Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία-Ποια είναι τα πρόστιμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18 Ιουλίου 2019 | Πολιτική Οικονομία
Την Δευτέρα 29 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και παρότι απέχουμε μόλις 11 μέρες από την καταληκτική ημερομηνία περισσότεροι από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη δήλωση τους.

Του Γιώργου Δημοσθένους 

Από το σύνολο των 6,2 εκατ. φορολογουμένων ,σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβάλει δήλωση 4.960.295 φορολογούμενοι. Από την εκκαθάριση δε των υποβληθέντων φορολογικών δηλώσεων προκύπτει πως το 32,51% είναι χρεωστικές, το 11,14% πιστωτικές και το 56,35% μηδενικές.

Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ. Ο φόρος που θα καταλογιστεί από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Στις 31 Ιουλίου η πρώτη δόση ,30 Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση και 30 Νοεμβρίου η τρίτη δόση.

Μπορεί κάποιοι να ευελπιστούν πως θα δοθεί νέα παράταση αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί όπως ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος .

Όσοι λοιπόν δεν προλάβουν να υποβάλουν δηλώσεις θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ.

Ποια είναι τα πρόστιμα;

100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

250 ευρώ για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).

500 ευρώ για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν δήλωση μετά την 29η Ιουλίου
Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη εταιρειών που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας ,τα λεγόμενα απλογραφικά, οι οποίοι έχουν επιπλέον προθεσμία ένα δεκαπενθήμερο δηλαδή μέχρι 16/08/2019.

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019 έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οι εξής κατηγορίες:
1.Όσοι αιτηθούν φέτος αλλαγή της φορολογικής κατοικίας με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου το κατάλληλο πιστοποιητικό που ορίζει την φορολογική κατοικία.
2.Οι αγρότες που λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκ του λόγου αυτού δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
3.Των αποβιωσάντων . Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. από τους κληρονόμους.
Όσοι υποβάλουν δηλώσεις μέχρι 16 Αυγούστου θα πρέπει να καταβάλουν τον φόρο σε δύο δίμηνες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη 30 Νοεμβρίου. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλουν το φόρο σε μία δόση μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2020. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ