Κωνσταντίνος Ε. Καραγεωργίου (3αλφα): Μένουμε σταθεροί στο σχέδιό μας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
02 Μαΐου 2019 | Πρόσωπα
Ο σημερινός γενικός διευθυντής της 3αλφα, Κωνσταντίνος Ε. Καραγεωργίου, μίλησε στο businessNews magazine για τα σχέδια της εταιρείας, τις κινήσεις διεύρυνσης του κωδικολογίου, αλλά και γενικότερης ανάπτυξης που υλοποιεί, καθώς και τη φιλοσοφία και τις προτεραιότητές της. 

Πενήντα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας συμπλήρωσε την προηγούμενη χρονιά η 3αλφα, όντας η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που τοποθέτησε τα όσπρια και τα ρύζια από το σακί στο ράφι. Ο σημερινός γενικός διευθυντής της, Κωνσταντίνος Ε. Καραγεωργίου, μίλησε για τα σχέδια της εταιρείας, τις κινήσεις διεύρυνσης του κωδικολογίου, αλλά και γενικότερης ανάπτυξης που υλοποιεί, καθώς και τη φιλοσοφία και τις προτεραιότητές της. Τονίζει δε πως αυτό που γνωρίζει καλύτερα να κάνει η 3αλφα είναι να είναι συνεπής απέναντι στον καταναλωτή, προσφέροντάς του προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Πώς έκλεισε το 2018 για την εταιρεία από άποψη πωλήσεων και οικονομικών μεγεθών;

Η περσινή χρονιά κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2017, γεγονός που κρίνεται άκρως θετικό, δεδομένου του γενικότερου υφεσιακού οικονομικού περιβάλλοντος. Διαχρονικός μας στόχος είναι η σταθερή πορεία και παρουσία της 3αλφα - Αφοι Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ στην ελληνική και διεθνή αγορά, παρά τις αντίξοες συνθήκες που μπορεί να επικρατούν. Παραμένουμε σταθεροί στο επιχειρηματικό σχέδιο που έχουμε εκπονήσει, με βασικούς άξονες τη μείωση των δαπανών, την ενίσχυση των επενδύσεων και την ανάπτυξη των συνεργασιών μας.

Ποια είναι τα πιο ισχυρά προϊόντα στο portfolio σας αλλά και ποια είναι αυτά που θεωρείτε πως έχουν τη σημαντικότερη δυναμική ανάπτυξης;

Τα πιο ισχυρά μας προϊόντα παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια οι φακές και το ρύζι καρολίνα. Ο κόσμος ουσιαστικά έχει ταυτίσει τις συγκεκριμένες δύο κατηγορίες προϊόντων με την 3αλφα, και αυτό είναι φυσικό, μιας και η 3αλφα ήταν η πρώτη εταιρεία που πριν 50 χρόνια «άνοιξε» την κατηγορία, τοποθετώντας τα όσπρια και τα ρύζια από το σακί στο ράφι. Οι εποχές αλλάζουν και αντίστοιχα και οι διατροφικές συνήθειες και οι απαιτήσεις των καταναλωτών, κάτι που δημιουργεί νέες ανάγκες. Αυτές οι ανάγκες τοποθετούν πιο εξειδικευμένα προϊόντα στο καθημερινό καλάθι της νοικοκυράς, που πλέον αναζητά την ταυτότητα του κάθε προϊόντος, τη διατροφική του αξία, την ποιότητα. Προϊόντα όπως οι φακές Beluga, οι κόκκινες φακές, ο σκληρός σίτος, το πλιγούρι, το καστανό ρύζι, αλλά και τα όσπρια Ελλήνων παραγωγών, έχουν δημιουργήσει τη δική τους καταναλωτική βάση, που ολοένα διευρύνεται.

Προχωρήσατε πρόσφατα στη διεύρυνση του προϊοντικού σας χαρτοφυλακίου. Πώς και επιλέξατε την κατηγορία του καστανού ρυζιού;

Αν παρατηρήσει κανείς το εύρος και την ποικιλία των προϊόντων που διαθέτουμε στην ελληνική αγορά, θα το χαρακτήριζε σχεδόν πλήρες στον τομέα τροφίμων που δραστηριοποιείται η 3αλφα. Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζουμε την γκάμα μας ως έναν «οργανικό», «ζωντανό» παράγοντα, που διαρκώς αναπτύσσεται παράλληλα και αρμονικά με τις σύγχρονες ανάγκες του καταναλωτή. Θεωρούμε ότι το καστανό ρύζι αποτελεί τη νέα τάση στο «κίνημα» της υγιεινής διατροφής. Σήμερα, ύστερα από μελέτες, έρευνες αλλά και εκατοντάδες αναλύσεις, προχωρήσαμε στη δημιουργία του δικού μας καστανού ρυζιού 10’. Το 3αλφα Καστανό Ρύζι 10’ έρχεται να απαντήσει αφενός στη στροφή του καταναλωτικού κοινού σε προϊόντα διατροφής λιγότερο επεξεργασμένα και με περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό, και αφετέρου στους αυξημένους ρυθμούς ζωής, που επιτάσσουν θρέψη και γεύση, γρήγορα και εύκολα. Και βέβαια, όπως και με κάθε προϊόν που παράγουμε, έτσι και με το 3αλφα Καστανό Ρύζι 10’ φροντίζουμε ώστε το τελικό προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή να είναι απλά άψογο και να κρύβει στον πυρήνα του το μεράκι και την αγάπη μας.

Έχετε αναφέρει πως εξετάζετε την είσοδο σε μια νέα κατηγορία σχετική αλλά διαφορετική από τα όσπρια και το ρύζι. Για ποια πρόκειται και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί;

Η διεύρυνση του κωδικολογίου μας εντάσσεται σαφώς μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας μας. Γενικότερα, στον κλάδο των τροφίμων θα παρουσιάζονται ευκαιρίες, αρκεί και η χρονική συγκυρία να ευνοεί την ευδοκίμησή τους. Αυτή την περίοδο είμαστε στη διαδικασία της έρευνας, και μόλις ολοκληρωθεί, θα μπορούμε να προβούμε σε ανακοινώσεις.

Ποια είναι η εικόνα σήμερα για τις εξαγωγές της εταιρείας και ποιος ο στόχος που έχετε θέσει για αυτές; Ποιες κινήσεις πραγματοποιείτε για την ανάπτυξή τους;

Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει τα προϊόντα της 3αλφα να ταξιδεύουν καθημερινά σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Η διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας σε νέες αγορές και η αύξηση της παρουσίας μας σε ήδη υπάρχουσες, αποτελεί στρατηγική μας απόφαση, προτού ξεκινήσει η οικονομική κρίση. Σημαντικό μας σύμμαχο σε αυτό αποτελεί και η στροφή σε παγκόσμιο επίπεδο προς τη μεσογειακή διατροφή, της οποίας, άλλωστε, πρεσβευτής και θεμελιώδες συστατικό είναι τα όσπρια και το ρύζι.

Εκτός της λιανικής, έχετε μεγάλη δραστηριότητα και στον τομέα του food service. Σε ποιο από τα δύο δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα; Στην οργανωμένη λιανική ή στις πωλήσεις προς επαγγελματίες;

Είναι αντίστοιχα το ίδιο σημαντικοί για εμάς και οι δύο τομείς δραστηριότητας κι έχουν και οι δύο προκλήσεις. Μαζί με τον τομέα των εξαγωγών που προαναφέραμε, εντείνουμε τα τελευταία χρόνια τη δράση μας και σε αυτό τον τομέα.

Για όλους εμάς στην 3αλφα το μέλημά μας είναι να παραμένουμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των συνεργατών μας και των καταναλωτών, είτε προμηθεύονται τα προϊόντα μας από τα κανάλια της λιανικής είτε από το food service, είτε τα βρίσκουν σε σημεία πώλησης του εξωτερικού. Της εμπιστοσύνης αυτής που έχουμε κερδίσει και διατηρούμε εδώ και 50 χρόνια που μεγαλώνουμε μαζί τους.

Σε ποιες αλυσίδες της ελληνικής αγοράς διαθέτετε παρουσία με επώνυμα προϊόντα; Προχωράτε σε νέες συμφωνίες;

Ανέκαθεν, βασική μας προτεραιότητα ήταν οι καταναλωτές μας να μπορούν να βρουν τα προϊόντα μας σε κάθε κατάστημα, μικρό ή μεγάλο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και με αυτό το σκεπτικό συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα. Είμαστε υπερήφανοι που όλες οι μεγάλες και μικρότερες αλυσίδες της ελληνικής αγοράς μάς τιμούν με την επιλογή τους. Είναι για εμάς οι στρατηγικοί μας συνεργάτες. Λειτουργούμε συνεχώς σε ένα πλαίσιο κοινής πορείας μαζί τους για την ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεών μας, ενώ παράλληλα προσβλέπουμε στη διεύρυνση του πελατολογίου μας.

Σχεδιάζετε κάποιο επενδυτικό πλάνο για το 2019; Τι ύψους και τι θα αφορά;

Εκπονούμε ήδη εδώ και δύο χρόνια ένα επενδυτικό πρόγραμμα 2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ολοκληρώνεται φέτος και αφορά στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού μας εξοπλισμού και την ενίσχυση της παραγωγικής μας δυναμικής. Επιπλέον, προσανατολιζόμαστε μεθοδικά στην ενίσχυση του βαθμού ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας στις διαδικασίες μας. Έχοντας ως βάση μας τη σταθεροποίηση του κύκλου των εργασιών μας και την αυξητική τάση των εξαγωγών μας όπως σημειώθηκε και το 2018, συνεχίζουμε ακάθεκτοι να επενδύουμε στην έρευνα και να κάνουμε αυτό το οποίο ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα: να είμαστε συνεπείς απέναντι στον καταναλωτή μας, προσφέροντάς του προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ