Η. Σπυρτούνιας: Η τεχνολογία είναι σημαντικό "εργαλείο" για το επιχειρείν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
25 Νοεμβρίου 2019 | Πρόσωπα
Απόλυτα επιτυχημένο ήταν και φέτος το 11ο κατά σειρά Thessaloniki Tax Forum, που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Για τα συμπεράσματα του συνεδρίου αλλά και για τις μελλοντικές δράσεις του Επιμελητηρίου, μας μίλησε ο κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος και τόνισε την σημασία της τεχνολογίας στο σύγχρονο επιχειρείν.

 

-Μετά από 10 χρόνια επιτυχούς διοργάνωσης του Thessaloniki Tax Forum, με ποια θέματα ασχολήθηκε το φετινό 11ο Forum με τη «σφραγίδα» του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου;

To 11ο Thessaloniki Tax Forum πραγματεύεται, όπως κάθε άλλο, τις εκάστοτε νεότερες εξελίξεις όσο αφορά την φορολογική πολιτική και τις επιπτώσεις της, θετικές ή αρνητικές στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία. Οπως πάντα, το φόρουμ διακρίνεται για τον τεχνοκρατικό του χαρακτήρα και τις προσεγγίσεις του σε σημαντικά επί μέρους θέματα που συνάδουν με τον τομέα της φορολογίας. Στο φετινό  δόθηκε μία ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στην αποτελεσματικότερη εξάσκησης της. Υπό το πρίσμα της πρόσφατης κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το φετινό φόρουμ αποτέλεσε επιπλέον,μία πλατφόρμα για μία ευρύτερη συζήτηση πάνω στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, τις αλλαγές που αυτές επιφέρουν και τι παραπάνω απαιτείται να γίνει προς όφελος της ανάπτυξης της οικονομίας.


-Στη φετινή διοργάνωση δόθηκε έμφαση στην ψηφιακή ωριμότητα και στο συνδυασμό της με τη φορολογία και την οικονομική ανάπτυξη. Πώς πιστεύετε πως μπορεί η τεχνολογία να συνδράμει το επιχειρείν;
Η τεχνολογία όπως σε πολλά άλλα προηγμένα κράτη μπορεί να απτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο. Πρώτα από όλα, μπορεί σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες να συμβάλει καταλυτικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής και στην ισόνομη εφαρμογή των φορολογικών μέτρων και στην προώθηση ενός πιο θεμιτά ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Δεύτερο αυτοματοποιεί και βελτιώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει ένας σύγχρονος φορολογικός μηχανισμός στα νομικά και φυσικά πρόσωπα μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις απευθείας συνδυαλλαγές. Ολα αυτά οδηγούν αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών που είναι πολύ σημαντικό πέρα της βεντίωσης της συλλογής των εσόδων από περισσότερους και όχι από λίγους.

-Το φορολογικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι όχι μόνο πολύπαθο αλλά και διαρκώς μεταβαλλόμενο. Τι πιστεύετε πως χρειάζεται να αλλάξει προκειμένου να επιτύχουμε το δίπτυχο της δίκαιης φορολόγησης σε συνδυασμό με το υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον;
Πρώτα από όλα ενα φορολογικό σύστημα επιβάλεται να έχει μία σταθερότητα και όχι να αλλάζει κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρέχει την απαραίτητη προβλεψιμότητα και όχι την ανασφάλεια, πράγμα πολύ σημαντικό σε επενδυτές, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες που θέλουν να προϋπολογίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τα έξοδα τους
Δεύτερο πρέπει να είναι δίκαιο προς όλους χωρίς εξαιρέσεις που πολλές φορές αποτελούν τον κανόνα. Οταν συζητάμε για θεμιτή ανταγωνιστικότητα, αυτή επιτυγχάνεται μόνο όταν τα φορολογικά βάρη κατανέμονται δίκαια και ισόνομα και όλοι καταβάλουν αυτό που οφείλουν και πρέπει να καταβάλουν και οι παραβάσεις να τιμωρούνται χωρίς εξαιρέσεις και άλλες δικαιλογίες.
Τρίτο θα πρέπει να μη αποτελεί μέσο στυγνής από πλευράς κράτους εισπρακτικής πολιτικής. Οσο περισσότερα τα βάρη, τόσο θα μεγαλώνει η φοροδιαφυγή αλλά και το ελειμμα εμπιστοσύνης. Συνεπώς εξορθολογισμένοι φορολογικοί συντελεστές και μεγαλύτερη κλιμακοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Η φορολογική πολιτική δεν μπορεί να επιτελεί ταυτόχρονα και τον ρόλο της άσκησης κοινωνικής και επιδοματικής πολιτικής.
Τέταρτο πολύ σημαντικό αποτελεί και η υιοθέτηση των απαραίτητων διαδικασιών για την ταχύτερη επίλυση οικονομικων διαφορών.
Πέμπτο, υιοθέτηση όλων των νέων ψηφιακών τεχνολογιών που θα μπορούν να συμβάλουν στα παραπάνω και κυρίως στη επέκταση της φορολογικής βάσης με δίκαια και όχι εισπρακτικά κρτήρια. Αυτό το μέτρο θα απαιτήσει και την επιμόρφωση του στελεχιακού δυναμικού αλλά και την πρόσληψη νέων και ικανών στελεχών.

-Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συμμετέχει σε σειρά δράσεων που προάγουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στον τομέα αυτό;
Το Επιμελητήριο μας κάθε χρόνο οργανώνει μία πληθώρα από εκδηλώσεις και ταυτόχρονα αναλαμβανει νέες πρωτοβουλίες. Ολα αυτές οι δράσεις ξεχωριστά αλλά και συνολικά στοχεύουν σε:
Στη βελτίωση των συνθηκών του περιβάλλοντος για το επιχειρείν και επενδύειν.
Στην προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα.
Στην ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας προς ΗΠΑ
Στην ενίσχυση της νεοφυούς και εν γένει επιχειρηματικότητας
Στην επιμόρφωση των επιχειρήσεων σε σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά εταιρικά πρότυπα διακυβέρνησης και λειτουργίας μέσα από την μεταφορά διεθνών καλών πρακτικών.
Για την επόμενη χρονιά, πέρα των καθιερωμένων δράσεων μας, σχεδιάζουμε δύο νέες σημαντικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες θα ενημερωθείτε σύντομα, που θα στοχεύουν στην ανάδειξη διεθνώς της χώρας μας σε συγκεκριμένους τομείς. Επίσης έχουμε αναλάβει την διοργανωση του Αμερικανικου περιπτέρου στην διεθνή έκθεση DEFEA που θα γίνει στην Αθήνα τον επόμενο Ιούνιο. Και έπονται και άλλα..
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ