρατηγική κατεύθυνση για τη μάρκα μέσα από το άνοιγμα των boutiques L’Oréal Paris στη Γαλλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ