Τι έγινε στο “debate” του EBEA

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
15 Σεπτεμβρίου 2015 | Πολιτική Οικονομία
Συζήτηση εκπροσώπων των κομμάτων με θέμα «Προτάσεις οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης».

H συνεργασία μεταξύ των κομμάτων καθώς και οι προτεραιότητες της μετεκλογικής Ελλάδας, ήταν τα βασικά θέματα στη χθεσινή συζήτηση που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ με θέμα «Προτάσεις οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο Δημήτρης Μάρδας, τ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, υποψήφιος Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε  στο ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. τονίζοντας πως είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστούν τα δύο κόμματα αφού οι διαφορές τους είναι πολύ μεγάλες.  Χαρακτήρισε έγκλημα την παραχώρηση των ορυχείων χρυσού για 12 εκ. ευρώ όταν οι υπεραξίες που προσφέρουν είναι 500 εκ. ευρώ ενώ ανάλογο χαρακτηρισμό επεφύλασσε και για την πώληση του ΟΠΑΠ και του Ελληνικού για 900 εκ. ευρώ τη στιγμή που, όπως είπτε,  η τιμή που έπρεπε να δοθεί ήταν μερικά δις. ευρώ. Σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις εργασίας δεν αποτελούν άλλοθι  για  όλα τα άλλα. Επίσης, αναρωτήθηκε εάν «υπάρχει κάτι νέο στο ανθρώπινο κεφάλαιο των κομμάτων που να δείχνει ότι δεν θα επαναληφθούν όσα συνέβησαν στο παρελθόν;»

Από την μεριά του,  κ. Χρήστος Πρωτόπαππας, π. Υπουργός, Υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και παρακολούθησης κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ   στάθηκε ιδιαίτερα στο πλήθος των προαπαιτούμενων που έρχονται μετά τις εκλογές αναφέροντας ότι 6 σελίδες είναι μόνο οι τίτλοι τους και αντιστοιχούν σε 10-15 νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν μέσα σε λίγες μέρες. Υπογράμισε ότι αυτές οι εκλογές είναι πιο επικίνδυνες από τις προηγούμενες καθώς η οικονομία είναι στα όριά της και δεν υπάρχει άλλος χρόνος και πρόσθεσε πως «το εκλογικό σώμα πρέπει να αναλάβει μέρος της ευθύνης και να μην ψηφίζει πιστεύοντας ψέμματα. Η μόνη έξοδος από το αδιέξοδο σημείωσε είναι να δεσμευθούν όλοι ότι θα στηρίξουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι δύο επόμενες αξιολογήσεις του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Το Grexit είναι στην αυλή μας και με άφρονες πολιτικές μπορεί να μπει στο σπίτι».

Στις πιεστικές ημερομηνίες και το βαρύ φορτίο της επόμενης κυβέρνησης αναφέρθηκε και ο Μάκης Βορίδης, π. Υπουργός Υγείας, Βουλευτής Αττικής ΝΔ, τονίζοντας την ανάγκη πολιτική σύμπνοιας και σταθερότητας προκειμένου να προχωρήσει ανεμπόδιστα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη υπάρχει ανάγκη για μια κυβέρνηση που θα έχει πλήρες πρόγραμμα και δεν θα κάνει  μόνο οτι προβλέπει το μνημόνιο. Επίσης τόνισε πως η ΝΔ έχει ξεκάθαρη πολιτική συνεργασιών κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν.

Την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας για την έξοδο από την κρίση επεσήμανε στο χαιρετισμό του και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος σημειώνοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψε σε κανονική λειτουργία η οικονομία και η αγορά.

Τέλος, ο κ Χάρης Θεοχάρης, π. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Βουλευτής Β' Αθηνών με το ΠΟΤΑΜΙ, επεφύλαξε δριμεία κριτική  στον τρόπο που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι  όποια ισοδύναμα πρότεινε η κυβέρνηση ήταν χειρότερα από τις αρχικές προτάσεις. Όπως ανέφερε για να μείνει το ρεύμα στο 13% μπήκε το 23% ΦΠΑ στην παιδεία, ενώ τόνισε ότι ο φόρος εισοδήματος είναι ο πιο υφεσιακός φόρος. Ο φόρος στο 29% στις επιχειρήσεις θα χτυπήσει την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα είπε, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τις επιχειρήσεις για να περάσει τις μειώσεις για να μη φανεί ότι τις κάνει ο ίδιος. Τέλος αναφέρθηκε στα capital controls λέγοντας ότι πρόκειται για έγκλημα κατά της χώρας που προκάλεσε μείωση της δραστηριότητας κατά 50% και μείωση το ΑΕΠ κατά 1% στην κάθε μια από τις 2 εβδομάδες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ