ΣΕΤΕ: Να ξεκινήσει άμεσα η χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
29 Οκτωβρίου 2014 | Πολιτική Οικονομία
Μετά τα θετικά αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών

Την άμεση έναρξη χρηματοδότησης των τραπεζών προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και την ταχύτατη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να στηριχθούν οι υγιείς επιχειρήσεις, ζητά ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, μετά τα θετικά αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών.

 Όπως σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης «Ενώ οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. Ευρώ, λόγω της αύξησης του τουρισμού μας, η πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, συνεχίσθηκε με αρνητικούς ρυθμούς  της τάξης του -3,5% και τον Σεπτέμβριο.

Τώρα, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την μη επαρκή χρηματοδότηση, σε λογικό κόστος, της πραγματικής οικονομίας και των τουριστικών επιχειρήσεων. Οι εξαιρετικές επιδόσεις και προοπτικές του τουριστικού τομέα -η συμβολή του οποίου πλέον ανέρχεται συνολικά σε 17 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα, η συμμετοχή του στο ΑΕΠ έχει αυξηθεί σε επίπεδα άνω του 20%, ενώ παράλληλα προσέθεσε το πρώτο επτάμηνο του 2014 115.000 νέες θέσεις εργασίας- μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω μόνο με επενδύσεις σε νέες αλλά και υφιστάμενες, κυρίως μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισημαίνει «Η Πολιτεία και οι τράπεζες πρέπει να διαχειρισθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια και να στηρίξουν άμεσα τις βιώσιμες και υγιείς τουριστικές επιχειρήσεις, με διαγραφή των προσαυξήσεων υπερημερίας, με επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και εξορθολογισμό των επιτοκίων. Εξάλλου, το συνολικό ύψος δανεισμού προς τον τουρισμό είναι της τάξης των 6-7 δισ. Ευρώ, δηλαδή υποπολλαπλάσιο του ετήσιου κύκλου εργασιών του τομέα. Οι βιώσιμες τουριστικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, είναι έτοιμες να συνδράμουν δυναμικά στην αναθέρμανση της οικονομίας εάν τους παρασχεθούν βιώσιμες λύσεις χρηματοδότησης τόσο για επενδύσεις σε ανακαινίσεις και επεκτάσεις, όσο και για κεφάλαια κίνησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ