Πιο ελεύθερη σε σχέση με το παρελθόν θα είναι στο εξής η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζοντας πως πλέον η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. 

Πιο ελεύθερη σε σχέση με το παρελθόν θα είναι στο εξής η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζοντας πως πλέον η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα

Αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος ο κος Ντομπρόβσκις δεν απέκλεισε ορισμένα εξ αυτών να συνδέονται με την τήρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, άφησε όμως να φανεί ότι θα υπάρχει ένας σχετικά αυξημένος βαθμός ελευθερίας στη λήψη των αποφάσεων από την ελληνική κυβέρνηση, σε ότι αφορά την αξιοποίηση τυχόν δημοσιονομικού χώρου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει μόνη ή σε συνεργασία με τους Θεσμούς ο κος Ντομπρόβσκις είπε ότι είναι κάπως περίπλοκο το θέμα, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι κατ’ αρχήν θα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά θα υπάρχει μια συζήτηση σε σχέση με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας του τρόπου αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου. Προσέθεσε ευθύς αμέσως δε, ότι η Ελλάδα από τον επόμενο Οκτώβριο επιστρέφει στην κανονικότητα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», καθώς θα πρέπει να υποβάλει έως τις 15 του μήνα, όπως όλα τα κράτη μέλη, το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  ανέδειξε τις διατυπώσεις του κου Ντομπρόβσκις αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», επαναλαμβάνοντας αυτό που έχει πει πολλές φορές, ότι την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα δεν θα συζητάμε πλέον με τους Θεσμούς πώς θα φτάσουμε στους στόχους αλλά αν αυτοί επιτυγχάνονται. «Το πώς θα ξοδέψουμε το υπερπλεόνασμα είναι, κυρίως, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».

Σε ότι αφορά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup ο κος Τσακαλώτος είπε ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, αυτό συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2017, υπάρχουν όμως διάφοροι συνδυασμοί που μπορείς να το κάνεις αυτό. Το πώς ακριβώς θα γίνει είναι αυτό που θα αποφασιστεί την Πέμπτη.

Τέλος ο κος Ντομπρόβσκις επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της διαφύλαξης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ από την απάντησή του σε σχετική ερώτηση προκύπτει ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 είναι κλειδωμένος. Πληροφορίες αναφέρουν όμως, κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου θα γίνει συζήτηση αναφορικά με τον ακριβή προσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα την περίοδο 2023-60, ο οποίος με βάση τις μέχρι σήμερα αποφάσεις έχει τεθεί ασαφώς σε πάνω από 2%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ