Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιάζει ο πρώτος κάθετος κήπος σε δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21 Ιανουαρίου 2019 | Πολιτική Οικονομία
Δύο έργα παρεμβάσεων εξοικονόμησης νερού και ενέργειας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στον δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος της πόλης. Πρόκειται για τα έργα του κάθετου κήπου στην πρόσοψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος και του Δημοτικού Κολυμβητήριου Τούμπας.

Δύο έργα παρεμβάσεων εξοικονόμησης νερού και ενέργειας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στον δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος της πόλης.

Πρόκειται για τα έργα του κάθετου κήπου στην πρόσοψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος και του Δημοτικού Κολυμβητήριου Τούμπας, που υλοποιήθηκαν από το δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το διεθνή οργανισμό Clobal Water Partnership-Mediterranean (GWP-Med), στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συλλογή Ομβρίων Υδάτων».

Ο καταπράσινος κάθετος κήπος

Το έργο στην πρόσοψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, αποτελεί τον πρώτο κάθετο κήπο σε δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα, επιφάνειας 50 τμ, που αξιοποιεί το βρόχινο νερό με σκοπό την αύξηση του αστικού πρασίνου, την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου και του μικροκλίματος της περιοχής.

«Το βρόχινο νερό καθώς πέφτει συλλέγεται στην οροφή του κτιρίου και αυτό ποτίζει τον κάθετο κήπο που είναι υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που φέραμε από την Αυστραλία» επισημαίνει η Senior Programme Officer της Global Water Partnership-Mediterranean, Κωνσταντίνα Τόλη. «Το νερό δεν είναι μόνο αυτό που έρχεται από την βρύση μας. Το βρόχινο νερό αντί να πλημμυρίζει τους δρόμους μας όταν έχουμε μεγάλες βροχοπτώσεις, θα μπορούσε να αυξάνει το πράσινο μέσα στην πόλη» καταλήγει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι τα φυτά που τοποθετήθηκαν στον κάθετο κήπο είναι ανθεκτικά για μεγαλύτερη διάρκεια στις παγωνιές.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, για το έργο σημείωσε πως «η διαχείριση των όμβριων υδάτων πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες και πολιτικές του δήμου και τώρα και αύριο».

Το δημοτικό κολυμβητήριο Τούμπας

Οι παρεμβάσεις που έγιναν στο δημοτικό κολυμβητήριο αφορούσαν κατά κύριο λόγω την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

«Η συνεργασία μας με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership-Mediterranean, έγινε πριν από ένα μήνα. Μέσα στον μήνα αυτό καταφέραμε να εγκαταστήσουμε διακόπτες με βαλβίδες αυτόματου πλυσίματος στα ντουζ, αντικαταστήσαμε σπασμένα καζανάκια, και πολλά άλλα» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

«Στο κολυμβητήριο υπήρχε μεγάλη κατανάλωση νερού. Ο κόσμος θεωρεί ότι σε ένα κολυμβητήριο είναι μόνο η πισίνα. Όμως η κατανάλωση του νερού που θα γίνει μέσα από το ντουζ που κάνουν οι επισκέπτες πριν και μετά αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση νερού σε ένα κολυμβητήριο» υποστηρίζει η κ. Κωνσταντίνα Τόλη, τονίζοντας ότι με τις κατάλληλες θερμουδραυλικές εργασίες που έγιναν, υπάρχει εξοικονόμηση νερού και ενέργειας της τάξεως του 20% .

Το πρόγραμμα "Συλλογή Ομβρίων Υδάτων"  χρηματοδοτήθηκε με 5 εκ. δολάρια από το ίδρυμα της Coca Cola με συγχρηματοδότηση από εθνικές και τοπικές αρχές.

Πηγή: makthes.gr, tv100thessaloniki, thefestival.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ