"Καμπανάκι" για την ελληνική οικονομία απο το Γραφείο Προυπολογισμού της Βουλής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
29 Ιουλίου 2015 | Πολιτική Οικονομία
 Τι αναφέρει η νέα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που τονίζει πως χρεοκοπία και GREXIT δεν είναι αναπόφευκτο να συμβουν

"Χρεοκοπία και GREXIT" δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν αναφέρει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 29 Ιουλίου.
Αναλυτικότερα, στο κείμενο γίνεται λόγος για απώλειες 4-10 δισ ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας το 2015, αναλόγως με το ποσοστό της ύφεσης, βάσει και των προβλέψεων της Κομισιόν ενώ γίνεται σαφής αναφορά στην μεγάλη ζημιά που επιφέρουν στην οικονομία τα capital controls. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η ζημιά στην οικονομία θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν θα καταργηθούν άμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δις ευρώ με capital controls για την περίοδο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου (αν η κατανάλωση αγγίξει το 80% με τους περιορισμούς κεφαλαίων έχουμε απώλεια 2,8 δισ ΑΕΠ την εβδομάδα ή 1,75 δισ ανά εβδομάδα με μείωση κατανάλωσης 50%)

Επιπλέον, εκτιμάται ότι ενδέχεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ φέτος, με το πρωτογενές πλεόνασμα να έχει εξαλειφθεί, ενώ τονίζεται ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί οριστικά. Οσον αφορά τις εκροές καταθέσεων, ανέρχονται σε 37 δισ ευρώ το διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Ιουνίου 2015.

Δύσκολα τα επόμενα χρόνια

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.

Όπως αναφέρεται, η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 επιδεινώθηκε, καθώς η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά.

Οι αιτίες είναι πολλές:

Η εκλογική διαδικασία πρώτα και, στη συνέχεια, η μη συμφωνία με τους θεσμούς επηρέασε τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και, μετά από μια μικρή αναλαμπή τον Φεβρουάριο, τους καταναλωτές. Συνεχίσθηκε το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία άρχισε να αυξάνεται πάλι, ενώ οι διάφορες εκκρεμότητες άρχισαν να απειλούν και τον τουρισμό. Εν ολίγοις, η αβεβαιότητα αποτέλεσε τον βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για την υφεσιακή τροχιά.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις, η λήξη του προγράμματος προσαρμογής (τέλος Ιουνίου 2015), η διακοπή της αποπληρωμής δανείων στο ΔΝΤ και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση.

Ακόμη η έκθεση αναφέρει πως η συνακόλουθη ανασφάλεια που προκλήθηκε, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων, η οποία σε συνδυασμό με τη διακοπή ρευστότητας από τον ELA, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το οικονομικό κόστος στο οποίο προστέθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προς στιγμή, η χώρα φάνηκε να βαδίζει προς μια χαοτική χρεοκοπία.

Οι συνέπτειες ενός Grexit

Στο κείμενο επικεντρώνεται και στις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Όπως αναφέρεται, αν καταλήξουμε σε επιστροφή στην δραχμή η χώρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού. Το ΔΝΤ έχει υπολογιστεί ότι η υποτίμηση έναντι του ευρώ θα ήταν 50% πράγμα που θα σήμαινε δραστική μείωση της αξίας των καταθέσεων, οι τιμές των εισαγομένων θα αυξάνονται και θα ωθούσαν τον πληθωρισμό στο 35% και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 8%.

Η τελική συμφωνία με τους θεσμούς που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι σημαντική για να αποφύγουμε τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθουμε σε ένα αβέβαιο τοπίο μακροχρόνια, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, από το κείμενο δεν λείπουν και οι αιχμές για τα περί «πραξικοπήματος», στα οποία είχε αναφερθεί και η πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.

"Ο χαρακτηρισμός της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής (της 12ης Ιουλίου) ως πραξικόπημα, είναι παραπλανητικός.

Ο χαρακτηρισμός περί πραξικοπήματος δεν διευκολύνει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, καθώς εμποδίζει την ορθολογική συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις" αναφέρεται χαρακτηριστικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ