Κάτω από το όριο της φτώχειας το 96% των Ρομά στην Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
29 Νοεμβρίου 2016 | Πολιτική Οικονομία
Έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), βασισμένη σε συνεντεύξεις Ρομά σε εννιά χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι Ρομά στην Ευρώπη, καταδεικνύει νέα έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), βασισμένη σε συνεντεύξεις Ρομά σε εννιά χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, οι οικογένειες Ρομά ζουν σε άθλιες συνθήκες, αποκλεισμένες από την κοινωνία, ενώ τα παιδιά με περιορισμένη εκπαίδευση, έχουν μηδαμινές προοπτικές για το μέλλον.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης το 80% των Ρομά που ρωτήθηκαν διατρέχει κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με το μέσο όρο στην ΕΕ που ανέρχεται στο 17%. Στην Ισπανία (98%), την Ελλάδα (96%) και την Κροατία (93%), σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού των Ρομά που συμμετείχε στην έρευνα, έχει εισόδημα κάτω από το εθνικό όριο φτώχειας.

Το 30% ζει σε νοικοκυριά χωρίς νερό βρύσης, ποσοστό, ωστόσο, που στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερο (10%). Επιπλέον, το 46% δεν έχει εσωτερική τουαλέτα, ντους ή μπάνιο, ποσοστό που στην Ελλάδα ανέρχεται στο 35%.

Στην Ελλάδα, σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες (47%) ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα άτομο της οικογένειάς του πήγε για ύπνο πεινασμένος, τουλάχιστον μία φορά τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς η Ελλάδα εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά των Ρομά στην αμειβόμενη εργασία (43%), η οποία όμως φαίνεται να είναι ανεπαρκής για να καλύψει ακόμη και τις βασικές ανάγκες, όπως η τροφή.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων μόνο το 30% εργάζεται επί πληρωμής, σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ που ανέρχεται στο 70%.

Το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με την έκθεση, είναι μεγαλύτερο στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία. Στην Ελλάδα, το 81% των γυναικών Ρομά ηλικίας 16-24 δεν εργάζονται, ούτε βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, σε σύγκριση με το 38% των νεαρών ανδρών Ρομά.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν πως μόνο στην Ελλάδα το χάσμα μεταξύ των Ρομά και του γενικού πληθυσμού σε ό,τι αφορά το ποσοστό των νοικοκυριών με χαμηλή ένταση εργασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη (17% έναντι 18%), κάτι που μπορεί να εξηγηθεί από τα υψηλά ποσοστά των αυτοαπασχολούμενων Ρομά (43%).

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, σύμφωνα με τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας, το 53% των μικρών παιδιών Ρομά παρακολουθούν προσχολική εκπαίδευση· το ποσοστό αυτό είναι συχνά μικρότερο από το μισό του αντίστοιχου ποσοστού παιδιών της ίδιας ηλικίας στο γενικό πληθυσμό της ίδιας χώρας.

Επιπλέον, σε τρεις από τις εννέα χώρες, σχεδόν όλα τα παιδιά Ρομά πηγαίνουν στο σχολείο (προσχολική, πρωτοβάθμια, κατώτερη δευτεροβάθμια ή στην ανώτερη δευτεροβάθμια), δηλαδή 99% στην Ισπανία, 98% στην Τσεχική Δημοκρατία, και 98% στην Ουγγαρία. Στη Ρουμανία και την Ελλάδα, το ποσοστό των παιδιών των Ρομά της υποχρεωτικής σχολικής ηλικίας που φοιτούν σε σχολείο είναι 77% και 69%, αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ