Σύρος: Χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στην Ερμούπολη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21 Μαΐου 2019 | Πολιτική Οικονομία
Άκρως θετικές εξελίξεις καταγράφονται για την Ερμούπολη της Σύρου, μετά από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, να γνωστοποιήσει τον πίνακα με τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου πανελλαδικά, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να κατοχυρώνει ποσό ύψους 1.340.940,19 ευρώ, προκειμένου να αναβαθμίσει το εμπορικό κέντρο του.

Άκρως θετικές εξελίξεις καταγράφονται για την Ερμούπολη της Σύρου, μετά από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, να γνωστοποιήσει τον πίνακα με τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου πανελλαδικά, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να κατοχυρώνει ποσό ύψους 1.340.940,19 ευρώ, προκειμένου να αναβαθμίσει το εμπορικό κέντρο του.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, στο πλαίσιο της συνέχισης της συμπόρευσης των δύο πλευρών, οι οποίες κατάφεραν και διεκδίκησαν τελικά εγκαίρως, ένα μεγάλο ποσό, που θα προωθηθεί στη βελτίωση των εμπορικών οδών της πόλης και κυρίως σε πεζόδρομους.

Το ύψος της χρηματοδότησης θα προκαλέσει επί της ουσίας παρεμβάσεις ανάπλασης σε κοινόχρηστους δημόσιους χώρους του εμπορικού κέντρου της Ερμούπολης και σημαντική βελτίωση των όψεων των εμπορικών καταστημάτων, ώστε ο επισκέπτης και ο πεζός κατά τη διάρκεια του περιπάτου του, να εισπράττει την εντύπωση πως βρίσκεται σε ένα ανοικτό mall.

Όπως είχε αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας, μετά από την κατοχύρωση της χρηματοδότησης, ο Δήμος, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του και η πλευρά των εμπόρων θα συνυπάρξουν σε ένα “τραπέζι” διαλόγου, ώστε να οριστικοποιήσουν και να συμφωνήσουν τον “χαρακτήρα” των επεμβάσεων στο ιστορικό κέντρο, με σκοπό την οικονομική τόνωση της αγοράς, αφού “τρέξουν” για τις εγκρίσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Αξίζει να υπενθυμιστεί μάλιστα, πως, εξαιρετικά αντανακλαστικά είχε επιδείξει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, προκειμένου να διεκδικήσει την εν λόγω χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης για το πρόγραμμα “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου” του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ , αφού πέραν της προετοιμασίας του ΔΣ, είχε πραγματοποιήσει και συνάντηση ενημέρωσης όλων των επιχειρηματιών του κέντρου.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εισπράττει ένα ακόμη μεγάλο ποσό για το κέντρο της Ερμούπολης, στο οποίο θα υπάρξει συνολική αναβάθμιση.

Πρέπει να γνωστοποιηθεί πως, από το Νότιο Αιγαίο έχει λάβει χρηματοδότηση για open mall τόσο η Κως, όσο και η Ρόδος, ενώ το Υπουργείο χρηματοδοτεί συνολικά τη δημιουργία 56 Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου πανελλαδικά με περισσότερα από 90 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα κύρια τμήματα των παρεμβάσεων στην Ερμούπολη, θα είναι οι πεζόδρομοι της Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, η πλατεία Άννης Κουτσοδόντη, οι οδοί Χίου, Πελοποννήσου και Κλώνου και Στεφ. Κυπαρίσσου, όπως και η Κωτσοβίλη.

“Πράσινο φως” από το Υπ. Οικονομίας

Αναφορικά με τις εξελίξεις που “πυροδοτούν” θετικά γεγονότα για την Ερμούπολη, εξέδωσε ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομίας, στο περιεχόμενο της οποίας ενημερώνει για τη χρηματοδότηση των 56 προτάσεων σε όλη την Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό 96 εκ. ευρώ.

Αυτούσια η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως: “Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ ανακοινώνουν τον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020».

Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. € και αυξήθηκε στα 96.3 εκατ. € προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Δήμους και Επιμελητήρια – Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα.

Με βάση τον αυξημένο προϋπολογισμό συνολικά πενήντα έξι (56) προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100%. Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν από Σχήματα συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων. Κάθε Σχήμα θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική”.

Πηγή: koinignomi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ