Κατρούγκαλος: "Οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί δεν μπορούν να λάβουν την ιδιότητα του πρόσφυγα"

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
04 Απριλίου 2018 | Πολιτική Οικονομία
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί παρότι δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία, δεν μπορούν επίσης να λάβουν και την ιδιότητα του πρόσφυγα εφόσον εμπλέκονται στο πραξικόπημα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί παρότι δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία, δεν μπορούν επίσης να λάβουν και την ιδιότητα του πρόσφυγα εφόσον εμπλέκονται στο πραξικόπημα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία. Δεν μπορούν  να παραδοθούν στην Τουρκία γιατί είμαστε κράτος Δικαίου και υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου άγου που το απαγορεύουν. Παράλληλα όμως οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, το οποίο εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι εφόσον εμπλέκονται στο πραξικόπημα , και τονίζω το εάν, ναι μεν δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία αλλά δεν μπορούν και να λάβουν την ιδιότητα του πρόσφυγα, όπως αυτό ορίζεται από τη σύμβαση της Γενεύης».

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση την απόφαση και για αυτό το ζήτημα θα τη λάβει η ελληνική δικαιοσύνη. Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τον Ερντογάν, ο κ. Κατρούγκαλος τις απέδωσε στη «διαφορά εκφραστικών μέσων και ύφους» , προσθέτοντας πάντως ότι την εξωτερική πολιτική τη χαράσσει ο πρωθυπουργός και ότι αυτή η πολιτική είναι η ίδια που εφαρμόζει και ο υπουργός Άμυνας.

Τέλος, ερωτηθείς για τα πρόσφατα κρούσματα εγκληματικότητας ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν μείωση των περιστατικών και χαρακτήρισε «επιτυχημένο» υπουργό τον Νίκο Τόσκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ