“Πράσινο φως” από το Eurogroup για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08 Μαρτίου 2016 | Πολιτική Οικονομία
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Το «πράσινο φως» για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα «άναψαν» οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την αποψινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα  θα αρχίσουν να έρχονται στη χώρα μας οι εκπρόσωποι των θεσμών με την Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) να αναμένεται στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά και απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά.

Η επιστροφή των θεσμών θα σηματοδοτήσει τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, πρόσθεσε. Η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει πολύ σύντομα, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως πριν από τη αξιολόγηση δε μπορούμε να μιλήσουμε για νούμερα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 , θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο "συμπαγές" πακέτο μέτρων και πρόσθεσε ότι μέρος της λύσης ίσως θα πρέπει να είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι βασικοί παράγοντες στη συζήτηση για το χρέος είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τη φορολογία, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup συνεχάρη επίσης την Κύπρο για την έξοδό της από το μνημόνιο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συμφωνία για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, συμπληρώνοντας πως είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εντός χρονοδιαγράμματος.

Ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε ότι η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί σε μια σειρά από θέματα: στη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στη φορολόγηση εισοδήματος, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup,  ενώ στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της όλης διαδικασίας. Όπως είπε, η ομάδα του ESM  θα βρίσκεται αύριο Τρίτη στην Αθήνα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τα έσοδα το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν περισσότερα απ' ό,τι αναμενόταν, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.

Υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι στενά και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθύμισε ότι 21 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον ESM, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών χρημάτων του προγράμματος (86 δισ. ευρώ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ