Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20 Δεκεμβρίου 2013 | Πολιτική Οικονομία
Υπεγράφη ΚΥΑ των υπουργών Τουρισμού και Υγείας

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα παρουσιάστηκε χθες σε συνάντηση εργασίας που οργάνωσαν τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα «ο ιατρικός τουρισμός στην πράξη».

Η υπουργός, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται για την προώθηση αυτής της ειδικής μορφής τουρισμού, καθώς και στη σημασία της υπογραφής της Κοινής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Τουρισμού και Υγείας για την εξέλιξη του τομέα. «Ως χώρα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Υποδομές στον τουρισμό και την υγεία, επιστήμονες και επαγγελματίες με επάρκεια», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Γι αυτό και επιμένουμε στον όρο medical tourism, έναντι του διεθνώς αποκαλούμενου medical travel».

Επίσης επισήμανε τα οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, όπως: την ενίσχυση του τουρισμού πόλεων (city break), την εισροή εσόδων στην οικονομία, τον εκσυγχρονισμό του τομέα υγείας,  την απασχόληση και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Μάλιστα η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι στόχος είναι η Ελλάδα μέσα από την ανάπτυξη μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό να καθιερωθεί πολύ σύντομα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής.

Ειδικότερα, τα πρώτα απαραίτητα βήματα που γίνονται αυτό το διάστημα είναι :

- Ολοκλήρωση της σύνθεσης του προϊόντος και σύνδεση του ιατρικού τομέα με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.

- Προώθηση και προβολή μέσω του ΕΟΤ με όλα τα σύγχρονα εργαλεία του marketing, μετά από συγκεκριμένες και στοχευμένες έρευνες αγοράς του εξωτερικού.

- Επαφή και επιλογή των facilitators: ο ενδιάμεσος μεταξύ του παρόχου και του ασθενή - χρήζει μεγάλης προσοχής. Οι facilitators πρέπει να είναι εξειδικευμένοι και συνδεδεμένοι με τα αντίστοιχα διεθνή δίκτυα.

- Ανάδειξη και η ενίσχυση των ιατρικών ειδικοτήτων στις οποίες πράγματι μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έχει να επιλύσει θέματα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν και αντικείμενο των μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας. «Υπάρχουν νομοθετικά κενά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη, τόσο η προώθηση, όσο και η επίτευξη επενδύσεων που είναι από τα μεγάλα ζητούμενα», κατέληξε η κ. Κεφαλογιάννη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ