«Ναι» των εργοδοτών σε μια προσωρινή αύξηση των εισφορών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
07 Ιανουαρίου 2016 | Πολιτική Οικονομία
ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ προτείνουν αύξηση 1% έναντι 1,5 που προτείνει η κυβέρνηση

Με κοινή πρόταση-θέση ως προς την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου, νωρίτερα σήμερα το πρωί, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων, στο πλαίσιο της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εν όψει της προώθησης στη Βουλή της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό.

Υποδεχόμενος τις ηγεσίες των φορέων ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί «κοινωνική ευθύνη» για την κυβέρνηση και όλους τους φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας «να κάτσουμε να βρούμε τις βέλτιστες επιλογές που θα διαμορφώσουν τη δυνατότητα να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». Συνεπώς, όπως τόνισε, η ευθύνη βαραίνει τις πλάτες όλων, «να κάνουμε προτάσεις που θα είναι και βιώσιμες, θα έχουν μια προοπτική, αλλά θα διακατέχονται και από μια αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης».

Από την πλευρά τους, οι ηγεσίες του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ φαίνονται διατεθειμένες να αποδεχτούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2016 έως τις 31/12/2018, αντιπροτείνοντας ωστόσο η αύξηση να είναι κατά 1 μονάδα (0,5% και 0,5% μεταξύ εργοδότη-εργαζομένου) αντί 1,5% που προτείνει η κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ) «λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι επικεφαλής των τεσσάρων φορέων, συζήτησαν  για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των εργοδοτών «αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των Κοινωνικών Εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:

1)         Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο

2)         Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

3)         Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η ΕΣΕΕ μπορεί να δεχθεί την αύξηση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών, αλλά δεν δέχεται τις υπερβολές στον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Σίγουρα απαιτούνται λεπτομερείς διευκρινίσεις και ερμηνείες στην πρακτική εφαρμογή ενός κυριολεκτικά νέου Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο πολύ λίγα κοινά έχει με το εν ισχύ εθνικό ασφαλιστικό σύστημα και από όλα όσα γνωρίζουμε».

Σε ό,τι αφορά την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων τάσσονται κατηγορηματικά αντίθετοι, καθώς όλοι θεωρούν ότι θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία και θα προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές στις επιχειρήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ