Σαφές μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με αστερίσκους αποστέλλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σαφές μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με αστερίσκους αποστέλλει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ή θα υπάρξει λύση για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το Πρόγραμμα» είπε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνομιλία που είχε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Ζητώ μια καθαρή λύση, που είναι και προς το συμφέρον όλων».

Ο Αλ. Τσίπρας, μάλιστα, συζήτησε με την Αγκ. Μέρκελ και το ενδεχόμενο να μην προκύψει τελικά λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, παρότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύτηκε να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σε μια τέτοια περίπτωση, το θέμα θα τεθεί στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου, μία εβδομάδα μετά το νέο κρίσιμο Eurogroup. «Προτιμώ τη λύση να τη δώσει ο Σόιμπλε», φέρεται να είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου η Αγκ. Μέρκελ που -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- συμφώνησε σε μια τέτοια εξέλιξη.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διευκρινίζουν, μάλιστα, πως η πρόταση του Eurogroup για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος -και όχι «σπασμένη λύση»- αποτελεί βάση για συζήτηση. 

Αλλωστε, κατά τις ίδιες πηγές, μια συμφωνία που θα προσδιορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγεί στη συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς επιφυλάξεις και θα ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αυτή τη στιγμή αποτελεί τον μεγάλο στόχο της Αθήνας. Και για τη συμφωνία αυτή θα μπορούσε να υπάρξει στο προσεχές Eurogroup ένας συμβιβασμός, έστω και επώδυνος.

ΠΗΓΗ: REALNEWS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ