Γιώργος Μπρούλιας: Η πόλη δεν θα στα σταματήσει να λειτουργεί ούτε πριν, ούτε μετά τις εκλογές!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20 Μαΐου 2019 | Πρόσωπα
Ο Γιώργος Μπρούλιας είναι ο νεότερος Δήμαρχος του Δήμου Αθηναίων. Μετά την παραίτηση του Γιώργου Καμίνη, εξελέγη νέος Δήμαρχος και θα παραδώσει την 1η Σεπτεμβρίου στη νέα δημοτική Αρχή. Σε μια συνέντευξή του στην Πέννυ Καλύβα στο BusinessNews.gr μας μιλά για τα καθήκοντά του το επόμενο διάστημα, το έργο του στο Δήμο Αθηναίων ως Αντιδήμαρχος, αλλά και την στιγμή που τον έχει σημαδέψει όταν ως Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου έφερε εις πέρας την εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Συνέντευξη στην Πέννυ Καλύβα

Ο Γιώργος Μπρούλιας είναι ο νεότερος Δήμαρχος του Δήμου Αθηναίων. Μετά την παραίτηση του Γιώργου Καμίνη, εξελέγη νέος Δήμαρχος και θα παραδώσει την 1η Σεπτεμβρίου στη νέα δημοτική Αρχή. Σε μια συνέντευξή του στην Πέννυ Καλύβα στο BusinessNews.gr μας μιλά για τα καθήκοντά του το επόμενο διάστημα, το έργο του στο Δήμο Αθηναίων ως Αντιδήμαρχος, αλλά και την στιγμή που τον έχει σημαδέψει όταν ως Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου έφερε εις πέρας την εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Πρόσφατα αναλάβατε το αξίωμα του Δημάρχου στο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας μας. Πως αισθάνεστε για αυτό;

Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι η παράταξή μου, με την οποία εκλέγομαι από το 2010, με εμπιστεύτηκε και με εξέλεξε σε αυτό το ύψιστο αξίωμα. Η τιμή αυτή που μου δόθηκε όμως είναι πολύ μεγάλη για ένα ακόμα λόγο, καθώς έχω την χαρά μέχρι στιγμής να είμαι ο νεότερος δήμαρχος της πόλης. Ελπίζω το γεγονός αυτό να δώσει το έναυσμα και σε άλλους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά, καθώς η χώρα μας τους χρειάζεται.

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2006 όταν σε ηλικία 28 χρονών μόλις εκλέχθηκα Διαμερίσματος Σύμβουλος στο 4ο διαμέρισμα. Στη συνέχεια οι Αθηναίοι με τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές του 2011 και 2014, ως πλειοψηφία πλέον με το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Καμίνη και τους είμαι ευγνώμων για αυτό.

Στη δική σας μεταβατική θητεία, μέχρι να παραδώσετε στη νέα δημοτική αρχή το Σεπτέμβριο, ποιά είναι τα καθήκοντά σας ως Δήμαρχος Αθηναίων;

Πρώτα από όλα πρέπει να ολοκληρώσουμε τα έργα που έχουμε σχεδιάσει.  Παράλληλα όμως η πόλη δεν θα σταματήσει να λειτουργεί, ούτε πριν, ούτε μετά τις εκλογές, αλλά θα πρέπει να είναι καθαρή και φιλόξενη για τους πολίτες και τους επισκέπτες. Μην ξεχνάτε ότι ξεκινάει η τουριστική σεζόν και πρέπει να δείξουμε το καλύτερο πρόσωπο της πρωτεύουσας. Καθήκον λοιπόν δικό μου αλλά και όλης της δημοτικής αρχής είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακατάπαυστα για να το πετύχουμε αυτό.

Tα τελευταία χρόνια έχετε περάσει από δύο νευραλγικά πόστα, καθώς διατελέσατε Αντιδήμαρχος Οικονομικών και μετέπειτα Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων. Ποιο ήταν το έργο σας σε αυτούς τους τομείς; 

Πράγματι, διετέλεσα Αντιδήμαρχος Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2014 έως το Νοέμβριο του 2016. Μια περίοδο που ο Δήμος Αθηναίων κατάφερε να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες, ξεπληρώνοντας δάνεια και υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, και παράλληλα προχωρώντας σε μείωση των δημοτικών τελών, που άγγιξαν ακόμα και το 20%, ενώ για πρώτη φορά ορίστηκαν και επαγγελματικοί συντελεστές. Ωστόσο, θα ήθελα να σας επισημάνω, ότι το 2011 παραλάβαμε έναν Δήμο με έλλειμμα 48 εκατομμυρίων ευρώ και με δάνεια 200 εκ. ευρώ. Για το λόγο αυτό άμεση προτεραιότητα της δημαρχίας Καμίνη έγινε ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Δήμου, μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση. Με πολύ σκληρή και αθόρυβη δουλειά, πολύ γρήγορα το έλλειμμα γύρισε σε πλεόνασμα 25 εκ. ευρώ.

Και αναφορικά με την Διαχείριση των Απορριμμάτων;

Η Διεύθυνση Καθαριότητας είναι ίσως η πιο επιβαρυμένη υπηρεσία και δίνει σκληρή μάχη σε καθημερινή βάση. Η Αθήνα είναι μία πόλη που αποτελείται από περίπου 2.500 χιλιάδες οικοδομικά τετράγωνα και 6.000 δρόμους. Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που ανέλαβα  τη Διεύθυνση, μεταξύ άλλων, ανανεώσαμε κατά 40% τον στόλο του δήμου, τόσο με νέα οχήματα όσο και με καινούριους κάδους, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα δρομολόγια αποκομιδής. Παράλληλα εφαρμόσαμε καινοτόμες πρακτικές, όπως την υπηρεσία «Έξυπνης Αποκομιδής» στο Εμπορικό Τρίγωνο με μηνύματα στο κινητό, τη δημιουργία Σημείου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κ.α.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της αυτοδιοικητικής σας πορείας ποιά θεωρείτε ότι ήταν η πιο έντονη στιγμή της καριέρας σας;

Σίγουρα η νύχτα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, καθώς ήμουν Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Είναι ένα γεγονός που έχει χαρακτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Η διάσωση των 621 παιδιών των κατασκηνώσεων και η επιστροφή τους στα σπίτια τους, ήταν για μένα ένα μάθημα ζωής. Δεν πρέπει ούτε στιγμή να επαναπαύεσαι, ποτέ να μη θεωρείς ρουτίνα την πρόληψη, να υπάρχει σχέδιο ακόμη και για τα πιο απίθανα πράγματα καθώς και να συνεργάζεσαι.

Και μια τελευταία ερώτηση, γιατί επιλέξατε να κατεβείτε υποψήφιος με τον Παύλο Γερουλάνο στις προσεχείς εκλογές;

Επέλεξα να κατέβω με τον Παύλο Γερουλάνο, γιατί θεωρώ ότι έχει την πιο ολοκληρωμένη, συνεκτική και σύγχρονη πρόταση για την πόλη μας. Πάνω από όλα όμως γιατί δίνει αξία στον πολίτη. Με το σύνθημα «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ» θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όλες οι πολιτικές σχεδιάζονται πάνω σε αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ