Υπ. Εργασίας: Διευρύνονται οι έλεγχοι του ΙΚΑ για αδήλωτη εργασία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
30 Οκτωβρίου 2014 | Πολιτική Οικονομία
Πρόστιμα 10 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο

Στη διεύρυνση των ελεγκτικών μηχανισμών του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» με παράλληλη ενίσχυση του προσωπικού, προχωρά η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου πλήρους εφαρμογής του «ΑΡΤΕΜΙΣ», διευρύνεται η ελεγκτική αρμοδιότητα της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ στο σύνολο των μισθωτών εργαζομένων, ανεξάρτητα από το ταμείο κύριας ασφάλισης στο οποίο είναι ασφαλισμένοι. Μέχρι σήμερα ένα μεγάλο τμήμα των μισθωτών εργαζομένων που ανήκαν σε άλλα - πλην ΙΚΑ – ταμεία κύριας ασφάλισης (π.χ. ΕΤΑΑ) δεν ελέγχονταν ως προς την ασφαλιστική συμμόρφωση των εργοδοτών.

«Καταβάλλαμε μια συγκροτημένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και την ενδυνάμωση του ασφαλιστικού συστήματος προχωρώντας σε μια σειρά οργανωτικών και διαρθρωτικών μέτρων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» που κλείνει ήδη ένα χρόνο ζωής», σημείωσε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας «Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, ενώσαμε τις δυνάμεις της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ με τη συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, δημιουργήσαμε ειδική βάση ηλεκτρονικών δεδομένων παραβατικότητας, σχεδιάσαμε – με την αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» - και πραγματοποιήσαμε με επιτυχία ειδικές επιχειρησιακές δράσεις με στοχευμένους ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, θεσμοθετήσαμε τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη εργασία.

Παράλληλα, με μια σειρά θετικών μέτρων επιδιώξαμε να καταστήσουμε ελκυστική τη νομιμότητα και να βελτιώσουμε τη συμμόρφωση των εργοδοτών, μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και απλοποιώντας δραστικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες (π.χ. κατάργηση  «πορτοκαλί βιβλίου»).

33,5 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιούνιος - Σεπτέμβριος

Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, τόνισε τη σημαντική αύξηση των επιβαλλόμενων προστίμων τους τελευταίους μήνες.

 «Ενώ τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν την περίοδο από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 50.525.242 ευρώ, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο κατά το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2014 φτάνουν στα 33.526.221 ευρώ. Ειδικά για το μήνα Σεπτέμβριο 2014,  ελέγχθηκαν 3.179 επιχειρήσεις και σε σύνολο 12.933 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 958, δηλαδή το 7,41% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 9.935.255 ευρώ», κατέληξε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ