«Μαραθώνιος» διαπραγματεύσεων για την συμφωνία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
16 Νοεμβρίου 2015 | Πολιτική Οικονομία
Συμφωνία μέχρι στιγμής μόνο για την προστασία της κατοικίας των ευάλωτων ομάδων – Νέο ραντεβού της κυβέρνησης με τους δανειστές στις 2 μ.μ.

Τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, καθώς και η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων εξακολουθούν να χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές. Παρά τις διαβουλεύσεις που διήρκεσαν 17 ώρες, από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι τις 5 σήμερα το πρωί, συμφωνία δεν επετεύχθη. Για τον λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν εκ νέου συνάντηση σήμερα στις 2 μ.μ.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς οι δύο πλευρές φέρεται να συμφωνούν στην κάλυψη του 25% των δανειοληπτών, ουσιαστικά των πιο ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων. Αυτό που αναζητείται τώρα είναι η κάλυψη μέχρι του 58% των δανειοληπτών μέσα από τον καθορισμό επιπλέον ασφαλιστικών δικλείδων, προκειμένου να αποκλείονται οι "στρατηγικοί κακοπληρωτές". Με άλλα λόγια μέσα από διάφορα κριτήρια δανειολήπτες που ανήκουν σε μια υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία, στη λεγόμενη μεσαία τάξη και ήταν μέχρι πρόσφατα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά πλέον λόγω της κρίσης έχουν εισοδηματικές απώλειες θα μπορούν να υπάγονται στον "νόμο Κατσέλη". Τα κριτήρια αυτά θα μπορούσαν να είναι ο χρόνος και το ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους -κάτι που είχε ισχύσει για παράδειγμα με τη ρύθμιση Χατζηδάκη- καθώς και η συνέπεια στις πληρωμές τα προηγούμενα χρόνια, αυτό δηλαδή που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό στο λεγόμενο “προφίλ του δανειολήπτη”.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική διαχείριση των κόκκινων δανείων αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι υπήρξε σύγκλιση, αλλά παραμένουν ακόμη μερικά σημεία "ανοιχτά". Στο θέμα αυτό οι διαφορές έχουν να κάνουν κυρίως με το ποια δάνεια θα μπορούν να εξαγοραστούν από ιδιώτες επενδυτές (η κυβέρνηση δεν θέλει να περιληφθούν τα στεγαστικά δάνεια και εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι θεσμοί αποκλείουν την εξαίρεση των επιχειρηματικών δανείων), καθώς και στο ποιοι θα είναι οι ιδιώτες επενδυτές που θα τα αγοράζουν. Η Αθήνα θέλει να συμπράττουν οι τράπεζες με τα επενδυτικά κεφάλαια (funds) και η όλη διαδικασία να εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ οι δανειστές αρχικά ζητούσαν να μην υπάρχουν όροι στο ποιοι τα εξαγοράζουν.

Αντιθέτως, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών συμφωνία επετεύχθη σε ό,τι  αφορά τα ζητήματα της διακυβέρνησης των τραπεζών και του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ