Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδύνει ελαφρώς από την αρχή του έτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει χάσει την ισχύ της προκαλώντας ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σκέψεις για τροποποίηση της νομισματικής πολιτικής, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδύνει ελαφρώς από την αρχή του έτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει χάσει την ισχύ της προκαλώντας ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σκέψεις για τροποποίηση της νομισματικής πολιτικής, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

"Είναι γεγονός ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης γνωρίζουν, σε διαφορετικό βαθμό κάποια επιβράδυνση της ανάπτυξης ή χάνουν κάποια ορμή", ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

"Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε σε επίπεδα πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, ενώ η επιβράδυνση ακολούθησε μία περίοδο πολύ ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας άρα η κάποια ομαλοποίηση ήταν αναμενόμενη", πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, αλλά συνεχίζει να νιώθει εμπιστοσύνη στην επίτευξη του στόχου για σύγκλιση του πληθωρισμού προς το επίπεδο του 2%.

Υπενθύμισε ότι "η επίτευξη του στόχου υπόκειται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της διευκολυντικής πολιτικής" και επανέλαβε το μήνυμα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δείχνει "σύνεση, υπομονή και επιμονή" στη νομισματική της πολιτική.

"Η ευρεία στήριξη από τη νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι αναγκαία προκειμένου να συνεχίσουν να συσσωρεύονται πιέσεις στον πληθωρισμό" ανέφερε.

Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να περιμένει πως τα επιτόκια "θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο".

Όσον αφορά την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως "μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί".

Κίνδυνος ο προστατευτισμός στο εμπόριο

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκρουσε και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση του προστατευτισμού στο παγκόσμιο σημειώνοντας ότι παραμένουν μεγάλες αβεβαιότητες καθώς δεν είναι γνωστά όλα τα μέτρα που σχεδιάζει να δρομολογήσει η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και τα πιθανά αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων στο αμερικανικό 10ετές πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο του 3% ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η "αύξηση είναι αναμενόμενη".

"Θα πρέπει να δείτε τη διαφορετική θέση στην οποία βρίσκεται η αμερικανική οικονομία, με την ανεργία να έχει διολισθήσει κάτω και από το 4%, αλλά και τα πρόσφατα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης της αμερικανικής κυβέρνησης. Άρα είναι μια φυσιολογική εξέλιξη", εξήγησε.

Τραπεζική ένωση

Ερωτηθείς για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για την τραπεζική ένωση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την πορεία των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους μήνες. 

"Δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος τελευταία, διεξάγονται σημαντικές συζητήσεις και σε κάποιο βαθμό πολιτικές συζητήσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών το 2012 να προχωρήσουν στην τραπεζική ένωση, στο ταμείο εξυγίανσης, στη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έγιναν για να αντιμετωπιστούν τα τρωτά σημεία της Ευρωζώνης που είχαν έρθει στην επιφάνεια λόγω της κρίσης", ανέφερε.

"Είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος… αλλά από την πλευρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να έχουμε συμβουλευτικό ρόλο" πρόσθεσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο  πρόεδρος της ΕΚΤ στράφηκε στον αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο ο οποίος αποχωρεί από το Δ.Σ. για να τον ευχαριστήσει για την προσφορά του στις κρίσιμες θέσεις που υπηρέτησε τα τελευταία χρόνια.

"Η παρουσία σου στο Δ.Σ. υπήρξε καταλυτική στην ανάληψη κρίσιμων αποφάσεων και είναι με τη μνήμη αυτών των υπηρεσιών που πρόσφερες και του πάθους που πάντα έδειχνες που θα σε θυμόμαστε", ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Πηγή: capital.gr 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ