Athens Hilton: Μια κλασική αξία στην καρδιά της Αθήνας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
10 Ιουνίου 2017 | Πρόσωπα
Αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αθήνα παρόλο που ήδη έχει κλείσει μισό αιώνα ζωής. Ο λόγος για το ξενοδοχείο Athens Hilton, το εμβληματικό εκείνο κτίριο που έχει «σφραγίσει» με την παρουσία του μια ολόκληρη εποχή. 

Αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αθήνα παρόλο που ήδη έχει κλείσει μισό αιώνα ζωής. Ο λόγος για το ξενοδοχείο Athens Hilton, το εμβληματικό εκείνο κτίριο που έχει «σφραγίσει» με την παρουσία του μια ολόκληρη εποχή.

Είναι το πρώτο ξενοδοχείο παγκόσμιας αλυσίδας που λειτούργησε ποτέ στην Αθήνα, δημιουργώντας ένα νέο ευοίωνο και πολλά υποσχόμενο τότε τοπίο: το Ηilton υψώθηκε πριν από μισό περίπου αιώνα, επιβλητικό, με τη μνημειώδη ανάγλυφη σύνθεση του Γιάννη Μόραλη στην κεντρική όψη επί της Βασιλίσσης Σοφίας, δημιουργώντας μια νησίδα ευζωίας αλλά και καταγραφής μέρους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του ξενοδοχείου έγιναν το 1957. Το 1958, τα μηχανήματα εκσκαφής έπιασαν δουλειά στο κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας την περιέργεια των περαστικών. Όλοι μιλούσαν για ένα μεγάλο ξενοδοχείο που θα χτιζόταν στην περιοχή, κανείς όμως δεν πίστευε πως ακόμη και 60 χρόνια μετά, το ξενοδοχείο αυτό θα αποτελούσε ορόσημο για την πόλη της Αθήνας. Αρχικός ανάδοχος του έργου ήταν ο όμιλος Πεζά, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο, και γι’ αυτό χρειάστηκε να το συνεχίσει η Ιονική Τράπεζα, το 1960 και ο σκελετός της οικοδομής ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1961.

Ένα ασυνήθιστο κτίριο στην «καρδιά» της Αθήνας

Το πραγματικά ασυνήθιστο σχήμα του που φάνταζε πελώριο και εξωπραγματικό στην Αθήνα του ’60, αποτέλεσε σημείο τριβής και συγκρούσεων καθώς η ανέγερσή του ξεσήκωσε μια θυελλώδη διαμάχη ανάμεσα σε αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, αρχαιολόγους και πολιτικούς μηχανικούς.

Το «πρώτο σημείο οπτικής έξαρσης» στη μεταπολεμική Αθήνα και το πρώτο δείγμα μιας «αρχιτεκτονικής γοήτρου» και ειδικότερα της εισόδου της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας, αποτέλεσε το όραμα σημαντικών αρχιτεκτόνων της εποχής, των Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρο Στάικο.
Οι αρχιτέκτονες θέλησαν από την αρχή να αποτυπώσουν τη δική τους πινελιά στο στήσιμο «ενός περίοπτου κτιρίου αξιώσεων σε ένα δύσκολο οικόπεδο», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά και για το λόγο αυτό ήθελαν να «παίξουν» με την εξωτερική όψη του κτηρίου με έμφαση στην πρωτοτυπία, με αναφορές στο μοντέρνο και στο κλασικό καθώς και με μνημειώδεις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη που θα έδιναν «ελληνικό χρώμα» χάρη στην αρχαϊκή τους θεματολογία.

Το Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου..

Ο βασικός σκοπός των αρχιτεκτόνων, που ήταν μέσω παρεμβάσεων να μειώσουν την ακαμψία του όγκου, επετεύχθη και έτσι, τον Απρίλιο του 1963, το Athens Hilton, που κόστισε 15 εκατομμύρια δολάρια, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Τα επίσημα εγκαίνια του Hilton Αθηνών έγιναν στις 20 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ' όλον τον κόσμο και αποτέλεσαν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά της πόλης. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Conrad Hilton, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου».

Το ξενοδοχείο αποτέλεσε για καιρό το πιο «καυτό» θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» των Αθηναίων. Όλοι είχαν άποψη για το μοναδικό αρχιτεκτόνημα που σε άλλους προκαλούσε συναισθήματα θαυμασμού και σε άλλους αποστροφής λόγω του όγκου του. Σε κανέναν ωστόσο, δεν ήταν αδιάφορο. Ούτε καν στους εκατοντάδες επαρχιώτες που συνέρρεαν από τα χωριά της Ελλάδας και φωτογραφίζονταν μπροστά από το Hilton, για να δείξουν μετά γεμάτοι καμάρι στους συγχωριανούς τα «μεγαλεία» της πρωτεύουσας. Αλλά, το Hilton, πέρα από αντικείμενο θαυμασμού ήταν και τόπος συνάντησης της κοινωνικής «ελίτ» της εποχής. Όλα αυτά τα χρόνια, το κατώφλι του έχουν διαβεί πλήθος μεγάλων προσωπικοτήτων: αρχηγοί κρατών, διάσημοι καλλιτέχνες, επιστήμονες διεθνούς κύρους. Από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Frank Sinatra ως τον Ingmar Bergman και τον Anthony Quinn, το Hilton Αθηνών ήταν πάντα σημείο αναφοράς για το διεθνές jet set. Παράλληλα, το εμβληματικό αυτό ξενοδοχείο εξελίχθηκε σε αγαπημένο στέκι των Αθηναίων, που δοκίμασαν για πρώτη φορά αμερικάνικα hamburger και club sandwich στο Βυζαντινό και πρωτότυπα κοκτέιλ στο Galaxy Bar.

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το Hilton Αθηνών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τη Μαριλένα Λιακοπούλου, η οποία ίδρυσε τη γκαλερί «Χίλτον» οργανώνοντας μια σειρά από ιστορικές εκθέσεις την περίοδο 1968-1972. Σήμερα, το Hilton ενσωματώνει μια σειρά εξαιρετικών έργων τέχνης μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως η Chryssa, η Αφροδίτη Λύτη, ο Stephen Antonakos κ.α και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις κυρίως νέων καλλιτεχνών.

Το «lifting» λόγω Ολυμπιάδας

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ένα ξενοδοχείο σαν το Athens Hilton, ήταν επόμενο πως θα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στα δρώμενα. Έτσι, το 2004, το Hilton ήταν η επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Προκειμένου ωστόσο, να υποδεχθεί το ξενοδοχείο, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, έγιναν έργα ανακαίνισης και προσθήκης νέας πτέρυγας από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρη Μπουγαδέλη με στόχο την αποκατάσταση του κτιρίου και, παράλληλα, την προσθήκη μιας 6ώροφης πτέρυγας προς την οδό Βεντήρη. Παράλληλα με την ανακαίνιση, προστέθηκαν στο ξενοδοχείο μια πτέρυγα 84 δωματίων, αίθουσες συνεδριάσεων και πολλαπλών χρήσεων, συνεδριακοί χώροι και ένα κέντρο ευεξίας, περίπου, 1.200 τ.μ.

Μια νέα εποχή ξεκινά για το Athens Hilton

Με συνολική δυναμικότητα 506 δωματίων, 22 εξοπλισμένες αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων, καθώς και πλήθος άλλων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, το εμβληματικό Hilton των Αθηνών άλλαξε χέρια έναντι 142 εκατ. ευρώ καθώς εδώ και λίγο καιρό, έχει περάσει από το 2016 στα χέρια της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου του Costa Navarino και Τούρκων επιχειρηματιών.

Το ξενοδοχείο-ορόσημο της Αθήνας, μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση πωλήθηκε κατά 97,3% από την ιδιοκτήτρια του Hilton Athens, «Ιονική Ξενοδοχιακαί Επιχειρήσεις Α.Ε.» μετά από συμφωνία με την Alpha Bank στις ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και D-Marine Investments Holding B.V.

Η συμφωνία επικυρώθηκε μετά την απόφαση της Alpha Bank A.E., να αναδείξει στις 5 Αυγούστου 2016 την κοινοπραξία αυτή ως προτιμητέο επενδυτή στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν στο διεθνή διαγωνισμό. Να σημειωθεί, πως η Marine Investments Holding B.V. δραστηριοποιείται ως θυγατρική της Dogus Holding A.S.  που ιδρύθηκε το 1951 και απασχολεί περισσότερους από 55,000 εργαζόμενους.  Κατέχει δεσπόζουσα θέση στην τουρκική και διεθνή οικονομία με παρουσία σε 8 βασικούς τομείς – χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αντιπροσώπευση αυτοκινητοβιομηχανιών, κατασκευές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, τουρισμός, διαχείριση ακινήτων, ενέργεια και εστίαση – με περισσότερες από 330 θυγατρικές και συγγενείς εταιρείες. Ο τουριστικός βραχίονας του Ομίλου, Dogus Tourism Group, δραστηριοποιείται στους τομείς της φιλοξενίας (D-Hotels and Resorts), του θαλάσσιου τουρισμού / μαρινών (D-Marin) και MICE (Antur).  H D-Hotels and Resorts κατέχει (εξ ολοκλήρου ή μέσω συνεργασιών) και διαχειρίζεται πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, beach και yacht clubs στην Τουρκία, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Καραϊβική, εγκατεστημένα σε ιστορικούς προορισμούς παγκόσμιας φήμης και κάλλους.

Όσο για τον έτερο ιδιοκτήτη πλέον του Athens Hilton, την εταιρία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. είναι  εταιρία ανάπτυξης και διαχείρισης τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών και ο φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, μίας από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο.  

Με διαφορετικούς «καπετάνιους» στο τιμόνι του, το Athens Hilton, μπαίνει δυναμικά σε μια νέα εποχή, αποδεικνύοντας έμπρακτα, πως οι κλασικές αξίες είναι πάντα στη «μόδα». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ