Κώστας Στράτης: «Σχεδόν πουθενά σαν την Ελλάδα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Νοεμβρίου 2019 | Πρόσωπα
Ρόλο Senior Director στην Xcite by Alghanim Electronics στο Κουβέιτ έχει αναλάβει από τον Ιούνιο ο Κώστας Στράτης.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο multi-brand retailer στο χώρο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στο Κουβέιτ, όπου λειτουργεί 21 καταστήματα και δυναμική e-commerce παρουσία, διαθέτοντας περισσότερα από 300 παγκόσμια brands. Eπίσης, έχει επεκταθεί και στη Σαουδική Aραβία, όπου αυτήν τη στιγμή διατηρεί 5 φυσικά σημεία και ηλεκτρονικό κατάστημα. Ανήκει στον όμιλο Alghanim Industries, έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στον Περσικό Κόλπο.

Η Alghanim Industries δραστηριοποιείται σε 40 χώρες με πάνω από 30 επιχειρηματικές οντότητες, που αθροιστικά καταγράφουν κύκλο εργασιών αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Λίγους μήνες μετά, το έμπειρο στέλεχος της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών μιλά στο RetailBusiness για την αγορά της περιοχής του Κόλπου, τις διαφορές και τις ομοιότητες με την ελληνική πραγματικότητα αλλά και τη ζωή του σε προσωπικό επίπεδο στο Κουβέιτ. Ακόμη, δεν διστάζει να αναφερθεί στην ελληνική αγορά και να προβλέψει αφενός όξυνση του ανταγωνισμού για την απόκτηση των πολυπόθητων μεριδίων, αφετέρου νέες τάσεις συγκέντρωσης. «Η αγορά θα συγκεντρωθεί ακόμη περισσότερο γύρω από τις αλυσίδες, μόνο έτσι θα είναι βιώσιμα τα σχήματα που διαμορφώνονται», αναφέρει, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά.


Από τον Ιούνιο ανήκετε στο δυναμικό της x-cite by Alghanim Electronics στο Κουβέιτ. Δώστε μας κάποια παραπάνω στοιχεία για την εταιρεία αλλά και τις νέες αρμοδιότητές σας σε αυτή.
Ο όμιλος Alghanim είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους ομίλους του Κόλπου με παρουσία σε 40 χώρες, με 30 εταιρείες και πάνω από 14.000 εργαζομένους από 64 διαφορετικές εθνικότητες και κύκλο εργασιών αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δραστηριότητες του ομίλου εκτείνονται σε διάφορους τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία, εστίαση, οικιακός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Διατηρεί ακόμη σημαντική παρουσία στη βιομηχανία παραγωγής χάλυβα και μονωτικών συστημάτων για οικιακούς και βιομηχανικούς χώρους.

Τέλος, διαστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως διαφήμιση, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τραπεζικός τομέας, αυτοματισμός γραφείου, μεταφορές και logistics και, τέλος, στον τουρισμό και τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Ο ρόλος μου είναι η διοίκηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του ομίλου του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στο Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία και είναι ο μεγαλύτερος τομέας δραστηριότητας του ομίλου. Περιλαμβάνει τη διοίκηση των καναλιών λιανικής και χονδρικής καθώς και των υπηρεσιών. Έχουμε ηγετική παρουσία στο Κουβέιτ, ενώ εξελισσόμαστε δυναμικά στη Σαουδική Αραβία.


Ποιο είναι το μέγεθος της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στις αγορές όπου δραστηριοποιείται η x-cite και ποιες οι βασικές τάσεις που καταγράφονται;
Η αγορά στο Κουβέιτ υπολογίζεται στα 2,5 δισ. δολάρια, ενώ στη Σαουδική Αραβία περίπου στα 9 δισ. Αυτό αντιστοιχεί σε διπλάσια έως τριπλάσια κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση σε σχέση με την αντίστοιχη στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγορές έχει η κινητή τηλεφωνία, με τις συσκευές εικόνας και τους υπολογιστές να ακολουθούν. Οι αγορές έχουν ελαφρά ανοδική τάση κυρίως λόγω των ηλεκτρονικών συσκευών.


Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στις καταναλωτικές συνήθειες στη συγκεκριμένη περιοχή που δεν περιμένατε;
Η κατανάλωση, όπως σας είπα, των κινητών τηλεφώνων είναι τεράστια στην περιοχή, με το χρόνο διατήρησης των συσκευών να μην υπερβαίνει τους 16-18 μήνες. Οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό βέβαια είναι συνέπεια του τρόπου ζωής που υπαγορεύει η θρησκεία, έτσι οι άνθρωποι εκδηλώνουν την εξωστρέφειά τους μέσω αυτών. Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι κλιματολογικές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν εύκολα την κοινωνική συναναστροφή.

Ποιες διαφορές αλλά και ποιες ομοιότητες έχετε παρατηρήσει με την ελληνική αγορά;
Επιβεβαιώνεται αυτό που πάντα πίστευα ότι στην Ελλάδα έχουμε ίσως από τους πιο εξελιγμένους χώρους λιανικής, ενώ η παραγωγή περιεχομένου και η προσήλωση στον πελάτη είναι επίσης ξεχωριστά. Δεν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες σχεδόν πουθενά και θα πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Από την άλλη, η ζήτηση για νέα προϊόντα και τελευταία τεχνολογία είναι τεράστια. Τα σπίτια είναι πολύ μεγάλα, και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην κατανάλωση συσκευών. Χαρακτηριστικά, οι τηλεοράσεις άνω των 60’’ είναι 50% της ετήσιας δαπάνης. Ακόμη, οι κλιματολογικές συνθήκες αυξάνουν το χρόνο παραμονής εντός των οικιών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση πολύ μεγάλων συσκευών ψύξης και μαγειρέματος.


Ποιο είναι το σχόλιό σας για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών; Πώς προβλέπετε πως θα διαμορφωθεί η εικόνα;
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και προβλέπω ενίσχυση του ανταγωνισμού για την απόκτηση των πολυπόθητων μεριδίων. Η αγορά θα συγκεντρωθεί ακόμη περισσότερο γύρω από τις αλυσίδες, μόνο έτσι θα είναι βιώσιμα τα σχήματα που διαμορφώνονται. Η αγορά με δυσκολία θα αντέξει τρία μεγάλα σχήματα. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η κοστολογική βάση των δικτύων λιανικής, ενώ οι πωλήσεις ανά τετραγωνικό μέτρο είναι το κρίσιμο μέγεθος. Ακόμη, οι επενδύσεις σε παραγωγή περιεχομένου και εξατομικευμένη πρόταση στον πελάτη που ουσιαστικά είναι η κατανόηση των αναγκών του σε σωστό χρόνο.

Σε προσωπικό επίπεδο, ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε όσον αφορά τη ζωή στο Κουβέιτ;
Δεν υπάρχει κάτι που αντιμετώπισα με δυσκολία, τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα και απλά από την πρώτη στιγμή. Οι συνεργάτες μου με έχουν κάνει να αισθάνομαι σαν να είμαι κάτοικος αρκετά χρόνια, μπορώ να πω. Οπωσδήποτε η θρησκεία παίζει ρυθμιστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων, γύρω από αυτή κινείται η κοινωνική ζωή, και αυτό είναι κάτι που οφείλει να κατανοήσει κάποιος. Η απόσταση από την Ελλάδα, που βέβαια στερούμαι, είναι μία πρόκληση για εμένα. Και βέβαια η ζέστη, που κάνει την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους αδύνατη για αρκετούς μήνες.

Who is who
Πριν μετακινηθεί στο Κουβέιτ, ο Κώστας Στράτης αποτελούσε τον Γενικό Εμπορικό Διευθυντή της Πλαίσιο Computers, στην οποία είχε ενταχθεί τον Νοέμβριο του 2017, προερχόμενος από ανάλογη θέση στην Dixons South East Europe (Κωτσόβολος). Συγκεκριμένα, ο κ. Στράτης είχε αναλάβει καθήκοντα Εμπορικού Διευθυντή στην Dixons South-East Europe AEBE (τότε όμιλος DSGI Ελλάδος) το 2009, προερχόμενος από τη θέση του Εμπορικού Διευθυντή στον τομέα των Συσκευών Ήχου & Εικόνας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για μια σημαντική περίοδο είχε αναλάβει επιπλέον καθήκοντα ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Marketing της εταιρείας, ενώ ανήκε στο δυναμικό της Κωτσόβολος από το 2001. O κ. Στράτης είναι κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πτυχίου Πληροφορικής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ