Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, και ο Κύπριος Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Reuven Rivlin

Με σφραγίδα στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο έκλεισαν οι εργασίες της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για θέματα Διασποράς που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, και ο Κύπριος Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Reuven Rivlin, συνοδευόμενοι από τον επικεφαλής του φορέα “Jewish Agency for Israel”, Isaac Herzog.

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συμφώνησαν επί των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν σχετικά με τα νεαρά μέλη των Ομογενειών τους, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο στη Τριμερή Συνάντηση Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών κ.κ. Τσίπρα και Νετανιάχου και του Προέδρου Αναστασιάδη. Συναφώς, αποφασίστηκε όπως η πρώτη δράση, η οποία θα αφορά σε νέους 25-35 ετών, να πραγματοποιηθεί τέλη Αυγούστου.

«Πέντε νέοι από κάθε Ομογένεια θα πραγματοποιήσουν ένα κοινό ταξίδι σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο, τρεις μέρες σε κάθε χώρα, για να γνωρίσουν από κοντά τις πατρίδες των γονέων ή παππούδων τους», δήλωσε ο κ. Κουίκ. «Από Ελλαδικής πλευράς θα φέρουμε νέους από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη και Υποσαχάρια Αφρική. Θα ζητήσω να γίνει επιλογή με συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν σπουδές και εργασιακό πλαίσιο. Κορίτσια και αγόρια που ήδη ξεχώρισαν ή υπόσχονται πολλά στον τομέα εργασίας που επέλεξαν».

Στη τριμερή που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα, πήραν επίσης μέρος οι επικεφαλής ομογενειακών οργανώσεων των τριών χωρών. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Νίκος Λαρυγγάκης (AHI), Νίκος Παγώνης (Πρόεδρος μείζονος Περιφέρειας Μόντρεαλ Καναδά) και Φάνος Πιτίρης (AHEPA - Ύπατος Κυβερνήτης Ευρώπης).

Πριν την αναχώρησή τους από το Ισραήλ, οι κ.κ. Κουίκ και Φωτίου μαζί με μέλη των αντιπροσωπειών τους, επισκέφθηκαν την ΑΘΜ τον τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’ και στη συνέχεια προσκύνησαν στον Πανάγιο Τάφο στο Ναό της Αναστάσεως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ