Η Ζάμπια ως πόλος έλξης νέων επενδύσεων - Κεντρική Εικόνα

Η Ζάμπια ως πόλος έλξης νέων επενδύσεων

26 Ιανουαρίου 2016 | Πολιτική Οικονομία
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Συνέντευξη του Προέδρου του Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητηρίου, Δημήτρη Λουκά, στη Ζέτα Τζιώτη

Συνέντευξη στην Zέτα Τζιώτη παραχώρησε ο Προέδρος του Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος αναφέρεται στην σημαντική επενδυτική κίνηση που καταγράφεται στην χώρα της Αφρικής και τις δυνατότητες που υπάρχουν εκεί για ελληνικές επιχειρήσεις

Ζ.Τ : Η χώρα αυτή τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων. Ποια θεωρείτε ότι είναι η εξήγηση;

Δ.Λ: Πράγματι, τα τελευταία 8-10 χρόνια η Ζάμπια έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις από όλες τις ηπείρους. Η έντονη προσέλκυση των επενδύσεων εξηγείται από τους εξής λόγους :

  • Την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.
  • Τη σταθερή οικονομική κατάσταση της Ζάμπιας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
  • Το σταθερό φορολογικό και νομικό πλαίσιο που διέπει τον ιδιωτικό τομέα.
  • Τα φορολογικά και λοιπά κίνητρα που αφορούν νέες επενδύσεις.
  • Τη γεωγραφική θέση της χώρας.

Ζ.Τ : Από ποιες άλλες χώρες προσελκύει επενδυτές η Ζάμπια;

Δ.Λ: Η Ζάμπια έχει προσελκύσει επενδύσεις από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τις σκανδιναβικές χώρες, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Αυστραλία, την Κίνα, τις αραβικές χώρες, την Τουρκία κ.λπ.

Z.T : Πιστεύετε ότι η σημερινή παγκόσμια κρίση, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, μπορεί να επηρεάσει την απόφαση του  Έλληνα επιχειρηματία και να τον ωθήσει να επενδύσει στην Αφρική; Από την εμπειρία σας, ο  Έλληνας επιχειρηματίας μπορεί να προσαρμοστεί σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον;

Δ.Λ: Πράγματι, η παγκόσμια κρίση ωθεί τους  Έλληνες επιχειρηματίες να γίνουν πιο εξωστρεφείς, θα έλεγα ότι είναι μονόδρομος. Παρ’ όλα αυτά ο  Έλληνας επιχειρηματίας κατά κανόνα δεν έχει ακόμα την κουλτούρα, τις γνώσεις και την υποδομή, προκειμένου να επιχειρήσει εξωστρέφεια συνειδητή και με ασφάλεια.

Ζ.Τ : Υπήρξαν παραδείγματα Ελλήνων που παρά το καλό επιχειρηματικό κλίμα των περασμένων χρόνων στη χώρα μας, επέλεξαν τη Ζάμπια ως τόπο να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά. Πώς το εξηγείτε; «Έβλεπαν» κάτι που ερχόταν ή απλά ακολούθησαν το ένστικτό τους;

Δ.Λ: Οι  Έλληνες επιχειρηματίες που επέλεξαν τη Ζάμπια για να δραστηριοποιηθούν στο παρελθόν δεν πήγαν κατευθείαν από την Ελλάδα. Συνήθως προσπάθησαν πρώτα στο Κογκό ή στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στη Ζάμπια για λόγους ασφαλείας, πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και καλύτερων επιχειρηματικών ευκαιριών.

Ζ.Τ : Η υψηλή εγκληματικότητα στην περιοχή παλαιότερα, λόγω των πολιτικών προβλημάτων και των έντονων κοινωνικών ανισοτήτων λειτουργούσε αποτρεπτικά στην απόφαση δημιουργίας επιχείρησης από ξένους στη χώρα. Πιστεύετε ότι έχει αλλάξει αυτό σήμερα; Το κράτος μεριμνά στην ασφάλεια του νεοεισελθόντος αλλοδαπού επιχειρηματία;

Δ.Λ: Πάντα η Ζάμπια ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη εγκληματικότητα στην υποσαχάρια Αφρική. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ανησυχεί κάποιος για την ασφάλεια. Είναι σαφές ότι τα επίπεδα ασφάλειας στη Ζάμπια είναι πολύ υψηλότερα από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος της Ε.Ε. Η νομοθεσία είναι αυστηρή και τηρείται άμεσα και αποτελεσματικά. Τα δικαστήρια λειτουργούν αυτόνομα και αποτελεσματικά, με ταχύτητα που θα ζήλευαν πολλές χώρες της Ε.Ε. Πρόκειται για αγγλοσαξονικό σύστημα.

Ζ.Τ : Ποιοι επιχειρηματικοί τομείς θεωρείτε ότι έχουν ικανοποιητικά περιθώρια ανέλιξης στη χώρα; 

Δ.Λ: Οι κλάδοι που παρουσιάζουν ικανοποιητικά επίπεδα ανέλιξης είναι οι εξής: ο κλάδος της μεταποίησης, διότι είναι μια χώρα που τα περισσότερα αγαθά εισάγονται, παρότι υπάρχουν πολλές πρώτες ύλες που δύναται να αξιοποιηθούν· ο κατασκευαστικός κλάδος, διότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε κατοικίες και υποδομές· ο κλάδος της ενέργειας ως παραγωγή και δίκτυα, αφού όλη η χώρα βρίσκεται σε ανάπτυξη· ο ξενοδοχειακός κλάδος, διότι υπάρχει ζήτηση για ξενοδοχεία πόλης από επιχειρηματίες που επισκέπτονται τη χώρα για δουλειές, αλλά και για resorts λόγω των τουριστικών προϊόντων που αναπτύσσονται στη χώρα (καταρράκτες Λίβινγκστον, πάρκα με θηρία κ.λπ.)

Z.T: Από πότε υπάρχει το Ελληνο-Ζαμπιανό Επιμελητήριο και ποιες ανάγκες ώθησαν στη δημιουργία του;

Δ.Λ: Το Ελληνο-Ζαμπιανό Επιμελητήριο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2014 και δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις με μεταβούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στη Ζάμπια.

Z.T : Ποιος είναι ο ρόλος σας ως Πρόεδρος του Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητηρίου στις επαφές σας με τον κρατικό και επιχειρηματικό μηχανισμό της Ζάμπιας;

Δ.Λ: Ο ρόλος μου είναι να βοηθήσω τα μέλη του Επιμελητηρίου να αναλύσουν το περιβάλλον όπου θα λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε άμεσα να έχουν τα αποτελέσματα που αναμένουν.

Όπως εξήγησα και παραπάνω, οι ελληνικές επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν πλήρη άγνοια από εξωστρέφεια. Οπότε θα πρέπει πολλές φορές να προστατέψεις όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ζήλο, έχουν αξιόλογα προϊόντα ή υπηρεσίες, να προσαρμοστούν όσο γίνεται γρηγορότερα σε ένα νέο περιβάλλον, το οποίο απέχει πολύ από την ελληνική αγορά.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Ζάμπια είναι μια χώρα με 15 εκατ. πληθυσμό και σε μέγεθος επτά φορές η Ελλάδα. Επίσης, συνορεύει με άλλες οκτώ χώρες. Η αγορά που θα πρέπει να στοχεύσει κάποιος που θα εγκατασταθεί στη Ζάμπια είναι όλη η υποσαχάρια Αφρική, δηλαδή μια αγορά 500-600 εκατ. ανθρώπων. Μια αγορά με πολλές ανάγκες αλλά και πολλές ιδιαιτερότητες.

Z.T : Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος μέλος του Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητηρίου και ποια τα οφέλη;

Δ.Λ: Η διαδικασία για να γίνει κάποιος μέλος του Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητηρίου είναι απλή. Συμπληρώνεται μία φόρμα εγγραφής με τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου και υπάρχει μία ετήσια συνδρομή των 180 ευρώ. Στη συνέχεια, αφού γίνει κάποιος μέλος του επιμελητηρίου, μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που χρειάζεται, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα εξωστρέφειας στη Ζάμπια.

Το Επιμελητήριο εκπονεί σε τακτά χρονικά διαστήματα μελέτες για αγορές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη χώρα, ενημερώνει για θέματα οικονομικά, νομικά, πολιτικά κ.λπ. που αφορούν τους  Έλληνες επιχειρηματίες που διερευνούν την πιθανότητα να μεταβούν στη Ζάμπια, ενώ παράλληλα βοηθούν όσους έχουν ήδη ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή.

Επίσης, σε ετήσια βάση πραγματοποιούνται πολυπληθείς επιχειρηματικές αποστολές ή αποστολές θεματικές με 3-5 μέλη. Τον Οκτώβριο 2015 πραγματοποιήσαμε επιχειρηματική αποστολή με 25 επιχειρήσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ στο πλαίσιο της αποστολής πραγματοποιήθηκε το πρώτο Greek Business Forum στη Ζάμπια, επίσης με πολύ μεγάλη επιτυχία, το οποίο υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση της Ζάμπιας.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Ζάμπια είναι ιδιαίτερα φιλικό και οι  Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να βασιστούν στην υποστήριξη του Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητηρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν βήματα εξωστρέφειας με ασφάλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ