«Ξεσκονίζει» ασφαλιστικό, έσοδα και Δημόσιο το ΔΝΤ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
26 Ιουνίου 2018 | Πολιτική Οικονομία
Εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ βρίσκονται στην Αθήνα και ήδη από χθες ξεκίνησαν επαφές με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της Έκθεσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ βρίσκονται στην Αθήνα και ήδη από χθες ξεκίνησαν επαφές με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της Έκθεσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην νέα αναφορά του Ταμείου για το ελληνικό χρέος. Εάν δηλαδή υπάρξει μετατόπιση από την περσινή ανάλυση που χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Το στίγμα έχει δώσει ήδη από το Λουξεμβούργο η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η οποία είχε δηλώσει ότι «είμαστε πολύ βέβαιοι για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μιλάμε για το 2060, έχουμε επιφυλάξεις, γι' αυτό επισημαίνουμε τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, ανάλογα με την κατάσταση της Ελλάδας».

Έτσι, από χθες το πρωί κλιμάκια του ΔΝΤ έχουν επαφές με πρόσωπα - κλειδιά των υπουργείων που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα μέτρα της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι συζητήσεις να οδηγηθούν και σε ανώτερο επίπεδο με ένα από τα σενάριο να κάνει λόγο για την εμπλοκή δύο υπουργών στις επαφές.

Τα στελέχη του ΔΝΤ θα μείνουν μέχρι την Πέμπτη στην Αθήνα ενώ σήμερα θα επισκεφτούν την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τα κόκκινα δάνεια, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις συντάξεις και γενικότερα την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Το τελευταίο θέμα, όπως και αυτό του κατώτατου μισθού όπου προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αύξησή του από φέτος, αποτέλεσαν αντικείμενο χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Τα περισσότερα οικονομικά δεδομένα για την έκθεση του θα τα συγκεντρώσει το ΔΝΤ από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους συλλέγοντας τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν για την πορεία των εσόδων δίνοντας έμφαση στις εισπράξεις από τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, τις κρατικές δαπάνες με τα αντίστοιχα ποσά που καταβάλλονται για τους τόκους αλλά και την εξέλιξη του δημοσίου χρέους.

Προϋπολογισμός

Στο μέτωπο του προϋπολογισμού τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσής του στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, καταγράφουν μεν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,525 δις. ευρώ αλλά δείχνουν την κόπωση που εμφανίζουν ορισμένες κατηγορίες εσόδων.

Παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα υπερβαίνουν κατά 198 εκατ. ευρώ το στόχο, συγκεκριμένες κατηγορίες εσόδων βρέθηκαν τον Μάιο κάτω από το στόχο.

Ειδικότερα:

  • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων εμφανίζει υστέρηση κατά 78 εκατ. ευρώ.
  • Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 11 εκατ. ευρώ.
  • Ο ΦΠΑ λοιπών συναλλαγών πλην πετρελαιοειδών κατά 25 εκατ. ευρώ.
  • Ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 34 εκατ. ευρώ.

Τη γενική καλή εικόνα των εσόδων διασώσουν τα έσοδα που εισπράττονται από τις ρυθμίσεις οφειλών αλλά και την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων καθώς και οι εισπράξεις από κατασχέσεις που γίνονται σε οφειλέτες. Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών εμφανίζουν στο 5μηνο υπέρβαση κατά 62 εκατ. και 191 εκατ. ευρώ αντιστοίχως έναντι του στόχου. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι προβλέψεις για το φόρο εισοδήματος- κυρίως έσοδα από παρακράτηση- για άλλη μια χρονιά φαίνονται προβληματικές, ενώ και οι εισπράξεις από ΦΠΑ δείχνουν κόπωση λόγω φοροδιαφυγής και μείωσης κατανάλωσης.

Πάντως από την κρησάρα του ΔΝΤ θα περάσει το υπερπλεόνασμα του 2017 ενώ με τα υφιστάμενα στοιχεία θα γίνουν προβολές για τους στόχους το 2018 και το 2019 που είναι κλειδωμένοι στο 3,5% του ΑΕΠ. Ενδεχομένως κάποιες από τις τεχνικές συναντήσεις και κυρίως αυτές με τα στελέχη από την Πανεπιστημίου 37 ή από την οδό Νίκης να πραγματοποιηθούν εκτός των τειχών των ελληνικών υπουργείων αλλά στα γραφεία που διατηρεί το Ταμείο στην Αθήνα.

Πηγή: newsbeast.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ