Πτώση των τουριστικών αφίξεων σε Σκιάθο και στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
26 Ιουνίου 2019 | Πολιτική Οικονομία
Επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα οι δυσοίωνες προβλέψεις για την τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού στη Μαγνησία, καθώς και οι πληροφορίες από την «ατμομηχανή» της τοπικής τουριστικής αγοράς, τη Σκιάθο, κάνουν λόγο για μειωμένες αφίξεις.

Επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα οι δυσοίωνες προβλέψεις για την τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού στη Μαγνησία, καθώς και οι πληροφορίες από την «ατμομηχανή» της τοπικής τουριστικής αγοράς, τη Σκιάθο, κάνουν λόγο για μειωμένες αφίξεις.
Η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη, δήλωσε χθες, μιλώντας στην πρωινή ζώνη του Ράδιο Ακρόαμα, ο τουριστικός πράκτορας και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλ. Ευσταθίου. Σχολιάζοντας την κόπωση στην τουριστική αγορά, τόσο την ελληνική όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, την απέδωσε σε μια συνηγορία αρνητικών συγκυριών, όπως η ανασφάλεια του Brexit, που βιώνουν φέτος οι Βρετανοί, από τους οποίους όσοι καταφθάνουν ακόμη στις Βόρειες Σποράδες, δεν ξοδεύουν όσα ξόδευαν παλαιότερα.

Επίσης ο καλός καιρός που επικρατεί στη δυτική και βόρεια Ευρώπη, με κύμα καύσωνα μάλιστα να σαρώνει χώρες όπως η Γερμανία, αποτρέπει τους βορειοευρωπαίους να ταξιδέψουν, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Ευσταθίου, επέστρεψαν στην τουριστική αγορά δυναμικά χώρες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο. Αναφορικά με την Τουρκία ο κ. Ευσταθίου επισήμανε πως είναι φθηνή χώρα, καθώς υποτιμήθηκε πολύ η λίρα, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα το κόστος παραμένει υψηλό, διότι τα έξοδα για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι ανελαστικά και δεν μειώνονται.
«Για πρώτη χρονιά έρχονται πτήσεις με άδειες θέσεις, παρ’ ότι οι ξενοδόχοι κάνουν μεγάλες προσφορές», πρόσθεσε ο κ. Ευσταθίου.

«Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό για τον προγραμματισμό των επόμενων ετών, διότι οι αεροπορικές εταιρείες θα μειώσουν τις θέσεις προς τη χώρα μας», τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού του Παπαδιαμάντη, που χαρακτήρισε την φετινή χρονιά δύσκολη.
Πάντως και φέτος και παρά τη μείωση στην τουριστική αγορά των Β. Σποράδων κυριαρχούν οι Βρετανοί, οι Ιταλοί και οι Σκανδιναβοί.

Στη χερσαία Μαγνησία

«Νεκρή» εμφανίζεται η τουριστική κίνηση στη χερσαία Μαγνησία, λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και οι ξενοδόχοι προβλέπουν αναδουλειά και δύσκολη κατάσταση για τον τρέχοντα μήνα, με τη μείωση να φθάνει το 18%.
Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι αν οι εκλογές είχαν τελειώσει με τον δεύτερο γύρο της 2ας Ιουνίου, όπως έγινε και το 2015, από την επόμενη μέρα θα άρχιζαν οι κρατήσεις και από το εξωτερικό.
Για τον Ιούλιο και Αύγουστο η κατάσταση εμφανίζεται πάντως σαφώς καλύτερη.
Σχετικά με την κίνηση στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, η κατάσταση δεν είναι και τόσο καλή, καθώς δεν έρχεται φέτος από τις Βρυξέλλες η πτήση της TUI δύο φορές την εβδομάδα. Συνολικά από πέρυσι οι πτήσεις είναι τρεις λιγότερες, αφού ακύρωσαν και οι Ισραηλινοί από Τελ Αβίβ, ενώ και οι πληρότητες τόσο της Easy Jet, όσο και της Thomas Cook έχουν «σκαμπανεβάσματα. Στα ίδια με τα περυσινά ποσοστά κινούνται οι πληρότητες της Austrian.
Μειωμένες είναι και οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου, ενώ ελπίδες στρέφονται προς τους Βαλκάνιους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που άλλη μια χρονιά αναμένονται οδικώς στον Βόλο και το Πήλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ