Γ. Βαρουφάκης: Νέο «Κοινωνικό συμβόλαιο» με τους εταίρους - Κεντρική Εικόνα

Γ. Βαρουφάκης: Νέο «Κοινωνικό συμβόλαιο» με τους εταίρους

01 Φεβρουαρίου 2015 | Πολιτική Οικονομία

300x250 animated

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Χρόνο ανάσας ζητά η Ελλάδα, στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης η Γαλλία

Σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα έγινε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπίν. Ο υπουργός Οικονομικών, που βρέθηκε στο Παρίσι για σειρά συναντήσεων και επαφών, εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι «ένα νέο συμβόλαιο», που ο ίδιος θα ήθελε να το ονομάσει «κοινωνικό συμβόλαιο».

Στα ερωτήματα των δημοσιογράφων επανέλαβε ότι δεν είναι προτεραιότητα η άμεση εξασφάλιση της επόμενης δόσης, και παραλλήλισε την Ελλάδα με τοξικομανή που για πέντε χρόνια περίμενε τη δόση του.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, η ελληνική κυβέρνηση ζητά ένα χρόνο «ανάσας» έως το τέλος Φεβρουαρίου για να καταλήξει στις προτάσεις της αναλυτικά για τις μεταρρυθμίσεις, την ανθρώπινη κρίση και το χρέος.

Στη συνέχεια και για ένα εξάμηνο σκοπεύει να έλθει σε επαφές και συζητήσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους για τη δημιουργία ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου». Ο Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου με δεδομένο ότι αμέσως μετά υπάρχουν υποχρεώσεις με τα ομόλογα της ΕΚΤ .

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική, σχεδόν δίωρη συνάντηση εργασίας που είχε με τον κ. Βαρουφάκη και επανειλλημένα διαβεβαίωσε για τη θέληση της Γαλλίας να «συνοδεύσει» τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της.

Συζήτησαν εφ' όλης της ύλης και σύμφωνα με τον κ. Σαπέν οι κοινές τους πεποιθήσεις βασίζονται σε 4 βασικά στοιχεία :Κατ' αρχάς η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη, ιδιαίτερα για την Ελλάδα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, να έλθει μέσα από τις επενδύσεις, και τέλος ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Για τη φορολογική μεταρρύθμιση ο Μισέλ Σαπέν ανακοίνωσε ότι πρότεινε την ενίσχυση της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και θέτει στη διάθεσή της τις υπηρεσίες των εμπειρογνωμόνων που διαθέτει.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ