Μηνύματα υπέρ της Ελλάδας και μιας νέας διαπραγμάτευσης από ΗΠΑ, Γαλλία και Κομισιόν.
 

Μηνύματα στήριξης  της Ελλάδας και των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης για μια διαφορετική συμφωνία με τους δανειστές επεφύλασσε το  Σαββατοκύριακο. Παρά την ανησυχία που προκλήθηκε την Παρασκευή μετά την ένταση στην συνάντηση Βαρουφάκη –Νταισελμπλούμ, τις τελευταίες ημέρες  θετικές εξελίξεις δείχνουν να καταγράφονται όσον αφορά την περίφημη νέα διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους εταίρους της,  με διάφορες πλευρές να δείχνουν να συντάσσονται με την άποψη πως αφενός η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη αφετέρου η ανάπτυξη και η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορούν να έρθουν μονάχα με μέτρα λιτότητας.  Φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να προδικαστεί αλλά υπάρχουν σαφώς ενδείξεις πως υπάρχει γόνιμο έδαφος αν όχι για μια συμφωνία άμεσα τουλάχιστον για την παροχή χρόνου που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση με στόχο ένα νέο βιώσιμο πρόγραμμα.

«Όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN σημειώνοντας σε ερώτηση σχετική με την κατάσταση στην Ελλάδα πως «δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπιν το βράδυ της Κυριακής δήλωσε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική, σχεδόν δίωρη συνάντηση εργασίας που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη και επανειλλημένα διαβεβαίωσε για τη θέληση της Γαλλίας να «συνοδεύσει» τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της.

Συζήτησαν εφ' όλης της ύλης και σύμφωνα με τον κ. Σαπέν οι κοινές τους πεποιθήσεις βασίζονται σε 4 βασικά στοιχεία :Κατ' αρχάς η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη, ιδιαίτερα για την Ελλάδα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, να έλθει μέσα από τις επενδύσεις, και τέλος ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπουμε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που τονίζουν πως «η Ευρωπαίκή Επιτροπή και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ». Σε σχετικό  άρθρο, μάλιστα, στην Frankfurter Allgemeine Zeitung  γίνεται αναφορά σε κύκλους του Γιούνκερ και υποστηρίζεται ότι η Κομισιόν έχει καταρτίσει σχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας με χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνει η διαπραγμάτευση για μια κοινά αποδεκτή και αμοιβαία επικερδή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ