Συνάντηση Κοτζιά- Μαάς: Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20 Σεπτεμβρίου 2018 | Πολιτική Οικονομία
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας, Νίκος Κοτζιάς και Χάικο Μάας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Αθήνα επεσήμαναν την σπουδαία σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας, Νίκος Κοτζιάς και Χάικο Μάας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Αθήνα επεσήμαναν την σπουδαία σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία -όπως είπαν- αποτελεί «ιστορική ευκαιρία» και «λύση που κοιτά στο μέλλον για την ασφάλεια και την ανάπτυξη των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης».

Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς «η συμφωνία μας έβγαλε από τη φυλακή από την οποία μερικοί ονειρεύονται να ξαναμπούμε, αλλά δεν θα τους ακολουθήσουμε». Υπογράμμισε, δε, τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως χώρα για την περιοχή και τη συμβολή της Ελλάδας στη μείωση των εντάσεων, παραθέτοντας στον Γερμανό ομόλογό του τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας στην περιοχή.

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ θα κερδηθεί και θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και στη συνέχεια η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Ακόμα εξέφρασε την πεποίθησή του και για την υπερψήφιση της συμφωνίας στην ελληνική βουλή, σημειώνοντας πως «είναι μία συμφωνία που βλέπει στο μέλλον, μια καλή συμφωνία». Από την πλευρά του, ο κ. Μάας εξήρε τη συμβολή του Νίκου Κοτζιά για την θετική κατάληξη της συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως «ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής» καθώς, αυτή θα συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής αλλά και της Ευρώπης.

«Είναι μία ιστορική ευκαιρία και πρέπει να πω ότι χωρίς τη δική σου προσωπική δέσμευση και την υπομονή και επιμονή που επέδειξαν αμφότερες οι πλευρές δεν θα είχαμε φτάσει εκεί, κάτι που μπορεί να μη χαροποιεί όλους, ωστόσο αυτό είναι μια ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία θα υλοποιηθεί, διότι συμβάλλει στη συμφιλίωση των δύο λαών. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ