Στην τελική ευθεία οι νέες ταυτότητες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18 Μαρτίου 2019 | Πολιτική Οικονομία
Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων, με τις νέες που θα φέρουν εξελιγμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων με τις νέες που θα φέρουν εξελιγμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο εκκρεμούσε επί σειρά ετών και η καθυστέρηση στην υλοποίησή του είχε δημιουργήσει τρίβες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα περιέχουν το ονοματεπώνυμο του κατόχου, την ημερομηνία γέννησης, το φύλο, την ιθαγένεια, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, την ομάδα αίματος, το ΑΜΚΑ, καθώς και ψηφιακό δακτυλικό αποτύπτωμα. 

Το κόστος αντικατάστασης, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι των νέων ταυτοτήτων θα φτάσει τα 7 ευρώ.

Οι ψηφιακές προδιαγραφές ασφαλείας των νέων ταυτοτήτων θα χωρίζονται σε 7 ζώνες:

Εμπρόσθια όψη

Ζώνη 1: Αριθμός Ταυτότητας (card number)
Ζώνη 2: Φύλο/Sex (Αρρεν/Θήλυ-Male/Female), Επώνυμο, Ονομα, Ημερομηνία Γέννησης, Ιθαγένεια
Ζώνη 3: Ημερομηνία Λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Εκδοσης
Ζώνη 4: Υπογραφή Κατόχου
Ζώνη 5: Φωτογραφία

Οπίσθια όψη

Ζώνη 6: Ονομα Πατέρα, Ονομα Μητέρας, Τόπος Γέννησης, Ημερομηνία Εκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα
Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (Machine Readable Zone-MRZ)

Φυσικά, στη νέα ταυτότητα έχουν τοποθετηθεί ο θυρεός Ελληνικής Δημοκρατίας, το όνομα της χώρας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/HELLENIC REPUBLIC), ο τύπος εγγράφου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ/IDENTITY CARD), το σήμα ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), το ενσωματωμένο RFID chip.
Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης περιέχονται: φωτογραφία, στοιχεία κατόχου, ύψος κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας), στοιχεία που απαιτούνται για υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δήμος εγγραφής, αριθμός δημοτολογίου, τόπος έκδοσης δελτίου.

Ο τύπος του δελτίου ταυτότητας, όπως περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, είναι μορφότυπο σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO (International Civil Aviation Organization-Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Περιλαμβάνει:

– Ζώνη οπτικής εξέτασης
– Μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη
– Ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης σύμφωνα με τα πρότυπα ICAO για τα μηχανικώς αναγνώσιμα ταξιδιωτικά έγγραφα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ